در حالیکه کمتر از ۷۲ ساعت از آخرین اظهارات امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه میگذرد که گفته بود دولت سیزدهم بدون نیاز به برجام برنامهی توسعه اقتصادی کشور را تدوین کرده است، در سخنانی در مسکو گفت جمهوری اسلامی ایران از این توافق به منظور کمک به برنامه توسعه اقتصادی جمهوری اسلامی در دولت سیزدهم استفاده خواهد کرد. وی همچنین در نقد برجام و مذاکرات آن در دوره روحانی گفت اگر قرار باشد مذاکرات مسیر هشت سال گذشته را طی کند و مذاکره برای مذاکره باشد، جمهوری اسلامی ایران تصمیم مقتضی را خواهد گرفت.
لازم به ذکر است که بعد از این همه تلاش برای تحقق برجام، بسیاری از همین افراد که آن را قرارداد ترکمانچای میخواندند، در دولت سیزدهم طرفدار آن شدهاند. تیم دیپلماسی دولت سیزدهم دربارهی مذاکرات تیم دیپلماسی دولت دوازدهم و یازدهم، همان اصطلاحی را بهکار میبرد که مخالفین سرسخت روحانی و برجام بهکار میبردند.
این در حالیست که دستآوردهای اقتصادی برجام بسیار زیاد بوده است. قریب به صد میلیارد دلار از پولهای ایران آزاد شد و به مدت چهار سال ثبات و رشد اقتصادی در ایران فراهم بود. همچنین تیم مذاکرهکنندهی جمهوری اسلامی در حین مذاکرات توانست دولت اوباما را متقاعد کند که خارج از چارچوب برجام و بدون انجام توافق رسمی و بینالمللی بخشی از پولهای مربوط به قرارد دفاعی شاه با امریکا را که به مدت چهل سال در امریکا مسدود شده بود، بدون استفاده از مسیر مسدود بانکی و به صورت نقد به جمهوری اسلامی ایران تحویل دهد. که همواره مورد انتقاد دونالد ترامپ رییس چمهور پیشین امریکا قرار میگرفت.
وزیر امور خارجه ایران در بخش دیگری از سخنانش که آن را در جمع مدیران نهادهای ایرانی در مسکو عنوان میکرد، به رویکرد دولت سیزدهم و علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران نسبت به روابط با روسیه اشاره کرد و اظهار داشت رویکرد دولت سیزدهم در خصوص رابطه با روسیه بر اساس خواستههای علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران شکل میگیرد. وی همچنین ضمن ابراز امیدواری از گسترش روابط تجاری بین دو کشور، خواستار آن شد که یک زبان و فهم مشترک ایجاد شود تا تجار ایرانی بتوانند با وجود ظرفیتهای بالا با روسیه سهم و نقش مهمی در توسعه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران ایفا کنند.
تاکید جمهوری اسلامی ایران بر توسعهی روابط با روسیه در حالی به عنوان یک راهبرد مطرح میشود که روسیه بیش از آمریکا در تعهدات خود نسبت به ایران خلف وعده کرده و در تعامل بینالمللی در بزنگاههای تاریخی و سیاسی و بینالمللی هیچگاه طرف ایران را نگرفته است. با این وجود، جمهوری اسلامی ایران با نادیده گرفتن تمامی این خطاها و کوتاهیها، همچنان دولت روسیه را متحد اصلی استراتژیک خود عنوان میکند و خواستار توسعهی روابط با آن است.