با آنکه با پایان سفر باقری معاون سیاسی وزارت امورخارجه به بروکسل که نتیجه خاصی در برنداشت و وی گفت مذاکرات انجام شده سازنده بوده و هدف آن است که ایران با توجه به این مذاکرات هفته اینده تصمیم خود را برای شروع مذاکرات خواهد گرفت که احتمالا هفته آخر نوامبر خواهد بود.
در این میان عبداللهیان وزیر خارجه گفته جمهوری اسلامی به مذاکرات هدفمند وارد خواهد شد و فرمت مذاکرات وین حفظ خواهد شد. عبداللهیان در صحبتهای اخیر خود خاطرنشان کرد که تحریمهای برجامی باید بهطور کامل لغو شود. این همان نقطهی اختلاف گفتگوهای وین بین ایران و آمریکاست که مذاکرات وین را به بنبست کشاند و در عمل بازگشت امریکا به برجام و لغو تحریمها را نیز غیرممکن ساخت.
براساس برخی اخبار غیررسمی در خصوص مذاکرات، حاکمیت در آخرین دور گفتگوها در وین، در نقشهی راه ارائهشده به تیم مذاکرهکننده تاکید کرده بود که تیم مذاکرهکننده باید در مذاکرات تاکید کند که بازگشت جمهوری اسلامی به تعهدات برجامی تنها در صورتی امکانپذیر است که امریکا تمامی تحریمها علیه ایران که در سالهای اخیر وضع شده، منجمله، تحریمهای حقوق بشری را نیز لغو کند.
ایالات متحده با نپذیرفتن این درخواست، تاکید کرده بود که حاضر است به صورت گام بهگام اقدام به لغو تحریمهایی کند که به برجام مربوط میشود. در این مذاکرات غیرمستقیم همچنین خاطرنشان شده بود که با لغو بخشی از تحریمها توسط آمریکا، در صورتی که ایران به تعهدات برجامی باز گردد، آمریکا نیز حاضر است به صورت گامبه گام، تحریمهای دیگری را لغو کند. موضوعی که به نظر میرسید که مورد پذیرش جمهوری اسلامی ایران قرار نگرفته است.
در این میان حسینی معاون پارلمانی رئیس جمهورنیز در گفتگوی خود با شبکهی المیادین، با تاکید بر اینکه دولت ابراهیم رئیسی با مذاکره برای مذاکره موافق نیست، در صورتی اقدام به مذاکره خواهد کرد که بتواند نتیجهبخش باشد، تاکید کرد، دولت جدید سرنوشت کشور را به مذاکرات گره نخواهد زد.
وی در عین حال خاطرنشان کرد که مصوبهی مجلس در خصوص کنار گذاشتن برخی از تعهدات برجامی توسط ایران، برای دولت نتایج ملموسی داشته است. وی البته توضیحی در این خصوص نداد که این اقدامات و این مصوبه چه نتایج ملموسی برای دولت و مردم ایران داشته است.
حسینی با اشاره به اینکه غربیها مایل هستند در ایران فعال باشند و کالاهایشان را به ایران صادر کنند، افزود وقتی رابطهای بین ایران و غربیها وجود ندارد، خود آنها بیشتر در این خصوص ضرر میکنند.
گرچه همواره بسیاری از افراد نزدیک به حاکمیت منفعت زیادی از تعامل اقتصادی با غرب میبرند، اما همزمان کارشکنیهای زیادی هم از داخل علیه واردات صورت میگیرد و این افراد هرگاه که احساس میکنند که منافع اقتصادی و رانتهای آنها با واردات نیمهآزاد بهخطر افتاده است، با اشکال مختلف و حتی تصویب مصوبات قانونی مجلس یا واداشتن بیت رهبری به موضعگیری در این خصوص، سعی میکنند که مانع از این تعامل آزاد بازرگانی بین ایران و دنیا شوند.
حسینی در ادامهی گفتگوی خود با المیادین، توضیحی در این خصوص نداد که موضع دولت ابراهیم رئیسی در صورت از بین رفتن برجام و عدم توافق بین ایران و غرب چه خواهد بود. گرچه وی اظهار داشت افکار عمومی دنیا اجازه نخواهد داد که غربیها بخواهند سختگیرانه با ایران برخورد کنند.
معاون پارلمانی رئیس جمهور همچنین در خصوص رویکرد جمهوری اسلامی ایران نسبت به شرق، که همواره مورد انتقاد قرار داشته است، اظهار داشت زمانی که در جمهوری اسلامی شعار نه شرقی نه غربی سر داده می شد، منظور از شرق، اتحاد جماهیر شوروی بود که در حال حاضر فرو پاشیده است و این مخالفت هم معنی خود را از دست داده است.