سفر مکرون به منطقه خلیج فارس بهویژه سفر به عربستان سعودی و ملاقات با محمد بن سلمان مورد انتقادات شدیدی قرار گرفته است.
انیس کالامارد دبیرکل سازمان عفو بینالملل نسبت به دیدار امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه و محمد بن سلمان ولیعهد عربستان ابراز تاسف کرد و بخاطر قتل خاشقچی عملی شرمآور خوانده است و گفته که این اقدام فرانسه بخشی از سیاست احیاء شهرت و اعتبار ولیعهد عربستان است.
وی گفت: بسیار ناراحت کننده است که امانوئل ماکرون به عنوان رئیس دولت از اینگونه افراد حمایت میکند. از فرانسه بهعنوان کشور حقوق بشر به مانند ابزاری برای رسیدن به این سیاست استفاده میکند.
کالامارد به عنوان گزارشگر ویژه در مورد اعدامهای غیرقانونی و خودسرانه در دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد درباره ترور جمال خاشقجی روزنامهنگار عربستانی در اکتبر ۲۰۱۸ میلادی تحقیق کرد و خواستار تحریم ولیعهد عربستان شد. سازمان سیا نیز وی را به عنوان حامی ترور خاشقچی اعلام کرد.
در این میان نشریه معتبر لوموند به بررسی این سفر پرداخته و میگوید موفقیت سفر حساس امانوئل ماکرون به امارات متحده عربی، قطر و عربستان سعودی با نتایج به دست آمده نه تنها در زمینه امضای قراردادها، مانند هواپیمای جنگی رافال، بلکه در مبارزه با تروریسم و ثبات منطقهای سنجیده میشود.
لوموند مینویسد که امانوئل مکرون برای ارزشهایی که فرانسه به دفاع از آنها افتخار میکند، به شبه جزیره عربی سفرمیکند.
لوموند مینویسد که رئیس جمهور فرانسه از این امتیاز تاسفبار برخوردار است که نخستین رهبر بزرگ غربی است که با محمد بن سلمان که در سال ۲۰۱۸ دستور ترور جمال خاشقجی را صادر کرد، ملاقات می کند.
نویسنده سپس میگوید که دفاع از منافع فرانسه میتواند توسط هر کسی که مسئول است برای توجیه این شکل از سیاست واقعگرایانه برای منافع نظامی و اقتصادی مطرح شود.
قرارداد تاریخی ۸۰ فروند رافال که با امارات امضا شد، گویای این موضوع است. نویسنده سپس میافزاید با حذف پایدار آمریکا از منطقه و خطوط کلی تعدیل مجدد بین قدرتهای اصلی منطقه، از جمله ترکیه و ایران، پس از منافع نظامی و اقتصادی، منافع راهبردی مطرح است.
حوزههای نفوذ ترکیه و ایران ممکن است در واقع با فرانسه، یکی از معدود کشورهایی که در منطقه بحرانی خلیج فارس، در ابوظبی پایگاه نظامی دارد، همپوشانی داشته باشد.
لوموند سپس به بحران یمن اشاره میکند و میگوید که هیچکس نمیتواند شک کند همانطور که فرانسه وعده داده است، باید راه حلی را برای خروج از فاجعه انسانی ناشی از جنگی که از سال ۲۰۱۵ توسط محمد بن سلمان در یمن به راه انداخته شد، پیدا کند.
لوموند سپس میافزاید: کسی رئیس جمهور فرانسه را برای پاسخ به انفجار مرگبار لبنان با تلاش برای حداقل مشارکت مالی مجدد عربستان سرزنش نمیکند، مشروط بر این که با فساد و اهمال از بین نرود.
نویسنده سپس در پایان نتیجه میگیرد که در دنیایی که رژیمهای استبدادی بهطور دائم در حال افزایش هستند، تضاد نفرتانگیز ارزشها و منافع بهطور دائم در راس دیپلماسی قدرت متوسطی مانند فرانسه یافت میشود. سفر امانوئل مکرون را نمیتوان غیر از این ارزیابی کرد.