بهدنبال سخنان آیتالله صافی گلپایگانی از مراجع محافظهکار قم در مورد بهبود روابط با کشوهای دنیا که عمدتا متوجه روابط با آمریکا بود و حملات تند رسانههای اصولگرا و حتی افشاگری علیه وی، آیتالله علوی بروجردی نوه آیتالله بروجردی مرجع بزرگ شیعیان در دهه سی شمسی که تولیت مدرسه اعظم قم را بهعهده دارد و در رسانههای اجتماعی بهخاطر سخنان انتقادیش محبوبیت زیادی پیدا کرده است در سخنانی در جلسه درس خارج فقه خود با انتقاد از روش حکومت واصولگرایان گفت که مرجعیت غنا و میراث ماست و باید حفظش کنیم و اگر مرجعیت را بکوبیم، خودمان کوبیده میشویم.
وی افزود مرجع تقلید کسی است که خداوند در دوران غیبت، تکفل ایتام آل محمد را به دست آنها سپرده است. وی افزود باید توجه داشته باشیم در دوران غیبت، که تکفل به دست مرجعیت شیعه و فقیه جامع الشرایط سپرده شده، این تکفل لوازمی دارد. یکی از لوازمش این است که مرجعیت به آنچه بر مردم میگذرد، بیاعتنا نباشد. امروز بر مردم چه دارد میگذارد فقر، گرسنگی، مصیبت. مرجعیت شیعه باید در فکر باشد و تذکر بدهد و تذکرش هم نباید برای او جرم تلقی شده و حمل بر بیبصیرتی او شود.
وی گفت اخیراً مرجع عالیقدر شیعه، شیخالفقهاء، حضرت آیتالله صافی مطلبی داشتهاند. من خیلی تعجب کردم که اولاً عدهای این سخنان را منعکس نکردند و اصلاً خبررسانی انجام نشد. گویا این مرجع تقلید اصلاً در قم و در ایران نبوده و مطلبی هم نگفته است یعنی بایکوت خبری و مصیبت بیشتر اینکه دیدم برخی سایتها به ایشان تعرض کردهاند که چرا شما در ملاقات فلان شخصیت گفتهاید با دنیا قهر نباشید و روابط داشته باشید! روابط باید باشد تا اوضاعواحوال مردم بهسامان شود. اینها شخصیتی همچون آقای صافی را نمیشناسند؟
وی گفت حوزه مستقل است، مرجعیت مستقل است، نظام ولید حوزه است. این مرجعیت مستقل اگر اشکالی ببیند و نگوید، عمل به وظیفه نکرده است. این نصیحت وظیفۀ فرد فرد انسانهاست، تا چه برسد به مرجع شیعه، آن هم مرجعی مثل آقای صافی که شیخالمراجع و بقیهالسلف است.
وی گفت اینطور نبوده که ایشان از ابتدا با نظام مخالفخوانی داشته باشد، بلکه همراه بوده و عضو شورای نگهبان بوده است. اما اینقدر برای وظایف شرعی خودش اهمیت قائل بود که وقتی دید سلیقهاش را نمیتواند اعمال کند، استعفا داد و کنار آمد. ایشان وابسته به شغل و سِمَت نبود. این شخصیت امروز بهعنوان مرجعیت شیعه در قم، از روی دلسوزی مسئولی را که به دیدارش آمده نصیحت میکند. آیا فقط تعریف و تمجید و احوالپرسی کند و هیچ وظیفۀ دیگری ندارد. مردم گرفتار فقرند.
خود مسئولان اعلام کردهاند که خط فقر یازده میلیون تومان است. کارگر ساده حقوقش چقدر است؟ حقوق طلبه چقدر است؟ این شرایطی است که دارد بر مردم میگذرد.وی افزود وضعیت چنین است. طبیعی است که این مرجع نمیتواند در برابر این وضعیت ساکت باشد. باید احساس مسئولیت کند، باید تذکر بدهد. ایشان هم یک آدم سادهای نیست که از اوضاع جهان مطلع نباشد. من میدانم ایشان در جریان اخبار هست؛ لذا پیشنهادی کرده که در خصوص روابط با کشورهای مختلف دنیا بازنگری کنید.
بعد هم ایشان تأکید میکند که رابطۀ با عزّت با دنیا داشته باشیم، رابطهای نباشد که کشور ذلیل بشود. ایشان میگوید با عزّت با دنیا گفتوگو کنید. گفتوگوکردن با دشمن مشکلی ندارد. اگر راه این است که مردم شرایطشان بهتر بشود و گشایشی پیدا بشود، این کار را انجام بدهید.
وی میگوید مرجع تقلید اقلّ وظیفهاش است که این تذکرات را به مسئولانی که به دیدار ایشان میروند، بدهد. اگر این را هم نگوید و فقط احوالپرسی و تعریف و تمجید بکند، بیفایده است. اشکالات را باید گفت.وی گفت این کار چه اشکالی دارد؟ چرا باید به ما بربخورد و بعد اصلاً در اخبار منعکس نشود؟ آیا چنین برخوردی مشکلات را حل میکند؟ اینطور رفتارکردن با مرجعیت صحیح نیست. احترام امامزاده را متولی حفظ میکند. اگر ما در نظام خودمان، احترام مرجعیت را حفظ نکنیم، شأن مرجعیت را رعایت نکنیم، آنوقت از چهکسی توقع داریم که این شأن را رعایت کند؟
وی گفت خود اصل انقلاب که شکل گرفت، به یاری این مرجعیت بود. تصور میکنید اگر این مرجعیت نبود، حرکتی صورت میگرفت؟ ما سالها قبل از انقلاب در همین حوزه بودیم و درس میگفتیم. آن اعلامیههای سهامضایی که حرکت ایجاد میکرد، چله پشت چله، یادمان نرفته است؛ ولو اینکه حالا بعضی از آقایان آن اعلامیههای سهامضایی را احتیاطاً دوامضایی کنند و یک امضای آن حذف شود، ولی واقعیت گذشته را که نمیشود تغییر داد. تاریخ را مگر میشود عوض کرد؟ تاریخ آن است که بوده. مرجعیت این انقلاب را شکل داده است. اینطور نباشد کسی بر شاخ باشد و بُن را ببرد.
جریانات محافظهکار وسنتی حوزه مدتهاست که به حاشیه رانده شدهاند . حکومت که در جستجوی گذار آرام جانشینی است به هیچ وجه نمیخواهد در وضعیتی قرار بگیرد که این مراجع با مطرح شدن در رسانههای عمومی قدرت جدیدی پیدا کنند که بتوانند نظرات انتقادی خود را مطرح کنند. وضعیت دشوار معیشتی مردم و حتی طلبههای مراجع که روز بهروز سختتر میشود، نظرات انتقادی آنها را افزایش داده است.
هراس روحانیت سنتی از این است که که افزایش نارضایتیها منجر به شورشهایی شود که کل نظام روحانیت را هدف قرار دهد. و همراهی کمرنگ با انتقادات مردم راهی است که برخی از مراجع اکنون در پیش گرفتهاند. هر چند بیان انتقادی انها هنوز کمرنگ و ملایم است.
سخنان آیتالله صافی که مستقیما سیاستهای کنونی و انزواطلبانه جمهوری اسلامی را در مخالفت با آمریکا و عدم مذاکره با این کشور درپیش گرفتند، اکنون صریحا مورد انتقاد آیتالله صافی قرار گرفته است و به هیچ وجه صدا و سیما و رسانههای حکومتی حاضر به بازتاب دادن انها نشدند، چون میتواند موج جدیدی علیه حکو مت ایجاد کند.