مذاکرات دور هشتم در وین مجددا در آخرین روزهای سال میلادی روز دوشنبه ادامه یافت. این در حالیست که سرانجام مذاکرات وین همچنان نامعلوم است و نگرانیها در خصوص احتمال عدم توافق بین ایران و آمریکا همچنان ادامه دارد.
گرچه کارشناسان تاکید دارند که با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی دشواری که جمهوری اسلامی در آن به سر میبرد، حکومت جمهوری اسلامی چارهای غیر از تن دادن به توافق با آمریکا و کاهش فعالیتهای هستهای خود به منظور رفع تحریمها ندارد، بهنظر میرسد که راهبرد تهران در حال تغییر است.
در این میان عبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی تاکید کرده که هدف ما از مذاکرات امکان فروش کامل نفت و دریافت پیامدهای آن است. این موضع جدید عملا در مذاکرات دور ششم تحقق پیدا کرده بود. طبیعتا چنین موضعی شانس موفقیت مذاکرات را افزایش میدهد.
در این میان محمودعباسزاده سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس طی سخنانی خنثی سازی تحریمها را راهبرد اصلی جمهوری اسلامی برای مقابله با تحریمها دانست و اظهار داشت جمهوری اسلامی ایران میتواند با مدیریت شرایط و خنثیسازی تحریمها طرفهای غربی، و دشمنان را پشیمان کند و موجب شود که آنها به این احساس برسند که اگر ایران را تحریم کنند در حقیقت خودشان را تحریم کردهاند.
وی در عین حل مخالفت تیمهای غربی با پیشنهادات ایران را فضاسازی رسانهای علیه مذاکرات برای تاثیر منفی بر تیم ایرانی دانست و اظهار داشت برخلاف جنجالهای حساب شده و مهندسی شده در فضای عمومی و مجازی که علیه افکار عمومی مردم ایران وجود دارد، غربیها در میز مذاکرات و پشت درب بسته درباره پیشنهادات ایران کار میکنند.
عباس زاده افزود پیش از این، جمهوری اسلامی ایران در برجام درباره پیشنهادات آنها کار میکرد، اما در حال حاضر آنها روی پیشنهادات ایران کار میکنند
در این میان محافل سیاسی و مطبوعاتی تهران انتقادات خود از تهران را افزایش دادهاند و حتی این کشور را مقصر برخی دستاندازها در مذاکرات دانستهاند در گزارش اخیر خبرگزاری دولت در مورد نقش فرانسه تاکید شده تیم مذاکره کننده فرانسه نقش سازندهای در مذاکرات ایفا نکرده و با سنگاندازیهای سرعت پیشرفت در گفتوگوها را تا حد قابل توجهی پایین آورده است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران نیز پیش از این خاطرنشان کرده بود که فرانسه در مذاکرات رویکرد سازندهای نداشته است. وی گفته بود جمهوری اسلامی انتظار دارد طرف فرانسوی در مذاکرات بر نقش سازنده تمرکز و کمک کند.
در این میان علی باقری نیز امروز با گروه فرانسوی مستقیم و تنها مذاکره کرده است که احتمالا بیان انتقادات ایران از فرانسه بوده است.
در پایان مذاکرات امروز انریکه مورا نماینده اتحادیه اروپا و رئیس مذاکرات مشترک ابراز امیدواری کرد که دو طرف بتوانند با گرفتن تصمیمات سخت سیاسی امکان توافق و دوری از مقابله را فراهم سازند.
در این میان علی باقری هم برای نخستین بار با خبرنگاران غیر از صدا و سیما به زبان فارسی سخن گفت و ابراز امیدواری کرد که با قبول پیشنهادات ایران، توافق محقق شود. وی گفت که به آمریکاییها دو پیشنویس غیر رسمی ارائه شده است. که این نشان از این دارد که ممکن است در دور بعدی مذاکرات مستقیم با آمریکا عملی شود.
همه کارشناسان متفقالقول هستند که دستیابی به توافق فقط از طریق مذاکره مستقیم عملی خواهد شد. اما بهنظر میرسد هراس و نداشتن اعتماد به نفس در مقامات جمهوری اسلامی از دلایل عمده ممانعت از این امر است.
علاوه براین هراس از اینکه ممکن است آمریکا مسائل و موضوعات دیگری را در مذاکرات مطرح کنند که جمهوری اسلامی تمایل ندارد، وارد گفتگو در مسایلی بهجز مسائل هستهای شود.