محمدباقر قالیباف در یک گفتوگوی تلویزیونی با اشاره به مشکلات کشور در حوزهی اقتصادی، با بیان اینکه نمایندگان مردم هیچ دغدغهای جز دغدغه مردم ندارند، یکی از وظایف نمایندگان را حضور در میان مردم دانست و اظهار داشت مجلس یازدهم در آغاز کار، سیاستگذاری خود را به دو موضوع مهم اقتصادی و فرهنگی و علمی متمرکز کرده است.
قالیباف با بیان این موضوع که دغدغه امروز کشور اقتصاد است، مشکلات مردم را در بخشهای معیشت، و اشتغال دانست و با بیان اینکه نگرانی اصلی مردم در این خصوص از بیثباتی اقتصاد و گرانی است، تاکید کرد مجلس شورای اسلامی با اولویت به این مسائل پرداخته است. وی تصریح کرد مهمترین قوانینی که در مجلس تصویب شده عمدتا متمرکز بر اقتصاد بوده است.
مجلس دوازدهم علاوه بر اینکه با شعار رفع مشکلات اقتصادی مردم وارد عرصهی انتخابات شده است، همواره بر ضرورت توجه به مشکلات اقتصادی مردم تاکید کرده و بارها گفته است که رفع مشکلات معیشتی مردم مهمترین دغدغهی این مجلس است. اما از زمان روی کارامدن تاکنون هیچ اقدام اثربخشی در خصوص کاهش مشکلات اقتصادی انجام نداده است. ضمن اینکه برخی تصمیمات و اقدامات و طرحها و برنامههای مجلس مانند طرح صیانت از مردم در مقابل فضای مجازی نیز در پیامدهای میان مدت خود، تشدید مشکلات اقتصادی مردم را به دنبال خواهد داشت.
قالیباف همچنین با بیان این موضوع که برای حل مشکل مسکن باید از ظرفیت مردم نیز استفاده کرد، به مشکلاتی که در بخش مسکن وجود دارد، اشاره کرد و اظهار داشت زمانی مردم تصور میکردند که با افق روشنی صاحب مسکن خواهند شد، اما امروز نگران هستند که آیا میتوانند هزینه اجاره مسکن خود را تامین کنند یا نه.
رئیس مجلس در بخش دیگری از سخنانش با بیان این موضوع که دولت باید بهنحوی عمل کند که قیمت تمامشدهی مسکن طوری باشد که افراد بتوانند مسکن ارزان دریافت کنند، اظهار داشت تقریبا ۵۵ تا ۴۵ درصد مسکن کشور متمرکز به زمین است که در این خصوص باید از زمینهای مازاد و زمینهای دولتی و صندوقهای موردنظر استفاده شود.
مقامهای جمهوری اسلامی ایران همچنان تصور میکنند که با تخصیص زمین و ساخت مسکن توسط دولت، و شناسایی خانههای خالی، میتوان مسالهی بحران مسکن و مشکلات مردم در زمینهی مسکن را مرتفع کرد. اما واقعیت این است که به گفتهی کارشناسان این اقدامات در شرایطی که مردم از حداقل امکانات اقتصادی برای تامین مسکن برخوردار نیستند، کمکی به حل مشکل مسکن نخواهد کرد.
قالیباف در بخش دیگری از سخنانش با تایید این موضوع که بخشی از فشارهای اقتصادی بدون شک بهخاطر فشار تحریم است، قانون مصوب مجلس در خصوص برجام را یک زبان دیپلماسی در عرصه بینالمللی دانست و گفت این قانون ۹ مادهای نشان میدهد که نقشه راه و سیاستهای قطعی جمهوری اسلامی در عرصه بینالمللی چیست.
وی با بیان این موضوع که کارهای یکطرفه مانند پروتکل الحاقی و یا محدودیت در غنیسازی در گرو آن بود که تحریمها را بردارند، اظهار داشت جمهوری اسلامی این قوانین را اجرا میکرد، اما آنها تحریمها را برنمیداشتند.
قالیباف افزود این قانون توانست اثرگذار باشد. وی همچنین ابراز اطمینان کرد جمهوری اسلامی با اتکای این قانون میتواند با قدرت یک مذاکرهی قدرتمندانه و خوب انجام دهد.
قالیباف افزود اگر طرفهای برجام یه تعهدات خود وفادار باشند، با اتکا به این قانون میتوان به توافقی عادلانه و عزتمندانه دست پیدا کرد.
مشخص نیست که محمدباقر قالیباف با استناد به چه اقداماتی قانون مصوب مجلس را را اقدامی دیپلماتیک برای رفع تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران عنوان کرده است.
آنچه که مسلم است این است که بر خلاف اظهارات قالیباف، تصویب این قانون در مجلس با تشدید تنش بین ایران و آژانس و وادار کردن دولت به کاهش نظارتهای آژانس بر فعالیتهای هستهای ایران، موجب شد تا علاوه بر اینکه موضوعات اختلافی بین ایران و آژانس افزایش یابد، در همان حال با سنگاندازی در مقابل دولت روحانی، دست تیم مذاکرهکنندهی هستهای را برای پیشبرد هرچه سریعتر مذاکرات وین برای حصول توافق بین ایران و کشورهای ۴+۱ برای رفع تحریمها کاملا محدود کرد.