ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران، روز شنبه در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا، محافظت از سلامت مردم را مهمتر از واکسیناسیون دانست و تاکید کرد باید با استفاده از شیوهنامههای بهداشتی از سلامت مردم صیانت کرد.
وی اقناع افکار عمومی را در این زمینه یک ضرورت دانست و بر آن تاکید کرد.
رئیسی همچنین ضمن قدردانی از کسانی که در مبارزه با بیماری کرونا نقش دارند، در مسیر مقابله با کرونا، مساله اقناع افکار عمومی را ضرورتی اجتنابناپذیر دانست و از همه کسانی که تریبون در اختیار دارند بهویژه رسانه ملی خواست تا وضع موجود کشور را بهویژه در مقایسه با کشورهای دیگر تشریح و عملکردها و کیفیت مقابله با این بیماری را تبیین کنند.
از اظهارات ابراهیم رئیسی بر میآید که بر خلاف اظهارات خود او، وی به دنبال ارتقای سلامت عمومی نیست. بلکه بیشتر تاکید دارد که به مردم طوری وانمود شود که شرایط ایران از نظر شیوع کرونا، در مقایسه با دیگر کشورها، شرایط خیلی نامساعدی هم نیست.
اظهارات ابراهیم رئیسی در خصوص مقایسه وضعیت ایران با دیگر کشورها در حالی عنوان میشود که در این کشورها، با وجود واکسیناسیون گسترده مدتهاست زندگی اجتماعی به حالت عادی بازگشته است.
وی در عین حال تاکید کرد بررسیهای انجام شده در زمینه تاثیر واکسیناسیون عمومی بر سلامتی و ابتلای احتمالی افراد به شکل دقیق برای افکار عمومی توضیح داده شود، تا از این طریق کسانی که از تزریق واکسن خودداری کردهاند، به انجام واکسیناسیون ترغیب شوند.
رئیس جمهور همچنین ابراز امیدواری کرد که موج جدیدی بیماری شیوع پیدا نکند، اما در همان حال تاکید کرد باید آمادگی لازم برای مقاومت در برابر موج احتمالی بیماری وجود داشته باشد و دولت مواجهه انفعالی نداشته باشد.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه نباید اجازه دهیم موج احتمالی جدید بیماری مانند موج پنجم کشور را غافلگیر کند، گفت: باید با تمهید اقدامات و آمادگیهای لازم از تکرار مشکلات کشور در مواجهه با موج پنجم کرونا جلوگیری کنیم. وزارت بهداشت مکلف است وضع کشور را بهدقت رصد کند و پیگیریهای لازم را انجام دهد.
وی همچنین بازگشایی مدارس و دانشگاهها را بستری مناسب برای آموزش عمومی و موثر در زمینه اقدامات پیشگیرانه در برابر کرونا دانست و از دستاندرکاران خواست تا از این فرصت به بهترین شکل استفاده کنند.
ابراهیم رئیسی در بخش دیگری از سخنانش ضمن تاکید بر این موضوع که باید توسط وزارت بهداشت از واکسنهای ساخت داخل حمایت قوی صورت گیرد، دلیل واردات گسترده واکسن در مقطع کنونی، را ضرورت مقابله سریع با گسترش بیماری دانست و خاطرنشان کرد اگر تولید داخل، نیاز کشور به واکسن را تامین میکرد، واردات گسترده واکسن انجام نمیشد.
این دقیقا همان نکتهای که مورد انتقاد گسترده قرار دارد. بسیاری از ناظران بر این باورند که جمهوری اسلامی به بهانهی حمایت از تولید داخلی واکسن، جان مردم را به خطر انداخته است و بهجای تلاش هرچه سریعتر برای واردات واکسن، هزینهای هنگفت و زمان زیادی را برای ساخت واکسن داخلی اختصاص دادهاند.
برخی افراد مطلع همچنین خاطرنشان کردهاند که دلیل تاکید آیتالله خامنهای بر عدم واردات واکسن، وعدههایی است که شخص مخبر معاون فعلی رئیس جمهور در خصوص ساخت واکسن داخلی و تامین کلیهی نیازهای داخلی از طریق واکسن داخلی داده است.
در حال حاضر بسیاری از شرکتهای دارویی در داخل ایران بارها بر ضرورت حمایت دولت از این شرکتها در قالب پیش خرید واکسن تاکید کردهاند. این درخواست توسط این شرکتها در حالی صورت میگیرد که برخی از این کشورها مانند فخرا و نورا، حتی مرحله کارآزمایی بالینی را نیز طی نکردهاند و به گفتهی خود این شرکتها و مدیران آنها، داوطلب کافی وجود نداشته است که مرحله کارآزمایی بالینی این واکسنها بهدرستی انجام شود.
به گفتهی کارشناسان، مقایسه واکسن فخرا که توسط شرکتی تولید شده است که سابقهای در خصوص تولید واکسن ندارد با شرکتهایی که دهها سال است بهطور جدی در زمینهی تولید واکسن فعالیت میکنند، مقایسه درستی نیست و اگر این شرکتها مورد حمایت دیگر کشورهای جهان قرار گرفته و با پیش خرید امکان تولید واکسن را برای این شرکتهای دارویی بینالمللی فراهم کردهاند دلیل کافی نیست که این اقدام در خصوص واکسنی مانند فخرا هم صادق باشد. ضمن اینکه این واکسنها علاوه بر خود کشورهای سازنده، عمدتا توسط دیگر کشورها پیشخرید شدند، نه فقط خود دولتها.