ناصر نبیپور رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران در پاسخ به این پرسش که به چه علت محموله تخممرغ صادر شده از ایران به عراق مرجوع شد؟ گفت: عراق به مرغ و تخممرغ ایران نیاز دائمی ندارد چراکه از ترکیه تامین میشود و از ایران بهصورت مقطعی و کوتاهمدت تخممرغ وارد میکند. وی ادامه داد: ترکیه همه روزهای سال میتواند نیاز عراق را تامین کند این در حالیست که ما میتوانیم بخشی از نیاز آنها را در ۳ ماه تابستان تهیه و تامین کنیم از اینرو عراقیها با فشار ترکها واردات تخم مرغ از ایران را ممنوع کردند.
عراق دومین بازار بزرگ صادرات ایران پس از چین است. بازاری که حداقل سه تا چهار میلیارد دلار در سال برای ایران ارز آوری کرده است اما حالا معادلاتی در عراق رخ داده که دیگر نباید برای بلندمدت روی بازار این کشور حساب کرد.
از قراردادهای متعدد سرمایهگذاری خارجی در صنعت نفت و گاز و برق این کشور تا تلاش برای توسعه کشاورزی؛ همه و همه اقداماتی است که عراقیها در اقتصاد خود کلید زدهاند.
چند روز پیش خبر آمد که مرغداران عراقی روبروی ساختمان وزارت کشاورزی تجمع کردهاند. رسانههای عراقی نوشتند که این مرغداران نسبت به واردات تخم مرغ اعتراض داشته و به نشانه اعتراض بخش زیادی از تخممرغها را در برابر وزارت کشاورزی عراق به زمین زده و شکستهاند و بخشی دیگر را به آتش کشیدهاند. فعالان حوزه مرغداری در عراق از وزارت کشاورزی خواستند که واردات تخممرغ را متوقف کرده و در عوض از تولید داخلی حمایت کند.
محمد یوسفی، رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی، در این زمینه به روزنامه «شرق» گفته که عراق واردات مرغ و تخممرغ از ایران را ممنوع کرد.
او توضیح میدهد که مرغداران ایرانی این روزها اوضاع نابسامانی را پشت سر میگذارند و در حالی که قیمت خوراک طیور بین پنج تا شش برابر شده است اما مرغداران ناچار هستند مرغ خود را با ضرر و زیان بفروشند. یوسفی ادامه میدهد: در حال حاضر قیمت مرغ زنده در بازار بهطور متوسط حدود ۳۰ هزار تومان است و هزینه تمامشده مرغ با ارز نیمایی بین ۴۵ تا ۵۰ هزار تومان است. این به آن معناست که مرغداران روی هر کیلوگرم مرغ حداقل ۱۵ هزار تومان ضرر میدهند و به همین دلیل بسیاری از آنها جوجهریزی را متوقف کردهاند و از آن سمت بازارهای صادراتی ایران هر روز محدودتر میشود و عراق هم واردات مرغ و تخممرغ از ایران را ممنوع کرده است.
ماجرا به مرغ و تخممرغ محدود نمیشود و حمید حسینی، عضو هیئت مدیره اتاق ایران و عراق هم به «شرق» میگوید که وزارت کشاورزی عراق بارها به تعرفه کم واردات محصولات کشاورزی از ایران اعتراض کرده و خواهان آن شده است که دولت برای حمایت از تولیدکنندگان عراقی تعرفههای واردات از ایران را بالا ببرد. او توضیح میدهد که وزارت کشاورزی عراق برنامهریزیهای متعددی برای افزایش تولید محصولات کشاورزی دارد و به همین دلیل به دنبال روشهای مختلف برای حمایت از تولیدکنندگان کشاورزی در عراق است.