آقای کاظمی قمی که از سرداران سپاه است و اکنون نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان است، در سخنانی با توجه به واقعیت حضور طالبان در صحنه سیاسی افغانستان راهکارهایی را برای بهترین بهبود تعامل با مسئله افغانستان مطرح کرده است. آقای کاظمی معتقد است که با توجه به شرایط افغانستان، طالبان یک واقعیت در این کشور محسوب میشود که پایتخت را در دست دارد و مسئول امنیت کشور هم هست.
بنابراین با توجه به این وضعیت ایران باید راهکارهای متفاوتی انجام بدهد. وی معتقد است راه نخست این است که جمهوری اسلامی سطح تجارت خود را با افغانستان افزایش دهد تا هم ایجاد ثبات شود و هم بتواند از روابط اقتصادی بهرهمند شود.
راه حل دومی که آقای کاظمی قمی مطرح میکند این است که ایران نباید وارد درگیریهای فرقهای بشود و با توجه به انفجار مسجد شیعیان معتقد است، هدف از این کار دو قطبیسازی در این کشور و درگیر کردن ایران در منطقه است.
سومین مساله این است که ایران باید کمک کند که ثبات در این کشور برقرار شود وگرنه هم موج پناهندگان به ایران سرازیر خواهد شد که هم میتواند منبع جدیدی از ناامنی برای ایران بشود و هم میتواند منجر به کشتار شیعیان شود.
وی میگوید مردم افغانستان از کمبود مواد غذایی رنج میبرند و ما باید تجارتمان را با این کشور فعال کنیم، تا با گسترش روابط سیاسی، اقتصادی و تجاری با کابل بر ثبات این کشور موثر باشیم تا از مهاجرت مردم به سمت مرزها جلوگیری کنیم.
علاوه بر این نکته چهارمی که آقای کاظمی قمی به آن اشاره میکند این است که ما باید مشوق وحدت باشیم و تلاش کنیم که درافغانستان وحدت ایجاد شود. بسیج کردن مخالفتها علیه جریان داخلی درون کشور و طالبان کمکی به آن کشور نمیکند.
وی درباره امکان تفاهم با طالبان هم معتقد است که در فضای جدید بیش از گذشته ما امکان توافق داریم ولی در عین حال مشخص کرده با توجه به موقعیت پیچیده افغانستان باید ببینیم در چه موقعیتی چه موضوعی را اولویت دهیم و در چه زمانی پیگیری کنیم. وی معتقد است همه مواردی که مطرح میشود مثل حق آبه، مقابله با تروریسم و مواد مخدر، در دستور کار مذاکرات دو کشور قرار دارد.
آقای قمی همچنین گفته که امریکا هدفش از واگذاری افغانستان این است که شرایط پیچیده افغانستان را علیه کشورهای روسیه، چین و ایران تسری بدهد و هدفش این است که بیثباتی و آنارشیسم امنیتی را به کشورهای همسایه افغانستان تسری بدهد.
در همین رابطه و با توجه به حضور ایران در کنفرانسی که در روسیه برگزار شد، درمورد آینده افغانستان، ایران گرایش نزدیک به موضع روسیه داشته و نزدیک به رسمیت شناختن طالبان قرار گرفته است. روسیه هم جدای از اینکه آقای پوتین گفته ما احتمالا طالبان را بهرسمیت خواهیم شناخت، تقاضا کرده که منابع مالی طالبان هم آزاد شود.
روزنامه جمهوری اسلامی با درک مقدماتی که ذکر شد و احتمال زیادی که در مورد سیاست آتی دولت رییسی در شناسایی طالبان میدهد آن را لکه ننگی بر پیشانی جمهوری اسلامی دانسته است و گفته شناسایی طالبان بهطور استراتژیک خطای بنیادی برای ایران خواهد بود، جز آنکه این گروه از طریق انتخابات آزاد به قدرت برسد. هر چند که نظر روزنامه جمهوری اسلامی مورد حمایت بسیاری از افراد قرار دارد، ولی این واقعیت مطرح است که در جمهوری اسلامی هم حاکمان از طریق انتخابات آزاد به قدرت نمیرسند.