نارضایتیها و انتقادها از دولت حسن روحانی با گذشت سه ماه از دولت رییسی همچنان ادامه دارد. نجمآبادی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از افزایش نقدینگی در دولت حسن روحانی انتقاد کرد و با بین این موضوع که دولت حسن روحانی آیندهنگری نداشته است، اظهار داشت فقدان آیندهنگری در دولت حسن روحانی، موجب آیندهفروشی در دولت وی شده است.
وی اظهار داشت دولت ابراهیم رئیسی ناگزیر شده است که ماهانه بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان اقساط دولت قبلی را در قالب اوراق و سررسید اوراق و بدهیها پرداخت کند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه، اظهار داشت فقدان آیندهنگری در دولت حسن روحانی موجب شده است تا فشار زیادی به حوزه ارز و ریال کشور وارد شود. وی خاطرنشان کرد دولت فعلی باید ماهانه بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان اقساط دولت قبلی را در قالب اوراق و سررسید اوراق و بدهیها پرداخت کند.
این نمایندهی مجلس در عین حال با اشاره به احتمال اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی، تصریح کرد به جز دارو که حساسیت زیادی دربارهی آن در کشور وجود دارد و طبقات محروم جامعه بهشدت با آن درگیر هستند، در زمینهی دیگر کالاهای اساسی انحراف زیادی در حمایت از مردم برای تامین کالاهای اساسی آنها با ارز ۴۲۰۰ تومانی وجود دارد.
وی که این اظهارات را با اتکاء به گزارش سازمان برنامه و بودجه عنوان میکرد، اظهار داشت در یک سال اخیر در کشور، بیشترین نرخ تورم در حوزه تغذیه کشور رخ داده است. وی با بیان این موضوع که مجلس بهشدت نسبت به این موضوع حساس است، اظهار داشت افزایش قیمت مواد غذایی منجر به تضعیف طبقات آسیبپذیر شده و آنها را تحتالشعاع قرار داده است.
وی افزود نباید اجازه داد طبقات آسیبپذیر و مستضعف جامعه بیش از این آسیب ببینند. نجمآبادی تاکید کرد قوای مجریه و مقننه در تلاش هستند که با اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی، واردات و توزیع کالاهای اساسی را اصلاح کنند تا حمایت لازم از اقشار ضعیف جامعه صورت پذیرد.
وی البته توضیحی در این باره نداد که با گرانتر شدن ارز، و اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی، چگونه امکان حمایت از اقشار آسیبپذیر وجود خواهد داشت.
دلیل گرانی کالاهای اساسی با وجود تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای تامین این کالاها، بهطور مشخص این است که نیمی از درآمد دولت در اختیار نهادهای بیرون دولت قرار میگرفت و دولت درآمد ارزی کافی در اختیار نداشته است که تمام نیازهای مربوط به تامین کالاهای اساسی استفاده کند.
محدودیت ارزی از یکسو و فساد حاکم بر نظام بازرگانی جمهوری اسلامی ایران از سوی دیگر موجب شده است که کالاهای اساسی با قیمت تمام شده به دست مردم نرسد.
تحریمها سالهاست که موجب شده است دولتهای جمهوری اسلامی کالاهای اساسی و موردنیاز مردم را با قیمتی بالاتر از قیمت پیشبینیشده وارد کشور کنند.
تمامی کارشناسان در این خصوص اتفاق نظر دارند که حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی حتی به شکل صوری، تاثیر وحشتناکی بر افزایش قیمت کالاهای اساسی در کشور خواهد داشت و حداقل منجر به افزایش صد درصدی قیمت کالاهای اساسی از گوشت گرفته تا دارو و برنج و سوخت و غیره خواهد شد.
بخشی از این ارز ۴۲۰۰ تومانی در محاسبهی قیمت خوراک دام و طیور هم مورد استفاده قرار میگیرد و در صورت اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی، نه تنها قیمت کالاهای وارداتی، بلکه کالاهایی مانند گوشت و لبنیات هم افزایش خواهد یافت و نتیجهی آن نابودی بیشتر تولیدکنندهها به دلیل عدم توانایی در تامین هزینههای جاری خواهد بود.
نجمآبادی در بخش دیگری از سخنانش از بخشهای مختلف کشور نظیر سازمان برنامه و بودجه و مرکز پژوهشهای مجلس درخواست کرده است تا پیامدهای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی را از نظر علمی بر روی شاخصهای اقتصادی کشور را بررسی کنند و به اطلاع نمایندگان برسانند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه در بخش دیگری از سخنان خود، با بیان این موضوع که دولت حسن روحانی برنامهریزی لازم را برای تولید مرغ و تخم مرغ نداشت، اظهار داشت این عدم آیندهنگری منجر به حجم بالای واردات در این بخش شد.
تجربه نشان داده است که این پژوهشها حتی اگر با بیطرفی اطلاعات دقیق و هشداردهنده را به نهادهای سیاستگذار و قانونگذار اعلام کنند، تاثیری در تصمیمات آنها نخواهد داشت. حوزهی قانونگذاری و سیاستگذاری بر اساس تصمیمات مقطعی عمل میکند و گزارشهای فنی و تخصصی تاثیری در تصمیمات در این حوزه ندارد.