امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی روز شنبه با حضور در برنامه نگاه یک شبکه اول تلویزیون، تاکید کرد دولت سیزدهم سیاست خارجی و اقتصاد کشور را به مذاکرات و برجام محض گره نمیزند. وی همچنین اظهار داشت به طرفهای مقابل هم گفته است که نیت جمهوری اسلامی جدی است و جمهوری اسلامی مرد مذاکره و مرد عمل است. وی همچنین یادآور شد که دولت یک برنامه توسعه اقتصادی دارد که بهسرعت پیش میرود.
این در حالیست که هم امیرعبداللهیان و هم سایر افراد ذیربط سیاست خارجی در دولت ابراهیم رئیسی از ابتدای روی کار آمدن دولت بارها بر این موضوع تاکید کردهاند که برنامهی توسعه اقتصادی را بدون نیاز به برجام و بدون نیاز به لغو تحریمها ادامه خواهند داد.
دولت ابراهیم رئیسی همچنین بارها تاکید کرده است که برای رفع مشکلات اقتصادی و فروش نفت نیازی به رفع تحریمها ندارد. اما تاکنون برنامهای توسط دولت ابراهیم رئیسی ارائه نشده است که بدون رفع تحریمها و بدون دریافت مجوز برای فروش نفت، در حالی که در دو سال اخیر فروش نفت جمهوری اسلامی ایران به کمتر از پانصد هزار بشکه در روز رسیده است، چطور میتواند بدون رفع تحریم و فروش نفت، مشکلات اقتصادی دولت و کشور را برطرف کند.
جمهوری اسلامی برای تامین نیازهای مالی و جبران کسری بودجه به فروش نفت متکی است، تا بتواند به طور نسبی بخشی از جریان تولید را در کشور ساماندهی کند. اما بدون فروش نفت، جمهوری اسلامی تنها از طریق اوراق قرضه و انتشار پول بیپشتوانه قادر به تامین نیازهای مالی کشور و دولت خواهد بود که نتیجهی آن تشدید تورم، وخیمتر شدن وضعیت تولید و اقتصاد و شدت یافتن مشکلات اقتصادی است که دولت ابراهیم رئیسی بدون رفع تحریمها و آزاد شدن منابع ارزی جمهوری اسلامی و بدون برقراری رابطهی عادی با جهان امکان کاهش و مدیریت آن را نخواهد داشت.
وزیر خارجه ایران در بخش دیگری از سخنانش با بیان این موضوع که قرار نیست وزارت خارجه معطل برجام بشود، اظهار داشت مذاکرات بهزودی انجام خواهد شد. وی افزود دولت و تیم مذاکرهکنندهی جدید، در اصل این موضوع که مذاکرات در وین بوده و فرمت وین ادامه خواهد یافت، تردیدی ندارد، و دربارهی این موضوع اتفاق نظر وجود دارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین خاطرنشان کرد وزارت امور خارجه و دولت در حال نهایی کردن ترکیب تیم است. وی در خصوص ساختار مذاکرات هم افزود وزارت خارجه مذاکره را دنبال خواهد کرد. امیرعبداللهیان همچنان یادآور شد که مذاکرات در چارچوب معاونت سیاسی وزارت خارجه دنبال خواهد شد. وزیر امور خارجه همچنین با اشاره به این موضوع که وزارت خارجه در چارچوب نهادهای بالادستی نظام وظیفه ذاتی مذاکراتی را انجام خواهد داد، خاطرنشان کرد: طرفهای مذاکراتی و توافقی که انجام میشود در سطح وزرای خارجه کشورهای مذاکرهکننده تایید و جمعبندی نهایی خواهد شد.
این اظهارات در حالی عنوان میشود که با قطعی شدن حضور باقری کنی به عنوان عضو ارشد تیم مذاکرهکننده، نگرانیها در خصوص به نتیجه نرسیدن مذاکرات به علت ناتوانی شخصی مانند باقری کنی از مدیریت مذاکرات شدت گرفته است.
گرچه برخی تحلیلگران تاکید دارند که باقری کنی یا هر شخص دیگری غیر از او در این مذاکرات تنها نقش روایتکنندهی سیاستهای نظام در حوزهی سیاست خارجی را بهعهده دارند و اطلاعات فنی و دیپلماتیک آنها تاثیری در پیشرفت مذاکرات نخواهد داشت، اما در عین حال کارشناسان تاکید دارند که ظرفیت فنی اعضای ارشد مذاکرهکننده در کیفیت مذاکرات نقش مهمی دارد که وجود افراد ضعیفی مانند باقری کنی که تجربهی بخصوصی در این زمینه ندارند، امکان شکست مذاکرات و چانهزنی در این خصوص را به حداقل میرساند.
رئیس دستگاه دیپلماسی در ادامه یادآور شد وزارت امور خارجه هنوز زمان مشخصی برای مذاکرات تعیین نکرده است. وی دلیل این امر را عدم جمعبندی نهایی دانست و اظهار داشت هنوز مشخص نیست در یک هفته یا یک ماه دیگر یا بیشتر مذاکرات از سر گرفته شود.
وی تاکید کرد ملت ایران باید از منافع برجام بهرهمند شود.
امیرعبداللهیان همچنین خاطرنشان کرد اینکه به یک بخش از تعهدات عمل بشود و به بخش دیگری از تعهدات عمل نشود، در تضاد با نیت آنهاست که میگویند جدی هستند.
وزیر امور خارجه همچنین به مردم اطمینان داد قدمهایی که برداشته میشود مبتنی بر فرهیختگی ایرانیان و منطق مذاکراتی ایرانیان باشد و حقوق و منافع ملت ایران را به شکل حداکثری تامین کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در ادامه تاکید کرد جمهوری اسلامی ایران در مذاکره جدی است و به زودی به مذاکرات بازخواهد گشت. وی تاکید کرد روش و رفتار طرف مقابل میتواند در خروجی و نتیجه تعیینکننده باشد.
امیرعبداللهیان همچنین خاطرنشان کرد که در مذاکره باید متانت، منطق و اقتدار حاکم باشد. وی یادآور شد توافق و تعهدات طرفینی است.
وزیر امور خارجه ارائهی طرح بی از طرف امریکاییها را حامل نوعی تهدید علیه جمهوری اسلامی ایران دانست و اظهار داشت آمریکاییها حاضر نیستند بخشی از پول ملت ایران را به مردم برگردانند. وی افزود امریکاییها به جای بازگرداندن پول مردم ایران میخواهند جمهوری اسلامی ایران را وادار کنند که هر چه زودتر به میز مذاکره برگردد. وی افزود به آنها گفته است که مردم ایران را از طرحها نترسانند.
امیرعبدالهیان همچنین اظهار داشت اگر آمریکاییها نیت واقعی دارند ١٠ میلیارد دلار پول بلوکه شده ایران را آزاد کنند تا جمهوری اسلامی ایران آن را به عنوان پالس مثبت تلقی کند و زودتر به میز مذاکره برگردد. این در حالیست که تعلیق مذاکرات دهها میلیارد دلار به جمهوری اسلامی خسارت وارد کرده است.