وزیر ارشاد اسلامی و برنامه‌های جدیدش

به‌تدریج با ارائه‌ی برنامه‌ها توسط اعضای دولت ابراهیم رئیسی، نگرش‌های دولت وی در مسائل مختلف، به‌ویژه در حوزه‌ی فرهنگی، هم به مرحله‌ی عملیاتی شدن نزدیک می‌شوند و هم برای مردم شفاف‌تر می‌شود.

محمدمهدی اسماعیلی وزیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی، در یک برنامه‌ی زنده‌ی تلویزیونی، ضمن بیان این موضوع که نخستین راهبرد کلان در حوزه‌ی فرهنگ، احیاء مرجعیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مدیریت فرهنگ کشور است، با انتقاد از ماموریت‌های فعلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، اظهار داشت در سال‌های اخیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به نهادی برای اعطای مجوزها در حوزه تئاتر و موسیقی و کتاب و سینما تقلیل پیدا کرده است. 

وی افزود اعتقاد دارد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، باید سیاست‌گذار اصلی در مدیریت فرهنگی دولت باشد.

اسماعیلی همچنین با اشاره به تعدد دستگاه‌ها در حوزه‌ی فرهنگ، اظهار داشت نخستین وظیفه‌ی خود را این می‌داند که در داخل دولت این مسئله را حل کند.

این اظهارات وزیر ارشاد در خصوص تعدد دستگاه‌‌های فرهنگی در حالی عنوان می‌شود که این وضعیت و تعدد دستگاه‌های فرهنگی همواره یکی از سیاست‌های جمهوری اسلامی بوده است. 

بسیاری از نهادها در کشور، با این ایده، که بتوانند بودجه‌ی کلانی را به بهانه‌ی اقدامات فرهنگی از دولت بگیرند، کارکرد خود را در حوزه‌ی فرهنگی تعریف کرده‌اند و بسیاری از موسسین این نهادهای فرهنگی همواره این رویکرد را مدنظر داشته‌اند که دیگر نهادها برای توسعه‌ی اقدامات فرهنگی مناسب و کافی نیستند و باید نهاد فرهنگی جدیدی تاسیس بشود تا مشکلات و کاستی‌های حوزه‌ی فرهنگ کشور را مرتفع کند.

در عین حال این نهادهای فرهنگی از نفوذ بالایی در کشور و نهادهای حاکمیتی برخوردار هستند و نه تنها نسبت به حفظ جایگاه خود تلاش زیادی می‌کنند، بلکه حتی نسبت به کاهش بودجه‌های خود نیز همواره مقاومت‌های زیادی دارند و با فشار به نهادهای حاکمیتی برای اختصاص بودجه‌های هنگفت فرهنگی، بخش زیادی از بودجه‌ی فرهنگی کشور را می‌بلعند.

اسماعیلی در ادامه خاطرنشان کرد در حالی که وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی با اعتبار محدود مشغول فعالیت است، در کنار این وزارتخانه، دستگاه‌های متعدد غیر فرهنگی در دولت وجود دارد که بیشترین دخالت را در عرصه جریان‌سازی فرهنگی انجام می‌دهند. 

وی به تشکیل یک هولدینگ رسانه‌ای در داخل وزارت ارشاد اشاره کرد که این شرکت به شرکت‌های خصولتی وصل است و منافع اقتصادی زیادی را از طریق رانت انحصاری آگهی‌های تجاری به‌دست می‌آورد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین به اقدامات رئیس جمهور در این خصوص اشاره کرد و اظهار داشت ابراهیم رئیسی اعلام آمادگی کرده است که از حوزه اختیارات خود، مدیریت فرهنگی را به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تفویض کند.

این حساسیت‌ها در دوره‌ی ریاست جمهوری حسن روحانی هم وجود داشت. دولت یازدهم و دوازدهم، با رسانه‌ای کردن اخبار مربوط به بودجه‌ی نهادهای متعدد فرهنگی تلاش زیادی کرد که بتواند با تحریک افکار عمومی، اقدام به کاهش بودجه‌ی نهادهای فرهنگی کند یا آنها را محدود سازد، اما این اخبار تنها به حساسیت بیشتر نهادهای فرهنگی انجامید و نه تنها موجب کاهش بودجه‌ی نهادهای فرهنگی نشد، بلکه این نهادها همچنان به دریافت‌ بودجه‌های کلان فرهنگی از دولت و حاکمیت ادامه دادند.

وزیر ارشاد در ادامه‌ی سخنانش، همچنین اشتراک نظر وزرای مختلف را یکی از امتیازهای دولت سیزدهم دانست و اظهار داشت با توجه به اینکه تمام وزرا حتی در حوزه‌های غیرمرتبط، نسبت به مسائل فرهنگی دغدغه دارند، این وضعیت موجب شده است که زبان ارتباطی وزرا با هم خیلی راحت باشد.

وزیر فرهنگ و ارشاد در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان این موضوع که تلاش دولت این است که همه امور سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، و … را به مردم بازگرداند، خاطرنشان کرد با این اقدام در واقع از دولت سلب اختیار نمی‌شود، چون دولت همچنان هدایت، نظارت و تسهیل‌گری را برعهده دارد.

اسماعیلی به بی‌اعتمادی مردم به دولت قبلی اشاره کرد و با اشاره به اینکه افکارسنجی‌های معتبر نشان می‌دهد، اعتماد به دولت سابق به اعداد پایینی رسیده بود، اظهار داشت حوادث آبان ۹۸ نیز با این رویکرد قابل تحلیل است. وی افزود به دلیل این فاصله، سرمایه اجتماعی نیز افت کرده بود. وزیر ارشاد در ادامه اظهار داشت این شرایط بود که آیت‌الله رئیسی را مجبور کرد برای کاهش این شکاف وارد عرصه شود.

اسماعیلی در ادامه با اشاره به اینکه در چند ماه اخیر تغییرات کاملا محسوسی در زمینه‌ی اعتماد عمومی رخ داده است، اظهار داشت مشخص است که اعتماد مردم به دولت برگشته است.

وی با اشاره به اختلال سامانه‌های سوخت در روزهای اخیر، اظهار داشت در این اتفاق، با وجودی که مردم چندین ساعت در پمپ بنزین‌ها معطل شدند، هیچ حرکت اعتراضی در کشور ثبت نشد. وی دلیل این امر را موفقیت دولت در کسب سرمایه اجتماعی دانست و گفت مردم قانع شده‌اند که می‌شود مشارکت داشت.

گرچه موضوع کاهش سرمایه‌ی اجتماعی و کاهش اعتماد عمومی یکی از معضلات جدی است که در سال‌های اخیر دولت‌های جمهوری اسلامی را گرفتار کرده است، اما مسئولین جمهوری اسلامی توجه ندارند که این کاهش اعتماد عمومی به کل نهادهای حاکمیتی جمهوری اسلامی قابل تعمیم است، و آن‌گونه که گروه‌های اصول‌گرای جمهوری اسلامی سعی دارند القا کنند، به دولت حسن روحانی مربوط نمی‌شود.

بسیاری از ناظران، گسترش فساد، رانت‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و نابرابری‌های گسترده‌ای که به دلیل سیاست‌های کلان جمهوری اسلامی شرایط زندگی را برای مردم دشوار کرده است، از جمله عوامل کاهش اعتماد عمومی و سرمایه‌ی اجتماعی می‌دانند که به بی‌اعتمادی به کل نظام جمهوری اسلامی قابل تعمیم است، و فقط به یک دولت خاص مربوط نمی‌شود.

درباره‌ی persisnews

persisnews

همچنین ببینید

رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا با هدف توافق بر سر واردات گاز به باکو می‌رود

اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، روز دوشنبه به باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان، …

محبوبه رمضانی، از مادران دادخواه آبان ۹۸، به ۱۰۰ ضربه شلاق محکوم شد

محبوبه رمضانی، مادر پژمان قلی‌پور از جان‌باختگان آبان ۹۸ به ۱۰۰ ضربه شلاق محکوم شد. …

تأیید هویت زن معترض به تذکر حجاب؛ سپیده رشنو در بازداشت است

برخی منابع آگاه، هویت زن معترض به تذکر حجاب در اتوبوس را «سپیده رَشنو» اعلام …

خبرگزاری فارس ادعا کرد: «عاملان» واکنش به «آمر به معروف» در اتوبوس بازداشت شدند

خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه، روز یک‌شنبه ادعا کرد که زنی که به دخالت یک …

پیشنهاد ترکمنستان برای ایجاد کریدور ترانزیت آسیای میانه‌، ایران‌، ترکیه

ترکمنستان پیشنهاد ایجاد دو مسیر بین‌المللی ترانزیت کالا را در چهارچوب کشورهای عضو سازمان همکاری‌های …

استقبال کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل از حکم محکومیت حمید نوری

کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل و گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران روز …

شهردار خوانسار برگزاری مراسم در گورستان برای قربانیان خودکشی را ممنوع کرد

شهردار خوانسار برگزاری مراسم ترحیم در گورستان این شهر برای ‌افرادی ‌را که به ‌دلیل …

فرمانده نیروهای کردِ‌ سوریه از ایران و روسیه خواست مانع حمله ترکیه شوند

مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای پیش‌ مرگه کرد در سوریه، روز جمعه، ۲۴ تیر، از جمهوری …

امضای توافق‌ نامه انتقال برق از عربستان سعودی به عراق

در حالی که موضوع انتقال انرژی از ایران به عراق در سال‌های گذشته یکی از …

نتانیاهو به بایدن: تحریم اقتصادی ایران کافی نیست؛ باید گزینه تهاجمی به کار برد

بنیامین نتانیاهو، رهبر اپوزیسیون و نخست‌ وزیر پیشین اسرائیل، روز پنج‌شنبه ۲۳ تیر در جو …

عربستان واردات سوخت از روسیه را «دو برابر کرده است»

خبرگزاری رویترز گزارش داده که عربستان واردات سوخت از روسیه برای مصرف در بخش نیروگاه …

عربستان آسمان خود را به روی همه پروازهای تجاری گشود

در آستانه سفر رئیس جمهور آمریکا به جده٬ سازمان هواپیمایی مدنی عربستان جمعه اعلام کرد …

گانتز از توافق امنیتی اسرائیل با کشورهایی «خارج از پیمان ابراهیم» خبر داد

روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال روز پنج‌شنبه، ۲۳ تیر، گزارش داد که بنی گانتز، وزیر …

اعتصاب غذای محمدعلی زحمتکش، معلم بازنشسته، وارد هجدهمین روز شد

با تداوم اعتصاب غذای محمد علی زحمتکش که از ۲۴ اردیبهشت‌ماه امسال در زندان عادل‌آباد …

توافق ناسا و سازمان فضایی روسیه برای شراکت پروازها به ایستگاه فضایی بین‌المللی

روس کوسموس، سازمان فضایی روسیه، روز جمعه ۲۴ تیر خبر داد که برای شراکت پروازها …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *