آرمان ملی: نکاتی درباره احیای روابط عربستان با ایران
فریدون مجلسی تحلیلگر مسائل بینالملل در یادداشت روزنامه آرمان ملی نوشته است:” احیای برجام موتور محرکه احیای روابط ایران و عربستان است، اگر در ادامه تهران و دولت رئیسی آغاز مذاکرات با اعضای ۱+۴ و آمریکا را برای احیای برجام در دستور کار قرار دهد، بیشک عربستان با دور تندتری به سمت احیای مناسبات با ایران پیش خواهد رفت، چون هم باعث کاهش هزینههای اقتصادی و امنیتی برای ریاض در جنگ یمن خواهد شد و هم این تنشزدایی میتواند امتیازات دیگری برای سعودیها درخصوص دیگر پروندهها را بهدنبال داشته باشد. زمانی که آمریکا و کشورهای اروپایی، چه در دوره حسن روحانی و چه در دولت سیدابراهیم رئیسی نتوانستهاند جمهوری اسلامی را به پای میز مذاکره برای احیای برجام بکشانند، احتمالا سعی شده است از مسیر دیگری یعنی احیای روابط با عربستانسعودی این مسأله در دستور کار قرار گیرد. چون اینجا مسأله دولت حسن روحانی، سیدابراهیم رئیسی یا هر رئیسجمهور اصلاحطلب و یا اصولگرا نیست، بلکه مسأله حاکمیت و نظام است…”
وی در ادامه این یاداداشت مینویسد” … احیای روابط ایران و عربستان بهمعنای پایان رقابتهای دو کشور در سطح منطقه خاورمیانه نیست، بلکه بهمعنای مدیریت درست و عقلانی این رقابت خواهد بود. بهمعنای درستتر کلمه، باید عنوان کرد که احیای روابط ایران و عربستانسعودی یعنی مدیریت تبعات و آثار مخرب و نیز تلاش برای کاهش هزینههای انسانی، امنیتی، دیپلماتیک، لجستیکی و نظامی رقابت ایران و عربستان در غرب آسیا است. بههر حال بهدلیل رقابتهای تهران و ریاض در خاورمیانه، نه تنها هزینههای بسیار زیادی را به ایران و عربستان وارد کرده که حتی کشورهای منطقه از یمن، لبنان، سوریه، عراق و فلسطین گرفته تا خود قطریها، اماراتیها و دیگر کشورها بهطور مستقیم یا غیرمستقیم و با شدت و ضعف از این رقابتهای ایران و عربستانسعودی و جنگهای نیابتی دو طرف متضرر شدهاند. بنابراین اگر روابط ایران و عربستانسعودی احیا شود، دو طرف با توجه به اتفاقاتی که در این چند سال روی داده است بهسمت نوعی مدیریت رقابت پیش خواهند رفت تا هزینههای کمتری برای آنها و در کل منطقه بهوجود آید. ایران اکنون کارش بهجایی رسیده که باید به هند نفت بفروشد و در ازایش برنج بگیرد، به سریلانکا نفت بدهد در ازایش چای بگیرد و…؛ آیا این در شأن ملت و مردم ایران است؟! تمام این مسائل به مناسبات آزاد بانکی و رفع تحریمها نیاز دارد. …”
اخیرا وزیر خارجه عربستان سعودی از پیشرفت مذاکرات بهبود روابط با ایران ابراز رضایت کرده بود و برخی از مسئولان ایران نیز پیش بینی کردهاند که طی ماههای آینده سفارت خانههای دو کشور بازگشایی شود.
جمهوری اسلامی: زنگ خطر ورود به موج ششم کرونا
روزنامه جمهوری اسلامی که سابقا از طیف محافظهکار بود و حالا باید بهنوعی متمایل به اصلاحطلبان تلقی کرد، طی مطلبی در صفحه اول خود درمورد موج جدید بیماری کرونا نوشته است:” در حالی که کاهش آمار قربانیان و مبتلایان به کرونا طی چند روز گذشته امیدها را برای گذر از روزهای سخت کرونایی کشور زنده کرده بود، اما تغییر ناگهانی روند همهگیری کرونا، زنگ خطر ورود زودهنگام به موج ششم کرونا را بهصدا درآورده است.
در این بین با کاهش محدودیتها و از سرگیری سفرهای برون مرزی و بین شهری، رعایت شیوهنامههای بهداشتی کاهشی محسوس داشته است که نتیجه آن در افزایش ۲۰ درصدی موارد ابتلا و بستری در روزهای اخیر مشاهده میشود بهگونهای که در برخی استانها نگرانی از آغاز موج ششم کرونا شدت گرفته است…”
این روزنامه در ادامه مینویسد:” مسئولان بهداشت و درمان کشور چندی پیش وعده حضوری شدن کلاسهای درس دانشگاهها و مدارس از آبان داده بودند، اما حالا با کاهش رعایت شیوهنامهها و بیتوجهی به فاصلهگذاری اجتماعی و زدن ماسک، در صورت مواجهه با موج ششم برنامهریزی برای از سرگیری آموزش حضوری پس از دو سال نقش برآب میشود.”
همینطور جمهوری اسلامی نوشته است “همزمان بهدنبال افزایش آمار کرونا، وزیر کشور نیز با اشاره به جلسه قرارگاه ستاد ملی مقابله با کرونا ازکاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی انتقاد کرد و با بیان اینکه رعایت پروتکلهای بهداشتی به حدود ۴۵ درصد رسیده است، گفت: این موضوع نگرانکننده است و ازسوی دیگر نگرانی از بروز پیک ششم وجود دارد، لذا همه مردم باید مراقبت کنند تا وارد پیک ششم نشویم. اگر این مراقبت صورت نگیرد وارد پیک بعدی شده و با معضلات بسیاری مواجه خواهیم شد. …”
شرق: آغاز اختلافات درونجناحی؟
روزنامه شرق در صفحه دو مطلبی با عنوان بالا منتشر کرده و نوشته است:” انتقادها بهنحوه اداره کشور در دولت اصولگرای رئیسی با فروکشکردن تب تند انتخابات ریاستجمهوری که با سکوت اصولگرایان در برابر تغییرات مدیران و مسئولان همراه بود، این روزها افزایش یافته است. مدتی است صدای ناهماهنگی در نقد وضع موجود از دل جناح اصولگرای در قدرت شنیده میشود؛ فقط نکته مهم آنجاست که معلوم نیست مخاطب این نقدها کیست! رئیس مجلس هفته گذشته در نقد شرایط نابسامان این روزهای کشور گفته است: «باورهای غلط و مدیران ناکارآمد دو مشکل اساسی ما در کشورداری است. مشکل پول و نبود امکانات نیست. برای این اصول باید وقت و انرژی بگذاریم». انتقاد از مدیران آنهم زمانی که کل سیستم مدیریتی و حاکمیتی در دست اصولگرایان است، این سؤال را مطرح کرده که آیا همچنان از روی عادت مدیران دولت قبل مدنظر بوده یا ضعف مدیریتی اصولگرایان قرار نیست همراه با مسئولیتپذیری نقد شود؟! ….”
پیش از این نیز برخی از روزنامه و تحلیلگران گفته بودند که بهزودی ماه عسل دولت تمام میشود و دیگر نمیتواند مشکلات را به دولت قبلی احاله کند. سهمخواهی و انتقادات و ایرادهای درون جناح حامی رئیسی اخیرا افزایش یافته و انتظارات از دولت او رو به فزونی دارد.