در حالی که با وجود وعدههای دولت جدید پیش از استقرار دولت سیزدهم، در خصوص ارتقای ارزش پول ملی، دلار به بالاترین قیمت خود در سال جاری رسیده و به نزدیک به ۳۰ هزار تومان رسیده است، محمدحسن آصفری عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها، مقصر اصلی افزایش قیمت دلار را دولت قبلی دانست و تاکید کرد دیپلماسی ضعیف کشور و بیاطلاعی از اصول و قواعد مذاکره موجب این قیمت بالای دلار شده است.
این در حالی است که افزایش قیمت دلار در ایران بیش از آنکه به پارامترهای اقتصادی ارتباط داشته باشد، به پارامترهای روانی و اجتماعی مرتبط است و در واقع شرایط روانی حاکم بر بازار است که عمدتا قیمت دلار را تعیین میکند تا پیامدهای مستقیم اقتصادی.
دولت حسن روحانی که بسیاری از اصولگرایان وی را در افزایش قیمت دلار فعلی مقصر میدانند در شرایطی دولت را آغاز کرد که با روی کار آمدن دولت یازدهم در سال ۱۳۹۲، قیمت دلار در یک بازه زمانی یک هفتهای نزدیک به ۳۰ درصد سقوط را تجربه کرد و با دریافت نشانههایی از بهبود شرایط اقتصادی و تولید در کشور، روز به روز هم در حال کاهش بود واگر بانک ملی به دلایلی نامشخص مانع از کاهش بیشتر قیمت دلار نمیشد، به گفتهی ناظران کاملا ظرفیت کاهش قیمت دلار تا زیر دو هزار تومان هم وجود داشت. ضمن اینکه با انجام مذاکرات بین ایران و کشورهای ۵+۱ و قطعی شده توافق نیز، قیمت دلار کاهش و در پی آن، ثبات قابل توجهی را نیز تجربه کرد.
آنچه در دولت جدید زمینهی افزایش قیمت دلار را در روزهای اخیر فراهم کرده است، بیش از هرچیز به رویکرد دولت جدید به مذاکرات و سخنان تیم مذاکرهکنندهی دولت در خصوص سرانجام مذاکرات مربوط میشود و با روشنتر شدن و شفافیت بیشتر نشانههایی دال بر احتمال عدم توافق بین ایران و امریکا، و همچنین کاهش ذخیرهی ارزی دولت که در پی استمرار انسداد دلارهای ایرانی در سایر کشورها صورت گرفته است، دلار نیز روند افزایشی خود را مجددا از سر گرفته است.
آصفری در ادامهی انتقادات خود از دولت حسن روحانی، با بیان این موضوع که دیپلماسی دولت در گذشته ضعف مذاکره داشته و اصول و قواعد مذاکره را بلد نبوده است، اظهار داشت اگر دولت قبلی قواعد و اصول مذاکره را بلد میبود و از آن آگاهی و تسلط داشت، امروز طرف غربی برجام را پاره نمیکرد و دور نمیانداخت.
این عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها، همچنین با بیان این موضوع که کسی مخالف مذاکره و توافق نیست، تاکید کرد آنچه که با آن مخالفند، مذاکرهی بدون تضمین است. وی تاکید کرد مجلس حرفش این است که اگر قرار است مذاکرهای شود، این مذاکره باید به صورت برد برد و در راستای تعهدات طرف مقابل به برجام باشد.
وی افزود وقتی امروز طرف مقابل حاضر نیست به تعهدات خودش در برجام عمل کند، به این معنی است که دیپلماسی در گذشته ضعف مذاکره داشته است.
وی در عین حال با تایید ارتباط اقتصاد با تحریمها، خاطرنشان کرد بخشی از مشکلات اقتصادی که امروز در کشور وجود دارد به دلیل تحریمهایی است که علیه جمهوری اسلامی تصویب کردند و نیاز به این است که نسبت به رفع و بیاثر کردن تحریمها مجلس، دولت و نظام گام بردارد و اقدامات لازم در این راستا را انجام دهد.
آصفری افزود اگر چرخ اقتصاد خوب بچرخد، و اگر روابط ایران را با کشورها گسترده شود، و موضوع صادرات سیاستهای تشویقی مد نظر قرار گیرد و دیپلماسی سیاسیمان فعال باشد، مطمئنا این عوامل میتواند تاثیری بر ارزش پول ملی کشور هم داشته باشد.
وی تاکید کرد اینکه امروز ارزش پول ملی کشور پایین آمده و دلار به بالاترین نرخ خودش رسیده، به دلیل این است که جمهوری اسلامی نتوانسته است سطح روابط خود را با کشورهای دیگر توسعه دهد، و به تولید داخلی و صادرات آنقدر که باید توجه نکرده است.
این اظهارات و نتیجهگیریها، بدیهیترین نکاتی است که در خصوص بهبود اقتصاد ایران و بهبود ارزش پول ملی میتوان مطرح کرد. اما آنچه که افراد تندرو در جمهوری اسلامی بهآن توجهی ندارند، راهکارها و تصمیماتی است که به این نتیجهی مسلم ختم خواهد شد.
بهبود روابط با جهان و توسعهی روابط اقتصادی با جهان، جز از طریق رفع تحریمهایی که توسط آمریکا علیه ایران وضع میشود، امکانپذیر نیست و مقامهای جمهوری اسلامی ایران با نادیده گرفتن آنها گمان میکنند با تهاتر کالا و نادیده گرفتن نقش آمریکا در برقراری روابط بینالمللی میتوانند مسالهی کمبود منابع ارزی را برطرف کنند و پولهای بلوکهشدهی ایرانی را که بیش از ۴۰ سال است که نزد بانکها و دولتهای غربی بلوکه شده است، به کشور بازگردانند.