تلاشهای حکومت اسرائیل برای متوقف ساختن پروژه هستهای ایران همچنان ادامه دارد. و انواع این فعالیتها در رسانههای متفاوت مورد بررسی قرار گرفته است.
نشریه جویش کرونیکل چاپ انگلستان در گزارشی به بیان جزییات این کوششها در حوزه جاسوسی و خرابکاری میپردازد و میگوید: انفجار ماه آوریل گذشته در تأسیسات هستهای ایران در نطنز برنامهریزی موساد بود که از حدود ده دانشمند هستهای ایران استفاده کرد و آنها در عملیاتی که منجر به انهدام ۹۰ درصد سانتریفیوژهای غنیسازی اورانیوم گردیده بود، همکاری کردند.
هفتهنامه جویش کرونیکل به نقل از منابع مجهول این موضوع را فاش ساخت. به نوشته این نشریه دانشمندان ایرانی از اینکه با اسرائیل کار میکردند خبر نداشتند و فکر میکردند که با عملیات خرابکارانهشان با گروههای مختلف ناراضی در خارج از کشور همکاری میکردند.
مواد منفجرهای که در این عملیات بهکار رفت با ترفندهای مختلفی از جمله با پهپاد وارد این تأسیسات شده بود. گروه محدودی از این دانشمندان در جریان اطلاعات مربوطه بودند. پس از عملیات نیز دانشمندان درگیر بهجای امنی انتقال یافتند.
طبعاً در این رابطه هیچ تأیید رسمی دریافت نگردید و بهشکل افشاگریهایی توسط رسانهها انتشار یافت.
در این میان ایران در وین به ارائه دو پیشنویس به طرفهای اروپایی که این روزها گردهم آمدند تا سعی کنند برجام را نجات دهند، پرداخت.
در یکی از آنها خواستار لغو تحریمها گردید و دیگری به مسائل فنیتر مربوط میشود. از سایر جزئیات اطلاعی در دست نیست، لیکن یک منبع اروپایی تحویل این دو سند را تأیید کرد. این در حالیست که میانجیگران ایرانی ابراز خوشبینی کردند. لیکن اسرائیل ابراز نگرانی کرد و آشکارا به مخالفت با از سرگیری توافقات مربوط به گسترش هستهای ایران تحت حمایت آمریکای بایدن پرداخت.
بهموجب یادداشتی که توسط دفتر نخستوزیر اسرائیل انتشار یافت، بنت از بلینکن خواست در برابر باجگیری هستهای ایران تسلیم نشود و خواستار پاسخی محکم از سوی قدرتهای جهانی شد. رهبر اسرائیل همچنین مخالفت خود را با لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران ابراز داشت، زیرا به عقیده وی این امر منجر به سرازیر شدن انبوهی پول به جمهوری اسلامی خواهد شد.
در این میان نشریه دیپلماتیک نیوز به برخی چالشهای اسرائیلیها در بحران هستهای پرداخته است و به انتقاد یک دیپلمات اسرائیلی پرداخته که میگوید چند روز پیش به بن کاسپیت، ستوننویس المانیتور گفت: بیشترین شرمندگی آن است که هرگاه تهدید ایران را به آمریکاییها گوشزد میکنیم، به ما میگویند شما از جان ما چه میخواهید؟ همین شما بودید که ترامپ را متقاعد کردید که از توافق خارج شود، نتانیاهو این کار را کرد. بعد، ایرانیها هم شروع به نقض توافق کردند. اگر امروز به اینجا رسیدهایم، تنها علتش همین است.
در این میان داننی سیترنوویچ، تحلیلگر پیشین ایران در اطلاعات ارتش اسرائیل استدلال میکند که اسرائیل باید رویکرد واقعبینانهتری در برابر ایران در پیش گیرد.
وی این هفته به تایمز اسرائیل گفت: میدانم که مهم است قاطع به نظر برسیم و مرتبا بگوییم “ایران بد است، ایران بد است”، اما وقتی مدام درخواستهای غیرواقعبینانه را فریاد بزنید، بهعنوان طرفی که میتواند عملا بخشی از گفتگوی بینالمللی باشد، پذیرفته نخواهید شد.”
در این میان نشریه جرازولم پست اسرائیل به افزایش سیر صعودی این چالشها پرداخته و میگوید در طول سال گذشته، مقامات اسرائیلی در سخنرانیها، مصاحبههای رسانهای و نشستهای خصوصی خود با متحدان، همواره درخواستهایی را برای تهدید نظامی معتبر علیه برنامه هستهای ایران تکرار کردهاند. اما مساله دشوار این است که بسیاری از تأسیسات هستهای ایران در اعماق زمین احداث شدهاند و در برابر حملات حملات هوایی، آسیب پذیر نیستند و فقط امریکا بمبهای ضد پناهگاه برای حمله به چنین تأسیساتی را در اختیار دارد، ولی تاکنون از تحویل آنها به اسرائیل خودداری کرده است.
در هر صورت، فروش این بمبها به تل آویو فایده چندانی نخواهد داشت، زیرا نیروی هوایی اسرائیل فاقد هواپیمای قادر به حمل آنهاست و حتی زیرساختهای فرودگاهی مورد نیاز برای پشتیبانی از این هواپیماها را نیز ندارد.
در این میان ایران همچنین سرمایهگذاری هنگفتی هم با خرید سامانههای پیشرفته از روسیه و هم توسعه قابلیتهای تولید داخل، بر روی پدافند هوایی انجام داده است. همچنین تهران دهها سال است که شماری از نیروهای نیابتی را در سراسر منطقه گسترش داده که مهمترین آنها حزبالله لبنان دارای زرادخانه موشکی عظیم است. این نیروهای نیابتی قصد دارند ایران را از حمله دشمنانش مصون نگه دارند.
این نشریه سپس به سخنان بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، اشاره میکند که روز جمعه گفت گزینه نظامی باید روی میز باشد. البته این آخرین چیزی است که میخواهیم از آن استفاده کنیم. وی افزود، هر روز تحولات ایران را دنبال میکنیم. زمانی فرا میرسد که جهان، منطقه و دولت اسرائیل چارهای جز اقدام نخواهند داشت.