در بررسی تحولات افغانستان موج جدیدی از انتقادها علیه دولت بایدن صورت گرفته است، به گونهای که حتی در اخرین دور مذاکرات در هفته گذشته در دوحه میان آمریکا و دولت طالبان، خبری از زلمی خلیلزاد رییس هیات آمریکا در مذاکرات با طالبان در طول دوسال گذشته نبود. زلمی خلیل زاد متهم است با توجه به گرایشاتی که از سال ۱۹۹۶ به طالبان داشته است، عملا مسیر به قدرت رسیدن انها را هموار کرده است.
خلیلزاد در مصاحبه با نشریه فارین پالیسی نیز گفت که در طرح صلح دولت ترامپ با طالبان قراربوده که طالبان رییس دولت افغانستان شود و ازگروههای دیگر هم در قدرت استفاده شود، البته بدون آنکه مکانیزمی برای تحول قدرت و نظم سیاسی و میزان مشخص حضور دیگرگروهها در قدرت مشخص شود و اینکه در آینده چگونه قدرت چرخش پیدا کند، چون طالبان به هیچ نوع مکانیزم اتنتخاباتی پایبند نیست.
در این میان روز چهارشنبه ژنرال مارک میلی؛ رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا در ارزیابی تحولات افغانستان این امر را شکست استراتژیک در ارزیابیهای امنیتی آمریکا خواند. وی گفت ماموریت خروج نظامیان خارجی از افغانستان هرچند یک موفقیت تاکتیکی بود، اما یک شکست استراتژیک نیز بود.
به گفته او، دولت افغانستان به رهبری اشرف غنی و ارتش این کشور زودتر از آنچه آمریکا پیشبینی کرده بود سقوط کرد و این شکستی در ارزیابیهای امنیتی امریکا بود.
پیش از این نیز لوید آستین؛ وزیر دفاع امریکا در نشست استماع سنای این کشور درباره دلایل خروج از افغانستان گفته بود که اگر نیروهای ما افغانستان را ترک نمیکردند به دلیل حملات طالبان متحمل تلفات بیشتر میشدند.
وی با اشاره به تلفات نظامیان آمریکایی در افغانستان نیز گفت که طی ۲۰ سال جنگ در این کشور،۲۴۶۱ نظامی آمریکایی کشته و بیش از ۲۰ هزار نظامی دیگر نیز زخمی شدند؛ بنابراین سرعت در خروج از افغانستان به نجات جان نظامیان ما کمک کرد.
انتقاد جدی به دولتهای امریکا وارد است؛ چرا هنگامی که دهها هزار نفر سرباز در افغانستان داشتند با طالبان سر میزمذاکره ننشستند، تا انها را وادار به قبول نظم معتدلتر و متوازنتری کنند.