در حالی که کمتر از یک ماه به آغاز از سرگیری مذاکرات بین ایران و کشورهای ۴+۱ باقی مانده است، علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، و سرپرست تیم مذاکرهکننده، که به تازگی در سفر به کشورهای اروپایی بعد از سفر یک روزه به فرانسه و آلمان بامداد پنجشنبه وارد لندن شد. وی در پاریس با فیلیپ ارورا، مدیرکل سیاسی وزارت خارجه فرانسه دیدار غیرعلنی داشت.
وی با اشاره به جایگاه مهم فرانسه در مذاکرات آتی، به ریاست کشور فرانسه بر اتحادیهی اروپا، در ششماههی اول سال ۲۰۲۲ اشاره کرد و اظهار داشت به دلیل این جایگاه، فرانسه میتواند در مذاکرات بین ایران و اروپا، یک نقشآفرینی فراملی داشته باشد.
وی همچنین این فرصت را فرصتی مناسب برای ارتقای مناسبات ایران و فرانسه عنوان کرد و اظهار داشت این جایگاه میتواند در تعاملات منطقهای و نیز در مسیر مذاکراتی که از هشتم آذر ماه در وین ۱+۴ آغاز خواهد شد، نقش مهمی داشته باشد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجهی ایران، همچنین به اظهارات ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه در خصوص از سرگیری مذاکرات از نقطهای که در ۲۰ جولای متوقف شده، اشاره کرد و اظهار داشت چیزی به نام مذاکرات هستهای وجود ندارد.
وی افزود موضوع هستهای در سال ۱۳۹۴ در قالب توافقی که بین ایران و ۱+۵ شکل گرفت بهطور کامل توافق حاصل شده است، و انجام مجدد مذاکرات بیمعنی است.
باقری در ادامه با تاکید بر اینکه آنچه در حال حاضر پیش رو قرار دارد، پیامدهای ناشی از خروج آمریکا از توافق برجام است، اظهار داشت این پیامدها فقط منحصر به تحریمهای غیرقانونی است که علیه جمهوری اسلامی ایران وضع شده است.
علی باقری همچنین در گفتگو با فیگارو، با بیان این موضوع که قرار نیست تا ابد میز مذاکرات در وین برقرار باشد، اظهار داشت قرار است مذاکرات در وین به توافق منجر شود.
این دیپلمات ایرانی، در گفتگو با فیگارو نیز با بیان این موضوع که فرانسه باید مواضع مستقلتری در پیش بگیرد، خاطرنشان کرد اگر فرانسه در وین موضعی مستقلتر داشته باشد، جایگاه خود را بهعنوان یک کشور مذاکرهکننده تقویت خواهد کرد.
این تاخیرها در خصوص انجام مذاکرات، در حالی صورت میگیرد که با انجام انتخابات کنگره در سال آینده در آمریکا، بهنظر میرسد وضعیت برجام روز بهروز شکنندهتر میشود.
به گفتهی کارشناسان، با توجه به تغییراتی که میتواند در مجلس سنا رخ دهد و مخالفت برخی نمایندگان دموکرات با احیاء توافق برجام، بسیاری وضعیت آیندهی برجام را نگرانکننده توصیف میکنند. به گفتهی کارشناسان بینالمللی، شکست دموکراتها در ویرجینیا، میتواند انجام اقدامات احتمالی توسط بایدن در خصوص رفع تحریمها را دشوار سازد.
جمهوری اسلامی ایران همچنان اصرار دارد آمریکا و کشورهای غربی را متقاعد سازد که مذاکرات را باید از نقطهای که ترامپ از توافق خارج شده است، از سر بگیرد. این تاکید حتی اگر از نظر منطقی صحیح هم باشد، اما از نظر عملیاتی و بینالمللی، و در شرایطی که با حمایت شخص خامنهای و به سرپرستی وزارت امور خارجه، ساعتها مذاکره بین ایران و کشورهای ۴+۱ بهطور مستقیم و بین ایران و آمریکا به صورت غیرمستقیم جریان داشته است، امکانپذیر نیست.
سخنان باقری در عین حال نشانگر ان است که وی تاکید بر احیاء برجام دارد و او که مخالف اصلی برجام بود و حتی نام برجام را نمیبرد، در عمل اکنون میگوید که مذاکره معنی ندارد؛ چون مذاکره انجام شده است و اکنون خواستار آن شده که تبعات ناشی از تحریمهای آمریکا بررسی شود.