روزنامه هاراتص اسرائیل به بررسی دیدگاههای کارشناسان اسرائیلی و غیراسرائیلی پرداخته که در میزگردی درباره برنامه هستهای ایران در کنفرانس امنیت ملی مرکز هاآرتص- یو سی ال ای و اس نازاریان شرکت جستند.
آونر کوهن، استاد مطالعات منع اشاعه و تروریسم در مؤسسه مطالعات بینالمللی میدلبری، گفت ایران برای دستیابی به توانمندی نظامی هستهای بدون شتاب و دزدانه حرکت میکند.
او همچنین به هراس اسرائیل درباره از دست دادن انحصار هستهای در خاورمیانه اشاره کرد و گفت این انحصار برای جایگاه اسرائیل در خاورمیانه بسیار مهم است و از دست دادن آن موقعیت اسرائیل را در منطقه بهطور قابل توجهی تضعیف میکند.
این نشریه سپس به بررسی نظرات سیما شاین، رئیس برنامه ایران در مؤسسه مطالعات امنیت ملی دانشگاه تل آویو پرداخته که میگوید اسرائیل با نگرانی زیادی به تجدید مذاکرات هستهای ایران مینگرد و نگران است که در نهایت، آمریکا با ایران به توافق برسد.
شاین گفت بهموجب ارزیابی اسرائیل، ایران بیشتر در تلاش است تا زمان بخرد و به یک توافق فراگیر علاقه ندارد.
تحلیلگر بعدی آموس هارل، تحلیلگر ارشد امنیت ملی هاآرتص، بود که در این میزگرد گفت بخش عمده معضل کنونی نتیجه تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از برجام است که ایران را بهسرعت بخشیدن در حرکت به سوی توانمندی نظامی سوق داد. نتانیاهو نیز در آن زمان ترامپ را تشویق کرد. این دو رهبر سابق میراث شکست خوردهای در موضوع ایران دارند.
هارل گفت: تاریخ درباره موضع نتانیاهو درباره پرونده ایران بهشدت انتقاد خواهد کرد. نتانیاهو بر ترامپ برای خروج از برجام فشار آورد و ایرانیها شروع به نقض توافق کردند و در نهایت غنیسازی را پیش بردند. نتیجه نهایی این است که ما اکنون در وضعیت بسیار خطرناکتری نسبت به یکی دو سال پیش قرار داریم.
محقق بعدی دالیا داسا کی، محقق ارشد مرکز مطالعات بینالمللی برکلی در دانشگاه یوسی ال ا، آمریکا بود که گفت دولت جدید ایران تندروتر از دولت قبلی و مشتاق است، نشان دهد که میتواند کارهای بیشتری را در این زمینه انجام دهد. او گفت آنها این ضمانت را میخواهند که هیچ دولت آینده در امریکا از توافق خارج نشود. در گفتمان داخلی ایران، بحث نه بر سر توافق هستهای بلکه بر سر لغو تحریمها است.
همچنین تمیر پاردو رئیس سابق سرویس جاسوسی موساد گفت تلآویو توانایی تخریب همه سایتهای هستهای ایران را ندارد. وی افزود در حالی که به نظر میرسد نفتالی بنت نخستوزیر اسرائیل بهسمت بازگشت به شیوه دولت نتانیاهو تمایل دارد، هنوز تصمیمی درباره استراتژی ویژه ایران ارائه نکرده است.
وی گفت سوال این است که آیا اسرائیل در مورد ایران، استراتژی دارد؟ من فکر میکنم اسرائیل هنوز به یک استراتژی نیاز دارد. اما به نظر میرسد رویکرد، بازگشت به روش دولت قبلی است. وی گفت توافق هستهای با ایران با وجود همه شکافهایی که دارد، هنوز هم مزایایی دارد.
وی گفت تلآویو نباید درباره اختلافات سیاسی مرتبط با ایران، بهصورت علنی با واشنگتن دشمنی کند، و اسرائیل باید با آرامش و پشت پرده برای قانع کردن آمریکا در خصوص بهبود این توافق تلاش کند.
وی همچنین خواستار خودداری از حمله به تاسیسات هستهای ایران شد، زیرا اسرائیل توانایی نابودی کامل آن را ندارد. وی گفت تاسیسات ایران مانند تاسیسات عراق نیست که بشود با یک حمله از بین برود. وی افزود، فقط آمریکا میداند که چگونه به تاسیسات هستهای ایران حمله موثر و نابود کننده کند.