محسنی اژهای همچنان به انتقادات خود در خصوص شیوههای معمول مجازات در جمهوری اسلامی ادامه میدهد. وی در همایش سفیران صلح شورای حل اختلاف قوه قضائیه، با اشاره به اینکه خداوند اهل کرامت و بخشش است، صلح و سازش را بسیار ارزشمند دانست و اظهار داشت از نظر خداوند صلح آنقدر ارزشمند است که اگر انسان مرتکب گناه کبیره شود، خداوند از گناه او میگذرد.
محسنی اژهای در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه اگر فردی بهخاطر ارتکاب جرم و یا توهین به فردی و شکایت طرف مقابل از او، توسط دادگاه به ضربات شلاق محکوم شود، تا مدتها دچار عقده و کینه میشود، اظهار داشت این عقده و کینه ممکن است که فرد را بهسوی انتقامجویی ببرد.
رئیس قوهی قضائیه در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به قصاص، اظهار داشت اگر فردی به قصاص محکوم شود و حکم هم درباره او اجرا شود، این اقدام هم برای اطرافیان فرد محکومشده عوارض دارد و در روحیه و فکر آنها تأثیر منفی میگذارد و هم شاکی و اولیای دم عموما به آرامش نمیرسند.
محسنی اژهای در ادامه تاکید کرد، اگر اختلافات با گذشت و صلح منجر به سازش شود هم خود شاکی و اولیای دم به آرامش میرسند و هم کسی که محکوم بوده همیشه ممنون طرف مقابل خواهد بود و بهجای انتقامجویی به فکر آن است که لطف و محبت فرد را جبران کند.
وی همچنین خاطرنشان کرد، اگر قوهی قضائیه در این خصوص کوتاهی نکند و فرهنگ صلح و سازش را در جامعه گسترش دهد، اکثر مردم هم پذیرای آن خواهند بود.
محسنی اژهای در ادامهی اظهاراتش از هنرمندان و نویسندگان نیز خواست تا با بیان زیبا و با زبان هنر و با ساخت یک فیلم و مستند، آثار و برکات صلح و سازش را از نظر عقلانی تبیین کنند تا مسالهی گذشت و سازش، با کمک معتمدان جامعه، به فرهنگ عمومی تبدیل شود و از تشکیل بسیاری از پروندههای قضایی پیشگیری شود.
این اظهارات محسنی اژهای در خصوص توسعهی فرهنگ سازش در کشور برای جلوگیری از حس انتقامجویی در جامعه در حالی صورت میپذیرد که جمهوری اسلامی خود سالهاست فرهنگ انتقامجویی را در کشور توسعه داده و تقویت کرده و سالهاست برای جزئیترین خطاهای افراد، آنها را به شلاق محکوم میکند و از این نظر خشم زیادی را در جامعه انباشته کرده است. و اتفاقا خود اژهای نیز از کارگزاران این روشها بوده است.
موضوع عدم تناسب بین جرم و مجازات در جمهوری اسلامی آنقدر جدی است که حتی صدای وکلا و قضات مورد اعتماد حکومت را نیز درآورده است و بسیاری با ارائهی مصادیق زیادی در این خصوص، عدم تناسب بین جرم و مجازات را در جمهوری اسلامی و دستگاه قضائی که محسنی اژهای سالها در آن مسئولیتهای بالایی داشته و از سیاستهای قوی قضائیه دفاع کرده است، مورد انتقاد قرار دادهاند.
هنوز کمتر از یک ماه از مجازات مردی میگذرد که برای سرقت سه بسته بادام هندی به شلاق و حبس محکوم شد و رئیس قوهی قضائیه با وجود شعارهای انساندوستانهای که در ماههای اخیر میدهد، اقدامی رسمی برای توقف حکم انجام نداد و اقدام قاضی را بهصراحت و در رسانهها محکوم نکرد.
سالهاست که نهادهای بینالمللی مجازات افراد بیگناه با جرائم کوچک به مجازاتهای سخت و شلاق و اعدامهای بدون دلیل و بیتناسب، را جزو موارد انتقادی از جمهوری اسلامی قرار دادهاند.
با این وصف، روسای قوهی قضائیه با نادیده گرفتن تمامی این تجربهها و انکار آنها، در مقابل رسانهها از انسانمحوری قوهی قضائیه و حاکمیت عدالت در دستگاه قضائی وتلاشهای خود برای توسعهی عدالت در دستگاه قضا صحبت میکنند.