کشف یک ویروس جهش یافته از کرونا به نام امیکرون که واکسنها چندان برآن موثر نیستند، چالش جدیدی در اروپا و نیز ایران را ایجاد کرده و قیمت نفت را نیز بشکهای ده دلارکاهش داد.
به گفته دانشمندان گونه جدید کووید ۱۹ به شکلهای مختلف جهش یافته و ممکن است با غلبه برسیستم ایمنی بدن، موجب شیوع جدید بیماری شود.
برای ایجاد ایمنی در برابر کووید ۱۹، در اکثر واکسنها از شاخکهای پروتئین ویروس استفاده شده است، اما گونه جدید ویروس در شاخکهای پروتئینی خود دچار ۳۲ جهش شده است.که این جهش میتواند در قابلیت ویروس برای آلودهسازی سلولها و انتشار آن موثرتر باشد.
تاکنون در بوتسوانا، سه مورد ابتلا برای اولین بار از این گونه جهش یافته دیده شده است. شش مورد ابتلای دیگر در جنوب آفریقا و یک مورد نیز در مسافران پرواز برگشت از آفریقای جنوبی به هنگ کنگ و آلمان و بریتانیا تایید شده است و مرگ ومیر در آفریقای جنوبی به روزی صد نفر رسیده است.
برخی از ویروسشناسان برجسته جهانی معتقدند که در ویروس جدید جهشهای گسترده و متعدد در شاخکهای پروتئین بسیار نگران کننده است و باید این ویروس بهشدت زیر نظر قرار بگیرد.
برخی دیگر از جمله دکتر راوی گوپتا، استاد میکروبیولوژی دانشگاه کمبریج میگوید دو جهش از چندین تکامل صورت گرفته در این ویروس، باعث افزایش میزان عفونتزایی و مقاومت آن در برابر آنتیبادیها شده است و با توجه به گونه جهش یافته، این مسئله کاملا نگران کننده است، اما بخش کلیدی ناشناخته باقیمانده ویروس، شدت عفونتزایی آن است، گونه دلتا نیز بهعلت توانایی عفونتزایی بالای خود گسترش پیدا کرده بود.
توانایی مقابله ویروس با سیستم ایمنی تنها جزئی از مسائل احتمالی پیش رو است. و آنتیبادیهای مربوط به گونه آلفا یا دلتا، نمیتوانند این گونه جدید را بهراحتی شناسایی و با آن مقابله کنند، پیشبینی نحوه و شدت انتقال این گونه جدید بسیار دشوار است. اکنون باید آن را بررسی و تحت نظر بگیریم ولی هیچ دلیلی برای نگرانی بیش از اندازه وجود ندارد، مگر اینکه در آیندهای نزدیک، موارد ابتلا به این گونه جدید بهطور بیوقفه افزایش پیدا کند.
در این میان برخی کشورهای اروپایی از جمله بریتانیا و آلمان ورود مسافر از برخی کشورهای افریقایی از جمله آفریقای جنوبی را ممنوع ساختند.
جمهوری اسلامی هم که از سویه دلتا ضربه شدیدی خورده بود در اقدامی پیشدستانه ورود مسافر از افریقا را ممنوع کرده است.
این در حالیست که تعداد مرگ بیماران به زیر صد رسیده است. دکتر طبرسی رئیس بخش بیمارستان دانشوری تاکید کرد، باید در قدم اول کنترل مرزها را شدت ببخشیم، چون به این صورت نیست که فقط پروازهای مستقیم از افریقا داشته باشیم. تعداد زیادی از تبعههای افریقا به دبی، قطر و ترکیه رفت و آمد دارند. بنابراین ما باید تمام مرزهایمان را کنترل کنیم.
وی در ادامه در مورد میزان سرایتپذیری سویه جدید اومیکرون اظهار داشت، موج شدیدی که بر اثر این سویه جدید در افریقای جنوبی بهراه افتاده است، از دیگر دلایل نگرانیها درباره سویه جدید است. سابقه نداشته است که سازمان جهانی بهداشت یک ویروس را در طی دو سه هفته بهعنوان گونهای مخاطرهآمیز اعلام کند و این نشان میدهد ما باید بهشدت در برابر این ویروس محتاط باشیم و دقت داشته باشیم.
وی همچنین از بازگشایی مدارس انتقاد کرد و گفت با یک دوز واکسن نمیتوان مدارس را ایمن کرد. وی گفت پروتکل بازگشایی دچار ابهام است.
در این میان تزریق گسترده واکسن میزان مرگ ومیر را کاهش داده است که نشان میدهد که حکومت با تعلل خود در واردات واکسن چگونه در مرگ قربانیان کرونا سهیم بوده است.
تعللهایی که بخشی از آن ناشی از تحریمهای اقتصادی و بخشی ناشی از اغراقگویی در مورد مهیا بودن واکسن ساخت داخل بوده است و بخش مهمتر آن به دلیل دستور رهبر حکومت برای جلوگیری از ورود واکسنهای آمریکایی و انگلیسی بوده است، که اکثر مسئولان فعلا در مورد آن سکوت اختیار کردهاند.