بالاخره بعد از مدتها انتظار و بلاتکلیفی علی باقری معاون سیاسی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در پیامی بدون ذکر نام در مورد مذاکرات احیای برجام گفته که در تماس تلفنی با آقای انریکه مورا نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات هستهای، آغاز مذاکرات با هدف لغو تحریمهای غیرقانونی و غیرانسانی، در روز هشتم آذرماه در وین مورد موافقت قرار گرفت.
علی باقری که از مخالفین برجام بوده است در همه بیانیهها بهجای ذکر برجام سعی کرده مذاکره برای رفع تحریمها و اخذ تضمین از آمریکا را هدف مذاکرات مطرح کند.
در این میان به سر آمدن این تعلیق در عین حال که فضای جدیدی ایجاد کرده است، اما برخی ناظران بدبین در آمریکا معتقدند ایران بیش از آنکه مشتاق نتیجهگیری محکم و قرارداد پایداری باشد، قصد خرید زمان را دارد تا بتواند موانع روند غنیسازی پیشرفته را خنثی سازد.
برخی نیز معتقدند که ایران میخواهد برجام را پذیرا شود، ولی در مورد ضمانتهای آینده مبتنی برعدم خروج آمریکا هنوز بحث و گفتگوست و فعلا توافقی صورت نگرفته است. در همین زمینه علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی در توئیتی با مقایسه مذاکرات جنگ با عراق و مذاکرات هستهای گفته است که در جنگ ما خواهان تنبیه متجاوز بودیم و براین خواسته مقاومت ورزیدیم و در مذاکرات نیز بر تضمین اصرار داریم.
وی بایدن رئیس جمهور آمریکا را فرد ضعیفی خواند و هشدار داد که مذاکرات با شکست مواجه خواهد شد، مگر اینکه جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا تضمین کند که واشنگتن در آینده از اجرای توافق هستهای خودداری نخواهد کرد.
شمخانی در حالی چنین مقایسهای میکند که در جنگ نه تنها متجاوز تنبیه نشد، که حتی تاکنون غرامتی از سوی عراق به ایران پرداخته نشده است.
در این میان ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از شروع مذاکرات استقبال کرد و گفت آمریکا در این دور مذاکرات شرکت میکند. وی گفت، ما بهروشنی گفتهایم که اگر قرار است گفتوگوها موفقیتآمیز باشند و اختلافهای باقیمانده را حل کنیم، باید مذاکرات دقیقاً از جایی که در دور ششم به اتمام رسید، آغاز شود. وی افزود در دور هفتم مذاکرات وین درباره برجام شرکت میکنیم.
رییس هیأت آمریکایی رابرت مالی است و چنانچه ایران جدی باشد، رسیدن به توافق سریع امکانپذیر است. اروپا هم در بیانیهای گفت، کمیسیون مشترک برجام روز ۲۹ نوامبر در وین دیدار خواهد داشت. و انریکه مورا، هماهنگ کننده اتحادیه اروپا در مذاکرات هستهای، ریاست نشست کمیسیون را برعهده خواهد داشت و نمایندگانی از چین، فرانسه، آلمان، روسیه، انگلیس و ایران نیز در آن حاضر خواهند شد و شرکتکنندگان به بحث در مورد چشمانداز بازگشت احتمالی ایالات متحده به برجام و چگونگی اطمینان از اجرای کامل و موثر این توافق از سوی همه طرفها ادامه خواهند داد.
باید دید که ایران بالاخره چه راهبردی را برای مذاکرات انتخاب خواهد کرد. این در حالیست که بهنظر میرسد که مقامات جمهوری اسلامی در اتخاذ استراتژی مذاکرات هنوز توافق بنیادی نکردهاند.