بادرگذشت حسن ایرلو سفیر ایران در صنعا مطالب زیادی مطرح شده و ادعاهای زیادی در این مورد مطرح شده است که برخی متناقض و جنجالی بوده است. در این میان روزنامه جروزالم پست به رمزگشایی از این موضوع پرداخته است.
این روزنامه میگوید مشخص نیست که او چگونه جان باخته و تعهد ایران در قبال شورشیان حوثی در یمن را در معرض توجه قرار داده است.
در این میان وال استریت ژورنال روز ۱۷ دسامبر، گزارش داد که ایرلو به خواست حوثیها و به علت تنشهای احتمالی بین آنها و ایران، از یمن بیرون رانده میشود. ظاهراً یک مقام غربی و برخی منابع دیگر منطقه نیز این موضوع را تایید کردهاند. این نشریه میگوید که چنین مینماید که ایران در کشورهای کلیدی که تلاش کرده آنها را به پایگاه نیابتی خود تبدیل کند، دچار شکست شده است.
اما گزارشهای منتشره از سوی اسرائیل در روز ۱۸ دسامبر، مقاله وال استریت ژورنال را نقض میکند. ماجرای انتقال هوایی ایرلو از طریق عراق جزئیات بیشتری را به ماجرا اضافه میکند. این یک پرواز کم سابقه بوده و نشان میدهد که ایرلو تا چه اندازه برای ایران مهم بوده و نشان میدهد که عربستان در محاصره هوایی یمن انعطافپذیر است.
همچنین داستان ابتلای او به کرونا و درخواست حوثیها برای خروج او منطقی به نظر نمیرسد و این مساله منجر به مطرح شدن داستان دیگری در مورد ایرلو شده است.
به نقل از مانیتور محور مقاومت، ایرلو بهعنوان یکی از نیروهای قدس سپاه معرفی شده و برخی از گزارشها حاکی از زخمی شدن او در حمله سعودیها به یمن است.
در این میان ایرنا گزارش داد که ایرلو با نام مستعار فرمانده شهلایی از نیروهای قدس است که آمریکا ۱۵ میلیون دلار جایزه برای سرش در نظر گرفته است.
این نشریه میگوید آدام راونزلی، خبرنگار دیلی بیست، خاطرنشان کرده است که شهلایی فرمانده نیروی قدس بوده و گفته میشود نقشه قتل سفیر عربستان در آمریکا را سازماندهی کرده و یکی از بستگان نزدیک وی پسر دایی او، منصور ارباب سیر، به همین علت در زندان فدرال است.
به گفته جوئل ریبورن، عضو بنیاد نیوامریکن و نماینده ویژه سابق آمریکا در امور سوریه، رسانههای دولتی ایران امروز اعتراف و سپس بهسرعت این اعتراف شگفتانگیز را حذف کردند که ایرلو همان شهلایی بوده است.
این نشریه میگوید روشن است که ایرلو یک مقام بلندپایه در ایران و بیش از یک دیپلمات بوده است. اگر او در اثر حمله هوایی مجروح شده باشد، عجیب است که ریاض این انتقال را تسهیل کند، مگر اینکه با تهدیدات ایران مواجه شده باشد.
اگر ایران ریاض را مسئول مجروح کردن او میدانست، میتوان گفت که ریاض امکان انتقال او را فراهم کرده تا تنشها بین عربستان و ایران را کاهش دهد. مصطفی کاظمی، نخست وزیر عراق ظاهرا میانجی این پرواز بوده است.
علاوه براین ممکن است داستان کرونا گرفتن ایرلو پوششی برای شکل دیگری از مرگ یا ترور عمدی وی باشد.
این واقعیت که رسانه های ایران اعتراف کردند او یکی از فرماندهان نیروی قدس بوده و سپس گزارش را حذف کردند، نشان می دهد که ایران این اطلاعات را حساس میداند.
ایران تمام تلاش خود را کرد تا نشان دهد این مرد مبتلا به کرونا بوده است و عکسی از او را بر روی تخت بیمارستان منتشر کرد.
در این میان شایع شده که اعتراف ایران به این که ایرلو همان شهلایی بوده، برای سردرگم کردن کسانی است که به دنبال شهلایی هستند.
این نشریه در پایان نتیجه میگیرد که از دست دادن ایرلو برای ایران مهم و نشانه ضربه به تلاشهای دیپلماتیک ایران و تلاشهای سپاه در یمن است. او یکی دیگر از مقامات عالیرتبه پس از سلیمانی و دیگران است که جان میبازد.