با توجه به سفرهای دیپلماتیک گسترده در منطقه خلیج فارس و اغاز دور جدید مذاکرات هستهای در وین، رسانههای خبری اسرائیل و عربستان به بررسی این تحرکات پرداختهاند.
روزنامه جروزالم پست اسرائیل با توجه به سفر مشاور امنیت ملی امارات به تهران گفته که امارات متحده دیپلماسی منطقهای و تلاشهای صلحآمیز را برای ایجاد روابط تازه با ترکیه و ایران مورد توجه قرار داده و این اقدام از آن جهت مهم است که پس از توافق ابراهیم صورت میگیرد و امارات متحده را دوباره در جایگاه یکی از رهبران منطقه قرار میدهد.
این روزنامه سپس از قول طارق فهمی کارشناس مصری در این مورد که چگونه این مساله میتواند بر منطقه تأثیر بگذارد، میگوید دیپلماسی امارات تغییرات خاورمیانه را مطالعه و اهداف مورد نظر را در دوره آینده تعیین کرده است. بنابراین، نزدیک شدن ایران و امارات به یکدیگر، دستاوردهای سیاسی را به دنبال خواهد داشت که در مرزهای تهران و ابوظبی متوقف نخواهد شد و تأثیر آن به کشورهای عربی خلیج فارس و به ویژه مصر خواهد رسید.
این نشریه معتقد است که این دستاوردها امارات را واجد شرایط ایفای نقش میانجی میان تهران و تلآویو خواهد کرد که ممکن است باعث حل اختلافات و دستیابی به منافع متقابل برای همه کشورهای منطقه، تکمیل روند صلح و دستیابی به بازده اقتصادی بزرگ شود.
این نشریه میافزاید این دیپلماسی امارات با پوشش گسترده رسانهای در خلیج فارس مواجه شده است و در کنار گفتگوهای ترکیه و سوریه، نمونهای برای نظم نوین منطقهای توصیف شده است.
عرب آنلاین عربستان سعودی نیز گفته که منطقه خلیج فارس این روزها شاهد جنب و جوش شدید دیپلماتیک است و از وضعیت انتظاری خارج شده است که در سالهای گذشته بهعلت اختلافات داخلی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و نیز ابهام ناشی از رابطه با آمریکا شاهد آن بودیم.
در این راستا تنها چند روز بعد از سفر مکرون به سه کشور حاشیه خلیج فارس سفری که اهمیت دیپلماتیک، نظامی و اقتصادی این منطقه راهبردی را برای پاریس نشان میدهد، سفر اردوغان به دوحه صورت میگیرد.
این سفر اهمیت خلیج فارس برای ترکیه بهعنوان پناهگاهی جدی برای خروج از اوضاع دشوار این کشور را نشان میدهد.
این رسانه میافزاید که در این راستا همچنین سفر مشاور امنیت ملی امارات به ایران صورت میگیرد که در چارچوب راهبرد امارات برای به صفر رساندن مشکلات قرار میگیرد و ایران از طریق آن به دنبال استفاده از روابطش با ابوظبی برای کاهش فشارهای بینالمللی و از میان بردن نگرانی کشورهای حاشیه خلیج فارس در قبال موضوع هستهای و سیاستهای منطقهای این کشور است.
وی افزود ناظران میگویند سفر شیخ طحنون اراده امارات را برای جلوهگر ساختن راهبرد به صفر رساندن مشکلات را نشان میدهد تا شامل کشورهایی شود که روابط با آنها تردید برانگیز بود، مانند ترکیه یا بهعلت دستور کارهای متناقض بر مبنای دشمنی ظاهری بنا شده بود.
آنها اشاره میکنند ابوظبی تلاش میکند تاکید کند مشکلات منطقهای لاینحل نیست و برای هر اختلافی اگر شجاعت دیپلماتیک و تمایل وجود داشته باشد، میتوان راه حلی پیدا کرد.
از دید این رسانه سفر شیخ طحنون به ایران، فرصت را از تهران میگیرد تا با اتکا به ترسهایش از جستجو برای یافتن راه حلی منطقهای برای بحرانهایش با همسایگان فرار کند.
همچنین تاکیدی است بر اینکه نیازی به میانجیهایی خارج از منطقه نیست و مسئله در گرو برداشتن گام نخست است و در این راستا امارات این گام را برداشته است.
از دید این رسانه تهران نمیتواند از دست دادن دبی بهعنوان یک روزنه تجاری را تحمل کند. بهویژه اینکه تحریمهای آمریکا صادرات نفتی این کشور را بهمیزان زیادی کاهش داده است و به پیچیدگیهای این کشور برای مشارکت در تجارت بینالمللی افزوده است.
و لذا ناظران باور دارند ابتکارعمل امارات راه را برای برداشتن گامهای تاثیرگذارتر از سوی ایران و همسایگانش در خلیج فارس بهویژه عربستان هموار میکند و مسئله نباید به دیدارهای متناوب میان مسئولان درجه سوم محدود شود؛ یعنی همان اتفاقی که درباره دیدارهای مقامات عربستان و ایران در عراق اتفاق افتاد.
این نشریه سپس در نتیجهگیری به بررسی سیاست عربستان سعودی پرداخته و میگوید در چارچوب این جنب و جوشی که در خلیج فارس مشاهده میشود شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سفرهایی را به کشورهای حاشیه خلیج فارس از روز دوشنبه با سفر به مسقط آغاز کرد که محافل کشورهای حاشیه خلیج فارس هدف سفر شاهزاده بن سلمان را نشان دادن نقش مرکزی عربستان در برپایی سیاستهای جامع کشورهای حاشیه خلیج فارس بیان کردند.
این رسانه البته به رقابتهای پنهان و آشکار امارات متحده عربی و عربستان سعودی اشاره نکرده است.