نارضایتی مسئولین جمهوری اسلامی ایران از بازدیدهای دورهای آژانس بینالمللی اتمی و چالشها در خصوص حضور بازرسان آژانس در ایران همچنان ادامه دارد.
فریدون عباسی نماینده مجلس، و رییس سابق سازمان انرژی اتمی که توسط موساد هم در تهران ترور شده بود، ولی جان سالم بهدربرد روز سهشنبه در سخنانی حضور بازرسان آژانس در ایران، را ابزار اطلاعاتی جاسوسان خواند و گفت حتی اگر خود بازرسان هم جاسوس نباشند، اما بیشک جاسوسها از دادهها و اطلاعات آنها علیه جمهوری اسلامی ایران استفاده میکنند.
وی بسیاری از کارشناسان و کارکنان آژانس را اتباع آمریکا و اسرائیل دانست و ادعا کرد این افراد یا اتباع امریکا و اسرائیل هستند، یا آنکه توسط آنها تطمیع شدهاند.
وی همچنین گفت، خبرگان مورد تایید آژانس به اطلاعات و نتایج بارگذاری شدهی مربوط به بازرسیهای آژانس بینالمللی دسترسی دارند، و این افراد کسانی هستند که عمدتا ملیت غربی دارند. وی افزود به دلیل همین دسترسیها به نتایج بازرسیها در آژانس بینالمللی انرژی اتمی است، که تاکید میشود همه جا مورد بازرسی رسمی قرار نگیرد.
فریدون عباسی گفت، هرگونه اطلاعاتی از کشور خارج شود، میتواند توسط دشمنان مورد استفاده قرار گیرد، و میتواند حاوی پیامهایی برای آنها باشد، و ممکن است موجب تکرار اتفاقی شود که برای نطنز رخ دهد. وی با استناد به این اتفاقات تاکید کرد جمهوری اسلامی باید در قسمتهای حساس و تاسیسات حیاتی خود به صورت دائمی تغییراتی ایجاد کند، تا اطلاعات بازرسان به روز نباشد.
این در حالیست که در روز دوشنبه بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی در سخنانی گفت آژانس، اطلاعات جزئی و ریزِ اقدامات فنی هستهای ایران را بهطور مداوم منتشر میکند، درصورتیکه مشابه این اتفاق درخصوص دیگر کشورها اتفاق نمیافتد. و آژانس باید اطلاعات را بهطور کلی منتشر کند. ارزش این اطلاعات عمدتا تجاری است و به این دلیل که فنی است، نباید در اختیار دیگران قرار گیرد. آژانس حتی نامههای محرمانه ما به مدیرکل را هم در اختیار رسانهها قرار میدهد و باید جلوی این اتفاقات گرفته شود. اگر این وضعیت ادامه یابد، در تعامل خود با آژانس بازنگری میکنیم. البته کار پادمانی آژانس انجام میشود.
مسئله هستهای همیشه مورد هدف سازمانهای جاسوسی قرار میگیرد. یکی از مهمترین جاسوسیهای هستهای چند سال قبل توسط اسرائیل در ایران انجام گرفت و بخشی از حساسترین اطلاعات هستهای جمهوری اسلامی ایران که متعلق به سالهای قبل از ۲۰۰۳ بود، توسط موساد اسراییل و بهصورت فیزیکی بهسرقت رفت و جمهوری اسلامی با وجود نطارتهای امنیتی گسترده نتوانسته بود مانع از آن شود.
این بهجز مواردی است که نهادهای جاسوسی با نفوذ از راه دور توانستهاند با نادیده گرفتن سازوکارهای امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی، به حوزههای مورد نظر خود نفوذ کنند و یا اقدامات موردنظر خود مانند عملیات خرابکاری را اجرایی کنند و یا آنکه اطلاعات موردنیاز را با استفاده از سازوکارهای نفوذ بهسرقت ببرند.
در واقع این که جمهوری اسلامی ایران با وجود حساسیتی که همواره در زمینهی امنیت اطلاعاتی داشته است و با وجود اینکه همواره بخش مهمی از افرادی که بهدلیل ماموریتهای علمی یا حرفهای جاسوس تلقی کرده است، اما بهشدت از نظر امنیتی و اطلاعاتی در ده سال گذشته بسیار آسیبپذیر نشان داده است، نشان میدهد دامنهی نفوذ اطلاعاتی در نهادهای داخلی جمهوری اسلامی بهشدت بالاست که تاکنون این روند حتی با وجود سرقت واطلاعاتی و خرابکاری عملیاتی و ترور متخصصان هستهای نتوانسته توسط مقامات اطلاعاتی متوقف نشده است.