در حالی که واردات کالاهای کماهمیت در ازای پول های بلوکه شدهی جمهوری اسلامی ایران در دیگر کشورها، در قالب تهاتر نفت در قبال کالا همچنان ادامه دارد، و انتقادات گسترده در این خصوص تاکید بر این دارد که جمهوری اسلامی این کالاها را بدون در نظر گرفتن منافع ملی دریافت میکند، حسنوند، رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفته است دریافت کالا بهجای پول درازای فروش نفت به کشورها تحمیلی نیست.
وی با بیان این موضوع که در تهاتر کالاها و وصول پول، مدیر سازمان توسعه و تجارت متولی نیست، در واکنش به اظهارات رئیس سازمان تجارت و توسعه در خصوص این موضوع که سریلانکا بهجای پول نفت به ایران چای میدهد، گفته است این موضوع هنوز تایید نشده که جمهوری اسلامی به این شیوه بخواهد معامله کند که به جای پول نفت، چای دریافت کند.
ایران دویست و پنجاه میلیون دلار از سریلانکا طلب دارد. که گفته میشود قرار است ایران در ازای بدهی این کشور که سالها به تاخیر افتاده است چای طلب دارد.
حسنوند در این خصوص تاکید کرده است که در بحث فروش نفت، جمهوری اسلامی یا از کشورها تجهیزات و تکنولوژی وارد میکند یا پول نفت را تحویل میگیرد یا یک سری از ارزاق و کالاهای منتخب را از کشورها خریداری میکند.
وی تاکید کرده است که این امر توسط آنها به جمهوری اسلامی تحمیل نمیشوند که آنها بگویند حتما باید این اتفاق بیافتد.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس، همچنین در ادامه خاطرنشان کرد که این خود جمهوری اسلامی است که انتخاب میکند که این مبلغ باید پرداخت شود یا چه کالایی چه به لحاظ کمی و چه کیفی باشد.
وی افزود از قدیم هم این روش وجود داشته است و کالاهای اساسی مورد نیاز از همین طریق وارد کشور میشده است.
حسنوند با اشاره به اینکه اگر پول هم وارد کشور شود، باید برای خرید کالاهای موردنیاز به این کشورها پول پرداخت کرد،خاطرنشان کرد اشکالی ندارد در بعضی کشورها که مثلا دارو، شکر و تجهیزات هست، اینها تهیه شوند.
وی تاکید کرد این معاملات معمولا انجام میشود، اما الزامی برای اینکه حتما ایران این کار را انجام دهد، وجود ندارد. رئیس کمیسیون انرژی تاکید کرد در کشور به اندازه کافی چایی در استانهای شمالی کشور وجود دارد و این اقلام گاهی به عنوان مازاد نیاز خریداری میشوند.
این اظهارات در حالی عنوان میشود که بخش عمده چای مصرفی در ایران، از خارج از کشور وارد میشود که جمهوری اسلامی با ترکیب آن با چای داخلی، چای بیکیفیتی را که نه خارجی و نه داخلی است در اختیار مصرفکنندهها قرار میدهد. تولید چای در داخل کشور به هیچ عنوان جوابگوی میزان مصرف داخل نیست و سالهاست که جمهوری اسلامی نه برای مازاد بلکه برای مصرف اساسی، از چای وارداتی که با چای داخلی ترکیب شده استفاده میکند.
ضمن اینکه بر خلاف اظهارات این رئیس کمیسیون انرژی، جمهوری اسلامی در انتخاب کالاهای مورد تهاتر هیچ انتخابی ندارد همچنان که در تهاتر کالا به کالا با پاکستان، جمهوری اسلامی پیشنهاد تهاتر کالای کشاورزی با کالای کشاورزی را مطرح ساخت که مورد قبول طرف پاکستانی قرار نگرفت و پاکستان اعلام کرد تنها در قبال دریافت نفت حاضر به تامین برنج مورد نیاز جمهوری اسلامی ایران است.
ضمن اینکه تاکنون هم جمهوری اسلامی حتی در صورتی هم که نوع کالای مورد تهاتر را انتخاب کرده باشد، امکان انتخاب کیفیت و نوع آن کالا را نداشته و بارها کالاهای بیکیفیت و غیراستاندارد در قالب تهاتر وارد ایران شده است.