به گزارش روزنامه سعودی عکاظ، یکی از نمایندگان سابق پارلمان سوریه و یکی از اعضای فعلی مخالفان سوریه مدعی شده که ایران و کره شمالی به رژیم سوریه برای توسعه راکتور هستهای کمک میکنند.
محمد بارمو که بخشی از مخالفان سوری در شمال این کشور است، گفته که رژیم بشار اسد در حال کار بر روی پروژهای برای ساخت یک راکتور هستهای در دشت الغاب در شمال غرب سوریه با کمک متحدانش ایران و کره شمالی است.
ادعای بارمو آخرین مورد از ادعاهای متعدد دیگر در سالهای گذشته است که همچنین ادعا میکرد تهران و پیونگ یانگ در تلاش برای کمک به دمشق در توسعه قابلیتهای هستهای هستند.
سال ۲۰۱۸، پایگاه خبری عربی زبان القدسالعربی مستقر در لندن به نقل از منبع دیگری در مخالفان سوری اعلام کرد که دولت سوریه در حال ساخت یک راکتور در نزدیکی القصیر، نزدیک به مرز لبنان است. طبق گزارشها میلههای اورانیوم به تاسیسات زیرزمینی در این منطقه منتقل شده است.
سه سال پیش، روزنامه آلمانی اشپیگل نیز گزارش داد که “سازمانهای اطلاعاتی غربی” کشف کردهاند رژیم سوریه ۸ هزار میله سوخت را در یک تاسیسات مخفی زیرزمینی ذخیره میکند که از طریق یک چاه عمیق به دریاچه زیتا متصل میشود. بر اساس آن گزارش، چنین رویهای برای انبار تسلیحات عمومی ضروری نبود، اما کاملاً با الزامات یک تأسیسات هستهای مطابقت داشت.
این گزارشها حاکی از آن بود که این تأسیسات احتمالاً بهعنوان مکان و روشی برای نجات برنامه تسلیحات هستهای که در رآکتور الکبار در شرق استان دیرالزور در حال کار بود، استفاده میشد. این رآکتور که توسط کره شمالی ساخته شده بود، در عملیات اسرائیل برای پایان دادن به این برنامه در سال ۲۰۰۷ از بین رفت.
سال ۲۰۱۳ موسسه علوم و امنیت گزارشی در بینالمللی واشنگتن اعلام کرد “اعتقاد بر این است سوریه بهطور فعال و پنهانی برای احیای راکتور هستهای اعلام نشده خود تلاش میکند.”
گزارش دیگری از داعش در سال ۲۰۱۸ میافزاید که تاسیسات گزارش شده در القصیر فاقد هرگونه حصار امنیتی است که مشابه مورد راکتور هستهای تخریب شده الکبر است.
ادعای بارمو مبنی بر اینکه رژیم سوریه در حال توسعه یک رآکتور هستهای با کمک کره شمالی و ایران است، در بحبوحه مذاکرات احیای توافق هستهای ایران در وین، مطرح میشود.
اگر دمشق، پیونگ یانگ و تهران واقعاً در حال ساخت رآکتور و همکاری با یکدیگر بر روی یک برنامه هستهای احیا شده سوریه باشند، ممکن است گمانهزنیهای جدیدی در مورد اینکه اسرائیل بهطور بالقوه چه گامی برای تلاش مجدد بهمنظور از بین بردن تواناییهای هستهای اسد بردارد، بهویژه در تلاش برای جلوگیری از داشتن چنین تسلیحاتی توسط هر سه کشور.