اقدام وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی در برگزاری جشن تولد برای انریکه مورا، که هفته گذشته برای دیدار با علی باقری معاون سیاسی وزارت امورخارجه و رایزنی برای مذاکرات هستهای به تهران سفر کرده بود واکنشهایی را بهدنبال داشته است و برخی با اشاره به این موضوع که همین افراد بودند که تندترین انتقادها را علیه محمد جواد ظریف مطرح میکردند، از اعمال سیاستهای دوگانهی این افراد در مواجهه با مسایل دیپلماتیک انتقاد کرده و تاکید کردهاند که اگر اقدام مشابهی در وزارت امور خارجه توسط تیم ظریف انجام میشود، بلوا به پا میشد.
این واکنشها پس از آن صورت گرفته است که روزنامهی اصولگرای وطن امروز روز سهشنبه از برگزاری جشن تولد برای انریکه مورا در وزارت امور خارجه خبر داده و از آن انتقاد کرده است. این جشن تولد در جریان سفر مورا به تهران و دیدار با علی باقری و توسط وی بهعنوان معاون سیاسی وزارت امور خارجه تدارک دیده شده است.
این انتقادها از این نظر اهمیت بیشتری دارد که در دوران ظریف، همهی اقدامات وی در برخورد مسالمتآمیز و دوستانه با اعضای تیم، به عنوان نمادی از خیانت وی به وطن قلمداد میشد، تا حدی که حتی قدم زدن وی با جان کری همتای آمریکایی وی، تا ماهها مورد انتقاد رسانههای اصولگرا قرار داشت و همواره این موضوع مورد تاکید بود که دستگاه دیپلماسی ایران، هدف از چنین رفتارهای صمیمانهای، تنها دادن امتیازات بیشتر به غرب بوده است.
این در حالی است که محمدجواد ظریف به دلیل سالها حضور در امریکا و سالها تجربه کار دیپلماتیک، علاوه بر ارتباط سیاسی و دیپلماتیک با این افراد ارتباطاتی هم داشته است، انجام رفتارهایی صمیمانهتر نمیتوانست چندان هم دور از ذهن باشد.
علی باقری که با آیتالله خامنهای نسبت فامیلی هم دارد، نه تنها سابقهی معنیداری در حوزهی دیپلماسی ندارد، بلکه تاکنون ارتباطی معنیدار و سیاسی هم با شخصیتهای جهانی نداشته است که بتواند توجیهکنندهی برگزاری جشن تولد برای بلندپایهترین عضو اتحادیه اروپا در حوزهی سیاست خارجی باشد و نمیتواند معنایی غیر از ضعف سیاسی و خودنمایی سیاسی و دیپلماتیک ایران در مقابل اتحادیه اروپا داشته باشد.
علاوه براین علیرغم برگزاری جشن تولد برای انریکه مورا جلسه توافق شده مذاکرات بروکسل هم لغو شد و نخستین گام دیپلماتیک دولت رییسی با ناکامی و شکست مواجه شد و نشان داد معادلات دیپلماتیک با دنیای ذهنی اصولگرایان تفاوت محاسباتی بنیادی دارد.