یکی از کانونهای صنفی مستقل، که از جنبه حقوقی بهخاطر توان و نفوذ و دانش اعضایش همیشه مورد حمله و انتقاد روحانیون که قوه قضاییه را مدیریت میکردند قرار داشت، کانون وکلا بود که تشکیلات صنفی مستقلی است که از زمان شاه پایدار مانده است. چندین بار سعی شد که ان را کنار بگذارند که بخاطر دامنه نفوذ وکلا این امر محقق نشده است.
با کنار رفتن وکلای قدیمی و مرگ برخی از آنها در آخرین کوشش سعی شد که با ایجاد تشکیل موازی یعنی مرکزوکلا سعی شود که این کانون تحتالشعاع تشکیلات جدید قرار بگیرد و اکنون قوه قضاییه از ادغام آن سخن میگوید.
مصدق معاون اول قوه قضائیه روز یک شنبه گفت بدون حضور وکیل در خیلی از پروندهها دادرسی منصفانه که همه باید به دنبال زمینهسازی آن باشند، امکانپذیر نیست. وی تاکید کرد وکیل به دادرسی منصفانه در فرایند رسیدگی کمک میکند و یادآور شد نهاد وکالت و قوه قضاییه با کمک هم و به شکل متقابل میتوانند عدالت را اجرایی کنند.
برخی میخواهند، نهاد وکالت را مقابل عدلیه قرار دهند، این زمزمهها را کار دشمن دانست و گفت بسیاری با اشاره به اینکه وکلا وکیل حاکمیت هستند، در راستی برنامههای دشمنان عمل میکنند.
وی افزود با اشاره به این قوهی قضائیه ادامه فعالیت دو نهاد موازی مرکز وکلا و کانون وکلا را به مصلحت نمیداند، گفت ضروری است دو نهاد مربوط به وکالت یعنی مرکز وکلا و کانون وکلا تجمیع شوند. وی این اقدام را مقدمهای دانست برای تدوین قانون جامع وکالت.
معاون اول قوهی قضاییه در نهایت از هدفش از ادغام رمز گشایی میکند و میگوید وکیلی که نظام و قانون اساسی را قبول ندارد بر اساس قانون کیفیت اخذ پروانه، صلاحیت وکالت ندارد. و کسانی که صلاحیت نظارت دارند باید پاسخگو باشند که چرا پروانه وکالت این قبیل افراد را ابطال نمیکنند.
وی از وکلا خواست باید بهطور جدی تلاش کنند تا کانون وکلا را ارتقا بخشند. وی افزود وکلا باید به عنوان یک نهاد مدنی به مردم اثبات کنند که برای خدمت به مردم آمدهاند و برای پول خدمت نمیکنند.
از این سخنان بخوبی مشخص است که هدف حذف وکلای مستقل بخصوص در پروندههای سیاسی و اجتماعی و مواردی که منازعه با نهادهای عمومی است. و بهطور کلی هدف این ادغام به انقیاد کشاندن وکلاست.