نشریه نشنال چاپ امارات در دهم اکتبر در مقالهای با عنوان چرا روسیه در مسیری دشوار در خاورمیانه گام برمیدارد به بررسی مواضع روسیه در منطقه خاورمیانه پرداخته است. و چالشهای دشوار بازی روسیه از جمله میان ایران و اسرائیل و کشورهای عربی پرداخته است.
نویسنده میگوید: مسکو باید هم روابط خود را با اسرائیل را مدیریت کند و هم با ایران. اهمیت این موضوع برای منطقه اثبات شده است. بر اساس گزارشها مسکو و تهران سرگرم طراحی نقشه راهی برای به نتیجه رساندن توافق همکاری راهبردی خود هستند. زیرا رابطه کنونی آنها فراتر از همکاری و بیشتر به ائتلافی راهبردی ( بهویژه در سوریه) نزدیک است. مسکو در سوریه بهدنبال آزادسازی مناطق تحت کنترل شورشیان مورد حمایت ترکیه و آمریکا و واداشتن دولت بایدن به شناسایی رسمی دولت اسد است. روسیه بقای دولت اسد را برای حفظ منافع و پایگاههای نظامی خود در سوریه بسیار مهم و حیاتی میداند و در نتیجه روابط مستحکم با ایران را بهعنوان واقعیت موجود پذیرفته است.
همین جا است که پای اسرائیل به میان میآید. بهنظر میرسید تا همین اواخر در سوریه توازن سکوت برقرار بود و مسکو، تهران و دمشق در برابر برخی از فعالیتهای نظامی اسرائیل در سوریه سکوت میکردند. ایران و حزبالله در مقابل رضایت دادند تا مسکو در قبال اشغال بلندیهای جولان از سوی اسراییل، سکوت کند. اما روابط روز بهروز نزدیکتر روسیه و اسراییل به نظر میرسد این سکوت را شکسته باشد.
وزیر امور خارجه ایران در سفر به مسکو هشدار داد که منطقه دیگر در برابر تنشزاییها و اقدامات تحریکآمیز اسرائیل سکوت نخواهد کرد. وی گفت ایران تغییرات ژئوپلتیک و حضور اسرائیلیها را در اطراف خود نخواهد پذیرفت. گفته میشود وی آشکارا مخالفت تهران را با تعهدات مسکو در قبال امنیت اسرائیل اعلام کرد.
با اینکه به نظر میرسد روسیه باید با برداشتن گامی به عقب در روی آوردن خود به اسرائیل، نگرانیهای ایران را در نظر بگیرد، اما روابط روسیه و اسرائیل مستحکم باقی خواهد ماند. در نتیجه به تعهد خود برای جلوگیری از تقویت جبهه مقاومت ایران و حزبالله در بلندیهای جولان ادامه خواهد داد. تشدید تنشها میان ایران و اسرائیل به تلاشهای روسیه برای توسعه سازوکارهای موجود برای تنشزدایی ضربه خواهد زد.
حکومت ایران سفر امیرعبداللهیان را به مسکو برای تهران پیروزی میداند. روسیه در تلاشی که به رهبری آمریکا برای از سرگیری توافق هستهای با ایران در حال انجام است، نیز نقشی کلیدی ایفا میکند. پیش از سفر امیرعبداللهیان به تهران، بلینکن در گفتگویی با وزیر امورخارجه روسیه بر تمایل دولت بایدن به احیای برجام تأکید کرد. وی درباره ضرورت اعمال محدودیتهایی بر برنامه هستهای ایران تأکید کرد. روسیه چارچوبی سه جانبه، با حضور ایران، روسیه و آمریکا برای حل مسائل موجود پیشنهاد کرد.
بهتازگی فشارها بر جو بایدن که گفته میشود در برابر فشار اروپاییها برای تسلیم در برابر خواستههای ایران ضعیف عمل کرده، افزایش یافته است. زورآزمایی ایران با روسیه و آمریکا از سرعت قطار توافقات منطقهای میکاهد.