علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه، که بنا بر گزارشهای منتشرشده، سرپرست تیم مذاکرهکنندهی هستهای در مذاکرات اخیر دولت سیزدهم نیز هست، از سفر خود به چند کشور اروپایی از جمله کشورهای مشارکتکننده در برجام خبر داد و تاکید کرد تیم دیپلماسی جمهوری اسلامی از هیچ کوششی برای پیشبرد منافع ملی خود از جمله لغو تحریمهای غیرقانونی فروگذار نخواهند کرد.
وی با اشاره به اینکه قرار است به سه کشور فرانسه، آلمان، انگلیس و همچنین اسپانیا سفر کند، اظهار داشت وی در ادامه رایزنی با همکاران خود در دیگر کشورها، در روزهای آینده با چند همتای اروپایی ملاقات خواهد کرد.
باقری خاطرنشان کرد در این مذاکرات تبادل نظر درباره موضوعات دوجانبه و منطقه و همچنین گفتگوهای آتی در دستورکار خواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه پیش از این از سفر معاون سیاسی وزیر امور خارجه به کشورهای اروپایی خبر داده و در همان حال تاکید کرده بود تا زمانی که جمهوری اسلامی ایران اطمینان قطعی نیابد که تحریمهای یکجانبه، فراسرزمینی و غیرقانونی آمریکا یکجا و موثر و قابل راستیآزمایی و همراه با تضمینهای لازم و عینی رفع نشود، اقدامات جبرانی خود را متوقف نخواهد کرد.
در همان حال وزارت امور خارجه از گفتگوی امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران و هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان نیز خبر داده و گفته است دو وزیر امور خارجه دربارهی آخرین وضعیت روابط دوجانبه، گفتگوهای وین و همچنین تحولات منطقه با یکدیگر گفتگو کردهاند.
امیرعبداللهیان در این گفتگو با اشاره به گفتگوهای پیش رو در وین، آمریکا را مقصر اصلی وضع موجود دانسته و تاکید کرده است که خروج آمریکا و بدعهدی سه کشور اروپایی موجب شده است که بیاعتمادی به شکل فزایندهای افزایش یابد. وی همچنین با بیان این موضوع که لغو کامل تحریمها یک ضرورت است، از طرفهای اروپایی خواست از صدور بیانیهها و اظهارات تنشآفرین اجتناب کنند.
وزیر امور خارجهی ایران تاکید کرد در مسیر مذاکرات و رسانهای، استفاده از زبان زور و تهدید کمککننده نیست. وی با بیان این موضوع که هرگونه اظهارنظر غیردقیق و مغایر با واقعیت میتواند تلاشهای در حال انجام را بهخطر اندازد، خاطرنشان کرد جمهوری اسلامی ایران تسلیم فضاسازیهای واهی نخواهد شد.
به نظر میرسد که تاکید وزیر امور خارجهی ایران بر ضرورت خودداری اروپا از صدور بیانیههای حساسیتبرانگیز به منظور مدیریت فضای سیاسی در داخل جناحهای تندرو اصولگرا است که همچنان ضدبرجام است صورت میپذیرد.
دستگاه دیپلماسی در جمهوری اسلامی حتی اگر موافق با کاهش تنش در سطح بینالمللی باشد و خواستار آن باشد که با انجام مذاکرات و عادیسازی روابط با جهان باشد، بهمنظور جلب نسبی رضایت مخالفان ارتباط با غرب ناگزیر است تا خود را نسبت به بهبود روابط با غرب، بیعلاقه نشان دهد. همچنین دستگاه دیپلماسی در جمهوری اسلامی بهخوبی از واکنشهای تند و رادیکال در داخل، نسبت به اظهارات حساسیتبرانگیز اروپاییها واقف است و به همین دلیل، ناگزیر است تا در خصوص این اظهارات حساسیتزا در داخل به کشورهای غربی هشدار دهد.
هرچند تبلیغات ضد برجام و ضد روحانی از جمله موضوعاتی است که اکنون تبعاتش میتواند گریبانگیر دولت جدید را بگیرد و این دولت را اسیر شعارهایی کند که قبل از انتخابات در مورد مذاکره با غرب و برجام در مورد توافق هسته ای سرداده بودند.