در دومین روز از دور هشتم مذاکرات در وین که پس از تعطیلات سال نوی میلادی رایزنیهایی از سوی ایران با انریکه مورا ادارهکننده مذاکرات اولیانوف نماینده روسیه ونیز نمایندگان کشورهای اروپایی انجام شد.
هدف در این مذاکرات پیدا کردن راه حلهایی برای ازبین بردن موانعی است که ایران سریعتر بتوانند با رفع تحریمها به برجام باز گردد. همچنین میخائیل اولیانف، نماینده روسیه، جداگانه با انریکه مورا، ملاقات کرد.
اولیانف گفت در ملاقات بهدنبال راههای ممکن برای پیشبرد گفتوگوها بود. در این میان روز دوم تحتالشعاع خبر حضور معاون وزیر خارجه کره جنوبی در وین قرار گرفت.
وزارت امور خارجه کره جنوبی روز سهشنبه اعلام کرد، معاون اول این وزارتخانه در وین با ایران و طرفهای غربی درباره چگونگی حل و فصل موضوع داراییهای مسدود شده ایران در کره جنوبی گفتگو خواهد کرد.
این اقدام میتواند سیگنال مثبت باشد. چون اگر هدف آزادسازی منابع ایران باشد، طبیعتا ایران هم اقدامات متقابلی انجام خواهد داد. از جمله متوقفسازی غنیسازی بیست درصد.
تهران چندین بار خواستار آزادی هفت میلیارد دلار دارایی مسدود شده خود در کره جنوبی شده است، ولی هر گونه آزادسازی این داراییها باید توسط واشنگتن تایید شود.
دیپلماتهای اروپایی ابراز امیدواری کردند تا پایان ژانویه یا اوایل فوریه به پیشرفت دست پیدا کنند، اما اختلافات شدید همچنان باپرجاست و سختترین مسائل هنوز حل نشده باقی مانده است.
در این میان آمریکا همچنان از روش مذاکرات غیرمستقیم ابراز ناامیدی کرده و گفته است که این روش، روند مذاکرات را کند میکند. همچنین آمریکا گفته لغو تحریمها بدون اقدام متقابل ایران صورت نخواهد گرفت.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در کنفرانس مطبوعاتی سهشنبه گفت در صورتی که طرفهای مذاکره در وین به توافقی برای بازگشت متقابل تهران و واشنگتن به برجام برسند، لغو تحریمها و گامهایی که آمریکا در این راستا خواهد برداشت، همگام با گامهایی خواهد بود که ایران باید در رابطه با فعالیتهای هستهای خود بردارد.
وی با توجه به ادامه افزایش فعالیتهای هستهای ایران، گفت این واقعیت برای مدت زمان زیادی دیگر صادق نخواهد بود و به این دلیل اولویت ما رسیدن به توافق و اجرای کامل تبعیت متقابل از برجام است.
وی هشدار داد که زمان مذاکرات در حال طی شدن است و فرصت باقیمانده برای رسیدن به توافق اگر سپری شود، ممکن است مسئولین دولت بایدن به این نتیجه برسند، منافعی که از توافق هستهای شش سال پیش انتظار میرفت، دیگر دستیافتنی نیست.
او فرصت باقیمانده را چند هفته ذکر کرد و تأکید داشت که دیگر چند ماه نیست.
پرایس گفت درهفته نخست اندکی پیشرفت در زمینه گفتوگوها ومسئله لغو تحریمها و نیز بازگشت هستهای ایران به زمان برجام وجود داشته، وی افزود در حال سنجش جدیت حسن نیت ایران است
در این میان بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، نیز که روز سه شنبه با نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، تلفنی گفتوگو کرد به ایران هشدار داد. وی گفت کشورش میخواهد مذاکرات در وین به احیای کامل برجام منجر شود، اما دریچه دیپلماسی باز است، اما زمان برای رسیدن به توافق رو به اتمام است.
هر چند بسیاری از تحلیلگران معتقدند روش مذاکرات و نیز راهبرد باقری و نداشتن اولویت بندی در بیان خواستههای جمهوری اسلامی روند مذاکراتی را کند کرده است.
اما بهنظر میرسد نیاز به رسیدن به توافق باعث شده که انعطاف بیشتری نسبت به روزهای نخست از خودشان نشان دهد.
باقری دایما میگوید مذاکرات در حال پیشرفت موثر است. در حالیکه هنوز گرههای مذاکراتی باز نشده است. این در حالیست که او تحت فشار است که روند موثر و عملی اقداماتش را گزارش کند و در این کار هنوز ناموفق مانده است.