سام محمودی سرابی بهعنوان یک روزنامهنویس مستقل وقتی مشغول تحقیق روی کشتارهای دههی خونبار ۶۰ بودم به کسانی برخوردم که تجربه هولناکتری از ” زندگی کردن مرگ” یا زیست جسدوار زندانیان سیاسی داشتند چراکه برخلاف زندانیان سیاسی و عقیدتی، کسی در خارج از زندان منتظر این افراد نبود. این …
بیشتر بخوانید »پرسش از کرامت انسانی زیر نعلین ولایت مطلقه فقیه
دکتر گیتی پورفاضل؛ حقوقدان با گذشت چهلوچهار سال از نخستین سالهای منقلب شدن مردم، هرچند حکومت جمهوری اسلامی هرگز به پرسش منتقدانش پاسخی نداده اما همین پرسشهای ممنوعه بیاعتباری ایدئولوژی این نظام زا اثبات کرده است. پرسشهایی ساده مثل: چگونه دو واژه (با بار معنایی متفاوت) را کنار هم گذاشتهاید …
بیشتر بخوانید »دیدبان حقوق بشر اعدامهای سال ۶۷ را «جنایت علیه بشریت» اعلام کرد
سازمان دیدبان حقوق بشر روز چهارشنبه، ۱۸ خرداد، با انتشار یک سند پژوهشی اعلام کرد که اعدام هزاران زندانی سیاسی در سال ۱۳۶۷ در جمهوری اسلامی مصداق «جنایت علیه بشریت» است. دیدبان حقوق بشر در این سند خود که مبتنی بر پژوهش گسترده است میگوید: «شواهد زیادی نشان میدهد که اعدام دستهجمعی …
بیشتر بخوانید »اعتماد به قوطی دربسته؛ ۱۲ فروردین و خوانشی انتقادی از اصل نخست قانون اساسی جمهوری اسلامی
سام محمودی سرابی بهجرأت میتوان مدعی شد که احمد شاملو جزو اولین معترضان به صندوق دربستهای بود که انقلابیون مسلمان با اسم «جمهوری اسلامی» مردم را در ۱۲ فروردین ۱۳۵۸ برای رأی بدان فرا میخواندند بی آنکه به ملت بگویند این مفهوم که تا پیش از آن تاریخ مصداقی نداشت …
بیشتر بخوانید »بهانگیزه سالمرگ مصطفی شعاعیان؛ خوانش شورشی شریف از انقلاب
سام محمودی سرابی اگر قرار باشد تا شمایی کلی از جریانهای تأثیرگذار بر تاریخ معاصر ایران ارائه شود؛ نقش چپ ایرانی به چند دلیل واضح برجسته خواهد شد. چه اینکه جریان چپ باوجود تحمل خسارتهای وارد آمده بر پیکرهاش، نقش غیرقابلانکاری در روند دموکراتیزه کردن جامعهی عقبافتادهی ایران ایفا کرده …
بیشتر بخوانید »فقه سیاسی در هیپنوتیزم اسافل اعضا
سام محمودی سرابی در کشوری که قانون اساسی تکلیف همه کنشگران سیاسی را مشخص کرده است و هیچ کنش سیاسی نباید در خارج از قانون اساسی انجام شود این ادعا که یک کنش سیاسی دیگر هم وجود دارد که نام آن حفظ نظام است جز یک توهم نیست. فقیهان …
بیشتر بخوانید »یادکردی از قائممقام طاغی(۲)؛ یک تضاد غیرقابل اجتناب میان فقاهت و شرافت
منتظری در مقام انسانی که احساساتش از اعدام زن باردار جریحهدار شده است، در هزارتوی فقه تقلا میکند. این گرفتاری سخنانش را دوگانه میکند: آیا او از بیم آتش قیامت است که از اعدام نوجوان روزنامهفروش از درون میگرید یا اینکه بهراستی در منطقه و زیستجهانی برونفقهی، وجدان انسانیاشْ عافیت سیاسی او را به …
بیشتر بخوانید »یادکردی از قائممقام طاغی(۱)؛ ایکاش منتظری فقیه نبود
۲۹ آذرماه برابر است با دوازدهمین سالمرگ مقامی که عطای قدرت را به لقای وجدانی راحت بخشید تا حداقل از همدستی با کسانی که جنایتکار مینامیدشان برحذر باشد. در ماجرای زندهیاد منتظری مسئله بر سر دو نوع تفسیر است: کسانی که اعدام شدند جرمشان مؤمن نبودن به عقیدهی قضات …
بیشتر بخوانید »داغ و درفش محتوم رهبران انقلاب به حکم رهزنانی شورشی
دموکراتیا۱ در اصل یونانی به معنای قدرت یا کراتوس۲ ومترادف با دموس۳ است. قدرت اگر بناست ناشی از مردم باشد، مردم نیز باید در ابراز توانش و قدرت خود نخست به استقلال و خودْ قانونی یا به لفظ یونانی به اوتونومیا۴ رسیده باشند. این نامگذاری از سر تفنن نبوده است. …
بیشتر بخوانید »اردشیر زاهدی میهنپرستی دور از میهن درگذشت
اردشیر زاهدی وزیرامور خارجه دوران پهلوی و آخرین سفیر ایران در آمریکا که در زمان خودش بعد از اسرائیل با نفوذترین سفیر یک کشور جهان سومی در کشور آمریکا بود، روز پنجشنبه در ۹۳ سالگی در سوئیس درگذشت. او از تبار مردانی بود که برایش ایران و آینده کشور و …
بیشتر بخوانید »