اقدام دولت ابراهیم رئیسی در افزایش سن بازنشستگی، که به گفتهی کارشناسان یکی از اقدامات ناگزیر دولت برای مدیریت نسبی ورشکستگی صندوقهای بازنشستگی است، با واکنش برخی نمایندگان مجلس مواجه شده است.
احسان ارکانی نماینده فیروزه و نیشابور در مجلس و عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، روز یکشنبه در انتقاد به افزایش سن بازنشستگی در بودجهی سال ۱۴۰۱، اظهار داشت اگر دولت تصمیم دارد سن بازنشستگی را افزایش دهد، این تصمیم باید ابتدا به مجلس پیشنهاد شود و در صورت تصویب مجلس، و تایید شورای نگهبان به قانون تبدیل شود.
وی خاطرنشان کرده است این درست نیست که یک جایی، یواشکی و پنهانی در بودجه چنین اقدامی صورت گیرد و تاکید کرده است که اگر دولت قصد افزایش سن بازنشستگی را دارد، باید ابتدا قانون خدمات کشوری را تغییر دهد.
ارکانی همچنین تاکید کرده است جای تغییر قانون بازنشستگی بودجه نیست.
وی با بیان اینکه بودجه یک قانون یکساله است، تاکید کرده که نمیتوان در آن احکام دائمی مطرح کرد.
ارکانی در بخش دیگری از سخنانش با بیان این موضوع که دولت در بودجهی سال آینده، حقوق بازنشستگان را کاهش داده، اظهار داشت پیش از این در پرداخت حقوق بازنشستگان میانگین حقوق ماهانه سال ۲۹، سال ۳۰ خدمت محاسبه میشد که دولت آن را به میانگین سالهای ۲۸، ۲۹ و ۳۰ تغییر داده که موجب کاهش میانگین حقوق و کاهش حقوق بازنشستگی کسانی میشود که در سال جاری بازنشسته میشوند.
وی این اقدام را ظلم به بازنشستگان دانسته و تاکید کرده است مجلس قطعا به دنبال حذف کامل این دو حکم خواهد بود.
ارکانی در بخش دیگری از انتقادات خود از بودجه با انتقاد از ادغام بودجهی سازمانها در بودجهی استانی اظهار داشته است، این اقدام دولت فسادزا خواهد بود و نتیجهی آن این خواهد شد که بودجهی بسیاری از این دستگاهها به صورت سلیقهای به آنها تخصیص خواهد یافت.
وی همچنین خاطرنشان کرده است این اقدام دولت در تجمیع بودجه سازمانها در بودجه استان موجب خواهد شد دستگاههایی که پیش از این، ردیف بودجهی مستقلی داشتند، باید برای دریافت بودجهی خود پشت در اتاقهای کارشناسان وزارتخانه خودشان بنشینند.
وی افزود زیاد بودن ردیفهای بودجه همیشه هم امر مذمومی نیست. ارکانی تاکید کرده است اگر قرار است بودجه کاهش پیدا کند، این کاهش باید به معنی کاهش هزینه باشد. اما این کاهش ردیفها در بودجهی سال ۱۴۰۱ به معنی کاهش هزینه نیست، بلکه بهمعنی ادغام یا جمع کردن این ردیفها در یک رده بالاتر از خودش است که اتفاق خاصی نیست.
وی همچنین به افزایش بودجه برخی دستگاههای فرهنگی اشاره کرد و با بیان اینکه برخی دستگاهها ۲۳۳ درصد و برخی ۲۰۰ درصد رشد داشتهاند، اظهار داشت با وجود این رشد عجیب و غریب بودجه، این دستگاهها کارکرد واقعی یا خروجی واقعی برای مردم هم نداشتهاند.
ارکانی اظهار داشت باعث تاسف است که بعد از این همه سال از انقلاب، هنوز مردم یک روستا برای آسفالت راه دسترسی خود به شهر که مثلا ۵ کیلومتر است، این همه نامه میزنند؛ در حالیکه در آن راه زن باردار، پیرمرد یا کودک مریض به خاطر راه بد فوت میکنند.
وی افزود در حالی که چنین مسیرهایی نهایتا با یک میلیارد تومان آسفالت میشود، یک دفعه ۳۰۰ میلیارد تومان به یک سازمان و نهاد داده میشود که کار تبلیغاتی و رسانهای انجام دهد.
سالهاست موضوع بودجهی نهادهای فرهنگی که بخش مهمی از بودجهی سالانه را بهخود اختصاص میدهند، مورد انتقاد فراوان قرار دارد، اما با وجود این، نه تنها هیچ اقدامی برای کاهش این بودجهها انجام نمیشود، بلکه سال به سال این بودجهها با افزایش چند درصدی و چند صد درصدی مواجه میشوند.
در عین حال موضوع افزایش سن بازنشستگی گرچه مورد مخالفت گروههای زیادی از مردم قرار دارد، اما به گفتهی کارشناس با توجه به شرایط سخت صندوقهای بازنشستگی چارهای غیر از افزایش آن وجود ندارد.
ضمن اینکه در دورهی احمدی نژاد با کاهش سن بازنشستگی از ۳۰ سال، به ۲۵ سال، که در مورد زنان به ۲۰ سال کاهش یافته بود، جمعیت زیادی از فعالان شغلی به این طریق از بخشهای کاری خارج شدند و به دریافتکنندههای حقوق بازنشستگی پیوستند که نتیجهی آن فشار بیشتر به صندوقها و تسریع در بازنشستگی صندوقها بود.
روسای جمهوری بعدی تلاش زیادی کردند که بتوانند با تغییر در سن بازنشستگی، این خطای راهبردی را اصلاح کنند که همواره با واکنشهای تندی مواجه میشود و بعید است که دولت ابراهیم رئیسی هم بتواند سن بازنشستگی را افزایش دهد.