جمهوری اسلامی ایران میزان فعالیت در منطقه فرودگاه دمشق و اعضای شبه نظامی مورد حمایت خود را کاهش داده است. با این تحول باید گفت، اسرائیل عمدتا باید از روسیه تشکر کند.
حملات هوایی اسرائیل در سوریه همگی در مرکز و شمال این کشور انجام شده است. هیچ چیز تصادفی نیست و از زمان آغاز اقدام اسرائیل (عمدتا بر اساس گزارشهای خارجی) علیه حضور ایران در سوریه در اواخر ۲۰۱۷، تغییرات متعددی در آنجا رخ داده است. اوایل سال ۲۰۱۹ هاآرتص گزارش داد که ایران در پی حملات متعدد اسرائیل نیروهای خود را از منطقه فرودگاه دمشق خارج میکند. آنها یک سال بعد به آنجا بازگشتند و اخیرا دوباره حضور خود را در این منطقه کاهش دادند.
این تغییر به دلیل فشارهایی است که روسها و سوریها همزمان بر جمهوری اسلامی ایران اعمال کردهاند. برای بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، حملات اسرائیل به فرودگاه که در دور و نزدیک پایتخت قابل مشاهده بود، مایه شرمساری به شمار میرفت. همچنین این تحول تنها تغییر در فعالیت آنها نیست. منابع مختلف اطلاعاتی غربی تخمین میزنند که تعداد شبهنظامیان شیعه طرفدار ایران در سوریه از ۲۰ هزار به ۱۰ هزار نفر کاهش یافته است. تهران حتی پس از افزایش قیمت نفت که این ماه به ۸۰ دلار در بشکه رسید، در تامین مالی پروژه حضور راهبردی خود در سوریه دچار مشکل شده است.
اسرائیلیها بهطور کلی تمایل دارند تصویری از تجاوزهای تهدیدآمیز ایران در سراسر منطقه را ترسیم کنند تا به این طریق خطری را که این کشور ایجاد میکند، مورد تاکید قرار دهند؛ اما به نظر میرسد که در واقع طی این سالها تغییراتی در جهات مختلف در این روندها رخ داده است. ایران بهویژه پس از ترور قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس سپاه پاسداران در ژانویه ۲۰۲۰ با مشکلات خاص رو به رو شده است.
همزمان با این روندها تلاشهای جدی برای عادیسازی روابط جهان عرب و حکومت سوریه در حال انجام است. روابط سوریه و اردن نیز که احتمالا شامل باز شدن گذرگاههای مرزی بین دو کشور خواهد بود، به تقویت اقتصاد هر دو کشور خواهد انجامید. در عین حال، وضعیت امروز اردن نگرانکننده است. ملک عبدالله در پی افشای داراییها و فساد مالیاش در اسناد پاندورا و به دلیل افزایش شدید بیکاری در کشور با انتقادهای داخلی جدی رو به رو است. تقریبا یک چهارم نیروی کار و نیمی از جمعیت جوان این کشور بیکار هستند. طبق معمول در شرایط بحرانی، پادشاه دولت را تغییر داد که این چهارمین بار در یک سال گذشته است.
دولت امان به شدت به کمک اسرائیل نیاز دارد.
در لبنان نیز که تحت نفوذ شدید ایران قرار دارد، روند فروپاشی داخلی همچنان ادامه دارد. حزبالله در تلاش است تا با استفاده از سوختی که از ایران وارد میشود، تا حدی از این شرایط استفاده کند. روز پنجشنبه بیروت با بدترین خشونتهای فرقهای خود در چند دهه گذشته رو به رو شد. اعتراضات سازماندهی شده توسط گروه شبهنظامی حزبالله و متحدانش علیه قاضی اصلی تحقیقکننده انفجار سال گذشته در بندر بیروت، منجر به درگیریهای مسلحانه در این شهر شد که دستکم شش نفر در جریان این درگیریها کشته و دهها نفر زخمی شدند.