در حالیکه اکثر واکسنهای داخلی، مرحلهی کارآزمایی بالینی مرحلهی سوم را طی نکردهاند و از ابتدای ساخت واکسن، داوطلب کافی برای تست بالینی این واکسنها وجود نداشته است و هیچکدام مقالات علمی آزمایشات خود را در معرض بررسی جامعه علمی و پزشکی قرار ندادهاند.
ابراهیم رئیسی رئیس جمهور از وزارت بهداشت خواست حتما نسبت به پیشخرید واکسنهای داخلی مورد تایید وزارت بهداشت مربوط به کرونا، درمان و آموزش پزشکی اقدام کنند. وی دلیل این دستور را ضرورت حمایت از تولیدکنندگان واکسن داخلی کرونا دانست و به وزارت بهداشت دستور داد برای حمایت از زحمات این تولیدکنندگان حتماً باید پیشخرید واکسن داخلی مورد تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت پذیرد.
این اظهارات غیرمسئولانه و بازی با جان مردم در حالی صورت میپذیرد، که محافل علمی پزشکی در مورد صحت و کارآمدی این واکسنها بهطور جدی تردید کردهاند.
ابراهیم رئیسی در بخش دیگری از سخنانش، با ارزشمند دانستن اقدام شرکتهای داخلی در تولید واکسن کرونا، حمایت از فعالیت و تولید واکسن داخلی توسط این شرکتها را جزو اولویتهای دولت دانست و اظهار داشت پیش خرید این تولیدات میتواند آنها را نسبت به ادامه و گسترش فعالیتهایشان امیدوارتر کند.
رئیس جمهور در ادامهی سخنانش همچنین ضمن تاکید در خصوص رعایت شیوهنامههای بهداشتی، تاکید کرد نباید نتیجه هوشمندسازی برخی محدودیتها باعث عادیانگاری و سستی در مراعات مقررات بهداشتی بشود.
وی همچنین بر کنترل رفت و آمد از طریق مرزهای زمینی، دریایی و هوایی تاکید کرد و یادآور شد با توجه به مواجههی برخی از کشورهای همسایه با موج جدید بیماری، لازم است از تردد افراد بدون داشتن تست منفی از مرزهای کشور جلوگیری شود.
تاکید دولت بر پیشخرید واکسنهای ساخت داخل در حالی صورت میگیرد که در حال حاضر حتی در مراکز تزریق واکسن نیز واکسنهای داخلی برای تزریق جدید وجود ندارد و واکسنهای ساخت داخل در اختیار کسانی قرار میگیرد که دوز اول واکسن خود را داخلی دریافت کردهاند.
در عین حال، تقریبا تمامی گروههای سنی از ۱۲ سال به بالا دوز اول واکسنهای خود را دریافت کردهاند، و مشخص نیست که دولت قصد دارد واکسنهای پیشخرید شده را به چه گروههایی تزریق کند. پیش از این مدیران تولید واکسنهای داخلی پیشنهاد تزریق واکسنهای داخلی به کودکان ۵ تا ۱۲ ساله را مطرح کرده بودند که با مخالفتهایی مواجه شد.
به گفتهی ناظران اقدام دولت به تزریق واکسنی که مراحل کارآزمایی بالینی خود را طی نکرده است، آن هم به کودکان اوج بیاخلاقی و بیمسئولیتی و نادیده گرفتن مسئولیت اجتماعی دولتهاست که از ابتداییترین ضرورتهای حکمرانی است.
به گفتهی ناظران، رئیس جمهور میتواند برای قدردانی از تولیدکنندههای دارویی، بودجههای پژوهشی این نهادها را افزایش دهد، نه اینکه با اقدام پرمخاطرهی تزریق واکسنهای آزمودهنشده به افراد، نگرانیهای بهداشتی و سلامت را هم به نگرانیهای موجود بیفزاید.
برخی از منتقدان بعید نمیدانند که شرکتهای دارویی داخلی، با اقدام به پیشفروش واکسنهای آزمایش نشده، این واکسنها در مناطق محروم ایران یا سایر کشورها به مصرف برسانند.