در حالی که کارشناسان و متخصصان محیط زیست و آب، سالهاست نسبت به شرایط بحرانی آب در کشور هشدار میدهند و بر ضرورت تدوین راهکارهای مناسب برای مقابله با کمآبی و مدیریت مصرف تاکید دارند، احمد وحیدی وزیر کشور روز دوشنبه با اشاره به ضرورت سازگاری با کمبود آب، اصلاح الگوی مصرف را مهمترین عامل در مدیریت شرایط دانست. وی همچنین بهبود الگوی بهرهوری آب و همچنین اصلاح الگوی کشت را از جمله اقداماتی دانست که باید در این خصوص انجام شود.
وی که این اظهارات را در مراسم تودیع و معارفه استاندار اصفهان، عنوان میکرد، به ظرفیتهای بالای اصفهان در حوزههای مختلف اشاره کرد و با بیان این موضوع که استان اصفهان دارای ظرفیتهای بزرگی است، این استان را از نظر صنعتی ممتاز توصیف کرد و با بیان این موضوع که استان اصفهان در کشاورزی جزو سه استان برتر کشور است، همچنین به ظرفیتهای بالای گردشگری استان اشاره کرد و اظهار داشت ابن ظرفیتها میتواند اقتصاد استان را متحول کند.
اظهارات وزیر کشور در خصوص ضرورت اصلاح الگوی مصرف برای مقابله با کمآبی در حالی عنوان میشود که در همان حال مجلس طرح انتقال آب از دریای عمان به استان سیستان و بلوچستان با هدف رفع کمبود آب مناطق مختلف استان سیستان و بلوچستان با اولویت شهرهای زاهدان و زابل را مورد تایید قرار داده است.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، با اشاره به اظهارنظرهای کارشناسی در این خصوص، تاکید کرده است که شیرینسازی و انتقال آب با اولویت مناطق بحرانی برای اهداف آب شرب و در صورت تامین بودجه توسط بخش خصوصی برای اهداف صنعتی مورد تایید است.
این مرکز یکی از دلایل این تصمیم را عدم قطعیت در تامین آب سیستان و بلوچستان از طریق هیرمند عنوان کرده و تاکید کرده است که با توجه به عدم قطعیت ورود آب هیرمند به ایران، و همچنین خشکسالیهای پیاپی، شیرینسازی آب دریا و انتقال آب دریای عمان ضروری است و باید با قید فوریت در دستور کار قرار گیرد.
سیاستگذاران و برنامهریزان در جمهوری اسلامی با تکرار اظهارات کارشناسان در حوزههای مختلف تلاش میکنند تا خود را دغدغهمند نسبت به مسائل کشور نشان دهند و در همان حال تاکید کنند که اظهارات کارشناسی و تخصصی را در برنامهریزیها مدنظر دارند، اما سیاستگذاریها و تصمیمگیریها در این خصوص هیچگاه با اظهارات خود آنها همخوان و همسو نیست و با وجود اظهارات کارشناسانه، اقداماتی در راستای این اظهارنظرهای کارشناسانه و تخصصی انجام نمیشود.
برخی سازمانها و نهادها در جمهوری اسلامی در حالی بر ضرورت سازگاری با کمابی و مدیریت مصرف تاکید دارند، که در همان حال هیچکدام از اقدامات و سیاستگذاریها در این خصوص با این تصمیمات همسو نیست و برعکس با آن متناقض و در تقابل هم هست.
موضوع انتقال آب و تاکید دولت و حاکمیت بر انجام آن از جمله همان راهکارها و سیاستگذاریهای است که در تناقض با اظهارنظرها و برنامهریزیها در خصوص انتقال آب و مدیریت مصرف قرار دارد.
ضمن اینکه مساله هیرمند از جمله موضوعاتی که جمهوری اسلامی باید آن را از طریق دیپلماسی حل کند، نه اینکه یک مساله بین دولتی را با تخریب بیشتر منابع داخل کشور حل کند.