اصرار بر توسعهی شبکهی ملی اطلاعات همچنان ادامه دارد.
عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات روز شنبه با بیان این موضوع که یکی از برنامههای اساسی دولت این است که شبکه ملی اطلاعات را محقق کند، اظهار داشت این اقدام موجب میشود بهرهگیری از آن تبدیل به فرصت تمدنساز شود.
وی همچنین کرونا را فرصتی دانست که فنآوری ارتباطات و اطلاعات توانست نقش خود را پیدا کند. وی تاکید کرد با کمک متخصصان این حوزه، تهدید کرونا به فرصت تبدیل شد.
زارع پور در بخش دیگری از سخنانش به فراخواندن مدیرعامل یکی از بزرگترین شبکههای اجتماعی به کنگره آمریکا اشاره کرد و اظهار داشت در کنگرهی آمریکا از وی خواستهاند که دربارهی آسیبهای این پلتفرم برای کودکان و نوجوانان پاسخ دهد.
وی در عین حال اظهار داشت وزارت ارتباطات در توسعهی شبکه ملی اطلاعات هم پروژه فیبر نوری تا منازل و مناطق را در دستور کار قرار داده و برنامهریزی کرده و هم در صدد است تا ٢٠ میلیون پورت پرسرعت را در همه جای کشور راه اندازی کند.
وی گفته است برنامه وزارتخانه این است که در دهه فجر این موضوع فیبر نوری را ایجاد کند.
زارعپور همچنین خاطرنشان کرد اگر پروژه توسعهی فیبر نوری محقق شود مشکل سرعت اینترنت به کلی حل خواهد شد.
وزیر ارتباطات در بخش بعدی اظهاراتش با اشاره به اینکه خدمات دولت الکترونیک در سالهای اخیر پیشرفت مناسبی نداشته است، میزان پیشرفت را حدود ۴٠ درصد دانست و اظهار داشت دولت در صدد است تا این شرایط را بهبود بخشد.
زارعپور در ادامه فیلترینگ را اقدامی ضروری دانست و با بیان اینکه اعمال فیلترینگ و محدودیت در تمام دنیا وجود دارد، تاکید کرد این اقدام حتما برای سالمسازی فضای مجازی لازم است.
وی تاکید کرد فضای مجازی به محل زیست مردم تبدیل شده و اگر قاعدهمند نباشد وزارت ارتباطات به عنوان حاکمیت نمیتواند از حقوق مردم دفاع کند.
زارع پور تاکید کرد هر پلتفرم خارجی که قوانین و الزامات جمهوری اسلامی را بپذیرد امکان فعالیت در کشور را دارد.
وزیر ارتباطات همچنین سرعت اینترنت را حقالناس دانست و با بیان اینکه در ایران فشار اینترنت بر روی شبکه موبایل قرار دارد، اظهار داشت شبکه موبایل ظرفیت لازم را ندارد.
وی همچنین به رتبهی ۱۴۲ ایران در اینترنت ثابت اشاره کرد و اظهار داشت همه متخصصین میدانند این وضعیت یک شبه بهوجود نیامده است.
وزیر ارتباطات همچنین به محرمانه بودن طرح پیشنهادی صیانت اشاره کرد و با بیان اینکه دلیل محرمانه بودن طرح این است که حاشیه بر متن غلبه پیدا نکند، اظهار داشت دولت مردم را نامحرم نمیداند، فقط معتقد است قبل از پذیرش مرجع تخصصی، گذاشتن آن در میز عمومی موجب هجمه میشد.
وی همچنین اظهار داشت با شمارههای مختلف در فضای مجازی حضور دارد و هر زمان توئیتر رفع فیلتر شود در آنجا هم حضور خواهد داشت.
جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید دارد که پلتفرمهای خارجی باید فعالیتهای خود در ایران را با سیاستهای جمهوری اسلامی ایران هماهنگ کنند تا اجازهی فعالیت در داخل مرزهای ایران را داشته باشند.
این در حالی است که خود جمهوری اسلامی ایران مانع از حضور دفاتر رسمی این شبکهها در ایران شده است و بسیاری از رسانهها چه مجازی و چه غیرمجازی اجازه فعالیت در داخل جمهوری اسلامی ایران را ندارند که بتوان با آنها تعامل حرفهای برقرار کرد.
جمهوری اسلامی ایران همچنان تصور میکند که با محدودیتهای فیزیکی میتوان مانع از استفادهی کاربران، از فضاهای مجازی شد. این در حالیست که روز بهروز محدودیتهای استفاده از این فضاها، به دلیل توسعهی فناوریهای ارتباطی کاهش مییابد و برای دولتها امکان محدود کردن استفاده از این فضاها روز بهروز کاهش می یابد.
سالهاست که جمهوری اسلامی در تلاش است تا با اعمال محدودیتها، استفادهی مردم از امکاناتی را که آنها را خلاف سیاستهای خود میداند محدود کند، اما در واقع تاکنون هرگز هم موفق نبوده است. مردم آرام آرام توانستهاند خواستههای خود را به حکومت بقبولانند و در عین حال همواره راههایی برای عبور از محدودیتهای جمهوری اسلامی را یافتهاند.
کارشناسان تاکید دارند که این اقدام جمهوری اسلامی برای محدود کردن فضای مجازی و توسعهی اینترنت ملی نیز مانند بقیهی اقدامات محدودکننده جمهوری اسلامی با شکست مواجه خواهد شد و جمهوری اسلامی موفق به اجرای سیاستهای خود در این حوزه نخواهد شد. گرچه خسارتهای سنگینی برای انجام این سیاستها به بودجهی کشور و همچنین اعتماد عمومی تحمیل خواهد شد.