تلاشهای جمهوری اسلامی برای نظارت بیشتر بر فعالیتهای آموزشی و انجام تغییرات ایدئولوژیک و ارزشی در سازوکار آموزشی همچنان ادامه دارد. غلامعلی حداد عادل، رییس شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی روز چهارشنبه با اشاره به اینکه در این شورا به ۱۶ رشته علوم انسانی اولویت داده شده است، گفته است در ۱۲ سال گذشته در ۱۰۰ رشته تحصیلی برنامه درسی دانشجویان دچار تغییرات اساسی شده یا از ابتدا برنامه درسی جدیدی تالیف شده است.
حداد عادل که این اظهارات را در افتتاحیه ششمین دوره مقدماتی طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی بیان میکرد، با بیان این موضوع که شورای تحول علوم انسانی در حال حاضر، در حال تالیف صدها کتاب در حوزه علوم انسانی است، گفته است حدود ۳۰۰ نفر از اساتید دانشگاهی در حال برنامهریزی و پژوهش جدید اسلامیسازی، بومیسازی، روزآمدی و کارآمدی علوم انسانی هستند. حداد عادل همچنین اظهار داشته است که شورا در تدریس زبانهای خارجی هم اسلامیسازی را در دستور کار خود قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه ظاهر بسیاری از متون کتابهای زبان، آموزش زبان است اما مفاهیم آن ضد اسلامی یا ضد مباحث ارزشی است، گفته است این مسائل در سایر رشتهها نیز در جریان است. وی اسلامیسازی را مهمترین بخش تحول علوم انسانی دانسته است.
رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی همچنین گفته است شورای تحول علوم انسانی، با کمک اساتید جوان در تلاش است تا رشتههای علوم انسانی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد را بهسمت روزآمدی سوق دهد.
وی در ادامه با بیان این موضوع که از نظر شورای تحول همه علوم انسانی غربی باطل نیست و شورا بنا ندارد که با علم ستیزه کند، گفته است شورا بیشتر میخواهد تا باب تقلید را ببندد و باب تحقیق را باز کند. حداد عادل همچنین تاکید کرده است که شورا حق دارد در مورد مبانی و فلسفه علوم و رشتههای انسانی موجود در جهان، سوال و تحقیق کند.
موضوع اسلامیسازی علوم انسانی در ایران به اظهارات حداد عادل محدود نمیشود، علیرضا کاظمی، سرپرست وزارت آموزش و پرورش نیز روز چهارشنبه با اشاره به اینکه درس استکبارستیزی و شناسایی اسناد لانه جاسوسی به زودی در کتابهای درسی وارد میشود، گفته است هدف از این اقدام این است که دانش آموزان با خباثت استکبار جهانی و نقشههایی که برای ملت ایران میکشیدند، آشنا شوند.
این تلاشها برای ارائهی متون اسلامی توسط جمهوری اسلامی در حالی صورت میگیرد، که حتی نهادهای برنامهریز درسی در آموزش و پرورش و همچنین نهادهای سیاستگذار در این حوزه، مانند شورای تحول و ارتقای علوم انسانی، به خوبی اطلاع دارند که مدتهاست کنترل ابزار و محتوای آموزشی از اختیار نهادهای رسمی آموزشی خارج شده است و دانشآموزان با دسترسی به فضاهای دیجیتال که در دو سال اخیر با مجازی شدن آموزش گسترش یافته است، در عمل تحت سیطره و مدیریت نهادهای رسمی آموزشی در جمهوری اسلامی نیستند.
نهادهای برنامهریز و افراد دستاندرکار در این حوزهها هم به خوبی از این شرایط اطلاع دارند، اما انتشار اخباری با این مضمون که نهادهای آموزشی کاملا تحت کنترل قرار دارد و القای این تصور به عامهی مردم که این نهادهای رسمی هستند که برای محتوای آموزشی کودکان و نوجوانان تصمیمگیری و برنامهریزی میکنند، بیشتر با هدف القای اشراف بر حوزهی آموزشی مطرح میشود، اما افراد تاثیرگذار در نهادهای آموزشی، بهخوبی میدانند که با شرایط جدید رسانه، در عمل امکان کنترل محتوای آموزشی برای این نهادهای سیاستگذار وجود ندارد.