روز دوم مذاکرات احیاء برجام طبق توافق اختصاص به کمیتههای مربوط به مسائل رفع تحریم داشت. بنا به گفتهی شرکتکنندگان در مذاکرات، هدف اصلی در این دوره تلاش برای رفع تحریمها علیه ایران و یافتن راهحلهایی است که بتواند با رعایت مطالبات طرفین، رفع تحریمها علیه ایران را در دستور کار قرار داده و علاوه بر تسهیل فروش نفت ایران، امکان برقراری مجدد روابط تجاری ایران با جهان را امکانپذیر سازد.
این در حالی بود که اسرائیل به فعالیتهای دیپلماتیکاش برای اعمال فشار علیه ایران و مذاکرات برجام ادامه داد. یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، روز سهشنبه در دیدار با امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، به بحث و تبادل نظر درباره مذاکرات برای احیاء برجام پرداخت.
شبکههای خبری آمریکا یک روز پیش از این دیدار گزارش دادند که اسرائیل در هفتههای اخیر اطلاعاتی در اختیار مقامات آمریکایی قرار داده که نشان میدهد ایران در حال آماده شدن برای غنیسازی اورانیوم تا سطح نود درصد است، که مقامات امریکایی در مورد صحت و سقم این گزارش اظهار نظری نکردهاند.
به نظر وزیر خارجه اسرائیل، جمهوری اسلامی مشغول وقتکشی برای پیش بردن برنامه هستهای خود است. وی در این دیدار درباره ضرورت تقویت تحریمهای قدرتهای جهان علیه جمهوری اسلامی و نیاز فوری به یک طرح جایگزین صحبت کرده است.
اسرائیل معتقد است که تحریمها نباید برداشته شوند وباید سختتر شوند، زیرا باید یک تهدید نظامی معتبر علیه ایران وجود داشته باشد که تنها راه متوقف کردن جمهوری اسلامی از ادامه تلاشش برای دستیابی به یک سلاح هستهای است.
در روز نخست و افتتاح مذاکرات از سوی مقامات اروپایی خبری منتشر شده بود که ایران توافقات شش دور قبل را پذیرفته است. علی باقری رئیس هیات مذاکره کننده ایران، در روز دوم، مذاکرات قبلی را تنها یک پیشنویس دانست.
وی با بیان این موضوع که توافقی در این خصوص صورت نگرفته است، اظهار داشت این پیشنویس و محتوای آن محل مذاکره است. وی با تکرار اظهارات تیم قبلی مذاکرهکننده مبنی بر اینکه تا وقتی در مورد همه چیز توافق نشده باشد در مورد هیچ چیزی توافق نشده، اظهار داشت بر این اساس همه مباحثی که در شش دور گفتوگوهای وین به یک جمعبندی رسیده قابل مذاکره است.
باقری خاطرنشان کرد این تصمیم مورد اذعان همه طرفهای گفتوگو در نشست روز دوشنبه بوده است. اما با گزارشهایی که از مذاکرات منتشر میشود و اظهارات تیم مذاکرهکننده در این خصوص، که عمدتا بر محور تکرار مواضع جمهوری اسلامی قرار دارد، به نظر میرسد که تیم جدید، سیاست مذاکره برای مذاکره را در پیش گرفته و بهجای جستجوی راه حلهای خروج ایران از این وضعیت، بر اعلام مواضع ایران تاکید دارد.
در عین حال در حالی که علی باقری بر پیشنویس بودن گفتگوهای پیشین و قابل مذاکره بودن محتوای این پیش نویس تاکید دارد، دیپلماتهای اروپایی،همزمان با ِدور هفتم مذاکرات تاکید کردهاند که همچنان منتظر هستند که ببینند مذاکرات از نقطهای که متوقف شده ادامه خواهد یافت یا خیر. تیم جدید مذاکرهکننده در ماههای اخیر بارها با انتقاد از عملکرد تیم قبلی، اعلام کرده است که در دور جدید مذاکرات متمرکز بر اهداف از پیش تعیینشده پیش خواهد رفت و تیم جدید مذاکرهکننده به شدت با انجام مذاکره برای مذاکره مخالفت خواهد کرد و اجازه نخواهد داد که دوران مذاکرات با رویکرد مذاکره برای مذاکره پیش برود.
اما با گزارشهایی که از مذاکرات منتشر میشود، هنوز مشخص نیست که چه میزان انعطاف در هیات مذاکره وجود دارد و آیا هیات در جستجوی راه خروج از بحران است یا مانند جلیلی بیشتر بر اعلام مواضع جمهوری اسلامی تکیه دارد.
در مذاکرات روز دوم، انواع تحریمها مورد بحث قرار گرفت. بهنظر میرسد رفع تحریمهای اصلی از فروش نفت مورد موافقت طرفهای غربی قرار گرفته است. اگر ایران انعطاف سازنده نشان دهد، امکان توافق بسیار زیاد پیش بینی میشود. هر چند مذاکرات ممکن است چند دور ادامه یابد.