در حالیکه نگرانیهای کارشناسان اقتصادی از عدم اجرای FATF در ایران و همچنین تحریمها که در عمل امکان جابهجایی پول را برای جمهوری اسلامی ایران غیرممکن کرده، همچنان باقی است، و به اعتراف مقامهای ارشد جمهوری اسلامی، بهعلت تحریمهای آمریکا علیه ایران، جمهوری اسلامی همچنان امکان برداشت از منابع نقدی خود در سایر کشورها را نیز ندارد، برخی از حامیان دولت همچنان تاکید دارند جمهوری اسلامی ایران برای پیشبرد اهداف اقتصادی خود نیازی به رفع تحریمها ندارد، ضمن اینکه در تلاش هستند که این تصور را به عامهی مردم القا کنند که دولت ابراهیم رئیسی با مقاومت راهکارهایی را در پیش گرفته است که به شکست سیاستهای آمریکا منجر شده است.
احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد در آخرین اظهارات خود که در نماز جمعه ایراد کرده بود، با بیان این موضوع که دولت سیزدهم با جرات، بنا را بر تحریمشکنی گذاشته، اظهار داشت بهخاطر این تحریمشکنی، فروش نفت ایران کمی توسعه پیدا کرده است تا جمهوری اسلامی ایران بتواند با شگردهای خود، نفت خود را در دنیا بفروشد و به این ترتیب فشار را از روی زندگی مردم بردارد.
علمالهدی اظهار داشت آمریکا وقتی متوجه شد در صورت توسعهی فروش نفت ایران، دیگر تحریمها تاثیری ندارد، جلوی انتقال پولهای ایران بهوسیله بانکهای جهانی را گرفت، اما در حال حاضر اقدامات دولت سیزدهم بهجایی رسیده که جمهوری اسلامی دیگر به انتقال پول از طریق بانکهای بینالمللی احتیاج ندارد.
وی البته توضیحی در ابن باره نداد که نیاز جمهوری اسلامی به انتقال پول از طریق بانکهای بینالمللی چگونه مرتفع شده است و دولت ابراهیم رئیسی چه راهها و روشهای بانکی و تجاری و بازرگانی را توسعه داده است که جمهوری اسلامی ایران را از جابهجایی پول از طریق بانکهای بینالمللی بینیاز کرده است.
تاکید علم آلهدی در خصوص شکست تحریمهای آمریکا علیه ایران و همچنین بینیازی جمهوری اسلامی ایران از انتقال پول توسط بانکهای خارجی در حالی عنوان میشود که کارشناسان اقتصادی همچنان بر ضرورت اجرای FATF و پیوستن ایران به لوایح پالرمو تاکید دارند.
سیدمحمد صدر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به مشکلاتی که بهخاطر عدم توافق با طرفهای برجام و همچنین بیتوجهی به مسأله FATF به ملت ایران تحمیل شده، گفته است ایران در وضعیتی قرار گرفته است که تمامی فعالیتهای اقتصادی برون مرزی، و همچنین گزارههای اقتصادی داخلی ایران وابسته به تعامل با جهان هستند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر راهی برای ورود ارز حاصل از صادرات به داخل کشور وجود ندارد، اظهار داشت، حتی اصل صادرات هم تحتالشعاع مسائلی قرار گرفته است که بهصورت مستقیم با برجام و FATF مرتبط است. این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین تاکید کرده است، بدون برجام و توافق با غرب و تصویب FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام، نمیتوان امید داشت که مشکلات موجود اقتصادی در کشور، سروسامان بگیرد.
محمد صدر تاکید کرد دولت سید ابراهیم رئیسی بهصورت جدی به این موارد فکر کند و توجه داشته باشد که حتی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نیز به این موارد بستگی دارد. وی افزود مشکلات اقتصادی موجود که ناشی از اتخاذ سیاستهای خاص است، همگی منجر به کاهش کیفیت زندگی مردم شده است.
پیش از وی محسن رضایی، مشاور اقتصادی رئیس جمهور نیز بهصراحت از قاچاق نفت توسط جمهوری اسلامی گفته بود و تاکید کرده بود که جمهوری اسلامی ایران بهخاطر تحریمها، نه تنها ناگزیر است که نفت خود را بهصورت قاچاق به فروش برساند، بلکه مجبور است پول حاصل از فروش آن را نیز از راههای غیرقانونی و پنهانی به کشور بازگرداند.
این اعتراف محسن رضایی دقیقا اقدامی است که سالهاست، کارشناسان بهعنوان دلیل اصلی جمهوری اسلامی برای مقاومت در مقابل پذیرش FATF مطرح میشود و بارها تاکید شده است که دلیل مقاومت جمهوری اسلامی از پیوستن به لوایح ضد پولشویی پالرمو و عدم الحاق به FATF این است که در صورت الحاق، جمهوری اسلامی دیگر قادر نخواهد بود برای اقدامات مالی و بازرگانی غیرقانونی خود از مسیرهای غیرقانونی استفاده کند و در صورت انجام چنین اقداماتی خود را در معرض تنبیههای مالی گستردهای قرار خواهد داد.