عباس هاشمی دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی طی سخنانی با اشاره به اینکه خط تولید محصولات در سوریه راهاندازی خواهد شد، اظهار داشت از این طریق امکان صادرات با برند مشترک فراهم میشود. وی همچنین اظهار داشت این موضوع فضایی را برای دسترسی سهلتر به سایر بازارها برای جمهوری اسلامی ایران باز میکند.
هاشمی همچنین با اشاره به الحاق قریبالوقوع سوریه به اتحادیه عرب اظهار داشت قبل از اینکه بخواهند موانعی ایجاد کنند، جمهوری اسلامی ایران میتواند همکاریهای خود را با سوریه در حوزه لوازم خانگی داشته باشد.
وی همچنین با بیان این موضوع که سوریه واردات کالای نهایی را ممنوع کرده، در عین حال خاطرنشان کرد، سوریه علاوه بر این ارزی هم ندارد که به جمهوری اسلامی بدهد. وی گفت اگر داشت میتوان یک خط تولید در این کشور راهاندازی کرد که علاوه بر تامین بازار سوریه در صورت امکان بعد از عضویت در اتحادیه عرب به سایر کشورهای عربی نیز صادر شود.
هاشمی در عین حال به بیثباتی سرمایهگذاری در سوریه اشاره کرد و اظهار داشت تحت فشارهای سیاسی برخی کشورهای عربی محدودیتهایی علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال میشود. وی با اشاره به جلوگیری سوریه از واردات قطعات خودرو به این کشور، اظهار داشت سوریه جلوی ورود قطعات خودروهای ایرانی را گرفته است. در حالی که خودروسازان ما در این کشور سرمایهگذاری کرده بودند.
وی تاکید کرد این نگرانی وجود دارد که نفوذ اتحادیه عرب ثبات این سرمایهگذاری را بر هم بزند. هاشمی افزود با این حال اینها گزینههایی هستند که فعلا موجود هستند. این در حالیست که ایران فقط سه در صد بازار سوریه را در اختیار دارد و ترکیه سی درصد این بازار را، در حالیکه ترکیه اکنون بخشهایی از خاک سوریه را در اشغال خود دارد.
این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران هزینهی هنگفتی را برای حضور در سوریه پرداخت کرده و علاوه بر اینکه تعدادی از جوانان ایرانی برای دفاع از حکومت بشار اسد کشته شدهاند و هزینههای اقتصادی زیادی نیز به اقتصاد نحیف ایران تحمیل شده، از نظر بینالمللی نیز ایران به واسطهی حضور در سوریه فشار سیاسی و اقتصادی بالایی را تحمل کرده است و بخشی از تحریمهای اخیر که در دولت ترامپ علیه ایران وضع شد در واکنش به حضور جمهوری اسلامی ایران در سوریه است.
با این همه جمهوری اسلامی ایران حتی قادر به استفاده از منافع اقتصادی حاصل از این تعاملات نبوده است و حق بهرهبرداری از بازار سوریه و منطقه حتی توسط دولت بشار اسد برای جمهوری اسلامی ایران فراهم نشده است.
علاوه براین بر خلاف آنچه که آقای هاشمی عنوان میکند، دلیل خودداری سوریه از تسهیل حضور بازرگانی ایران در این کشور، نه کشورهای عربی، بلکه عمدتا کشور روسیه است که جمهوری اسلامی بارها آن را بهعنوان متحد خود اعلام کرده است، اما در واقع به دلیل فشار اسرائیل، دولت سوریه را مجبور به کاهش حضور جمهوری اسلامی ایران در این کشور کرده است.