چالش در مورد قانون حمایتها ازحمایت از خانواده که توسط دولت رئیسی ارائه شده همچنان ادامه دارد همچنان ادامه دارد. مهرداد ویس کرمی نمایندهی مجلس، با تایید و حمایت از طرح جوانی جمعیت، اظهار داشت تمام تلاش در طرح جوانی جمعیت این است ضمن اینکه جلو رشد سیاسی، اجتماعی، سایر ابعاد شخصیتی زنان گرفته نشود، در عین حال آنها بتوانند وظیفه مادری و جایگاه خود را در جامعه ایفا کنند.
وی با اشاره به اینکه هرچه خانمها به سمت درس خواندن رفتند، کمتر ازدواج کردند و بچهدار شدند، اظهار داشت بهنظر میرسد تحصیلات با ازدواج و فرزندآوری نسبتی معکوس دارد.
ویسکرمی خاطرنشان کرد تمام تلاش کمیسیون مشترک جوانی جمعیت این است که خانمها بتوانند ادامه تحصیل دهند و به جایگاههای اجتماعی برسند تا بتوانند متاهل بودن و فرزندآوری را تجربه کنند.
این نمایندهی مجلس، در ادامه به دورکاری خانمهای کارمند اشاره کرد و با بیان این موضوع که موضوع دورکاری میتواند برای زنان موثر باشد، اظهار داشت کمیسیون همچنین شرایط فارغالتحصیلی، جابهجایی دانشجویان، مرخصی، و مهمان بودن را تسهیل کرده است تا خانمها احساس کنند، ازدواج و فرزنددار شدن مانعی برای ادامه تحصیل و جایگاههای علمی و شغلی آنها نیست.
وی در عین حال تایید کرد که این ملاحظات میتواند از استخدام زنان کارمند توسط کارفرمایان جلوگیری کند و بهخاطر مشکلات دورکاری، کارفرمایان به این نتیجه برسند که بهجای جذب نیروی خانم که امکان دورکاری گرفتن طولانی مدت را دارد، نیروی آقا جذب کند تا نیروی کارش در محیط کار حاضر باشد.
وی به تعداد بالای زنان مجرد در کشور اشاره کرد و اظهار داشت با افزایش سن خانمها و عدم ازدواج در سالهای آینده، موضوع پیری، تنهایی و .. برای آنها پیش میآید. ویسکرمی خاطرنشان کرد موضوع خانواده و مسائل عاطفی و روانی است که میتواند این مشکلات را کم کند.
وی افزود تنها شاغل بودن مشکلات زنان را حل نمیکند و خانواده در چنین شرایطی بسیار مهم است. این عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد، بسیاری از خانمهایی که سنهای بالا دارند و ازدواج نکردهاند شاغل، و استاد دانشگاه هستند و دارای وضع مالی خوبی هستند، اما از نظر خانواده دچار مشکلاتی هستند که در آینده هم مشکلاتشان بیشتر خواهد شد.
وی در عین حال با بیان اینکه آمادگی افراد برای ازدواج و سن بلوغ عقلی افراد با هم متفاوت است، اظهار داشت در این طرح ازدواج زودهنگام مدنظر نبوده است. ویس کرمی خاطرنشان کرد، هدف طرح این است که خانوادهها درگیر تربیت شوند و شرایط طوری باشد که رشد اجتماعی برای افراد صورت گیرد.
وی در عین حال تصریح کرد با شاخصههای قانونی و کتاب نمیتوان برای کسی تصمیم ازدواج گرفت و باید ملاکهای فردی نیز در نظر گرفته شود.
این اظهارات در خصوص بازدارنده نبودن قانون، با آنچه که در واقعیت در جمهوری اسلامی ایران و حوزهی قانونگذاری رخ میدهد، کاملا در تناقض است.
جمهوری اسلامی ایران و طرفداران آن در حوزهی سیاستگذاری و قانونگذاری بارها تاکید کردهاند که در خصوص خانواده و الزامات آن، قانون، بازدارندگی کافی ندارد. اما در همان حال با تصویب مکرر قوانینی که حتی از شان قانونی لازم در بین مردم برخوردار نیستند، اظهارات خود را در این خصوص نقض میکنند.
جمهوری اسلامی سالهاست که به بهانهی حمایت از خانواده قوانینی را به تصویب میرساند که در نهایت به چالشهای زنان برای حضور در فضای اجتماعی دامن میزند و نه تنها تسهیل کنندهی ازدواج و تشکیل خانوادهی زنان نیست، بلکه مانع از بهبود زندگی آنها و کاهش مشکلات معیشتی زنان میشود و علاوه بر چالش تشکیل خانواده، مشکلات معیشتی را هم به مشکلات آنها میافزاید.
اقدامات دستوری درباره ازدواج هیچگاه تاکنون کارساز نبوده است و علاوه بر اینکه جامعه همواره راه خود را میرود، این اقدامات تنها به ایجاد حساسیت بیشتر مردم میانجامند که نسبت به حضور مداخلهی دولت در حوزهی خصوصی زندگی خود معترض هستند.