در حالیکه چالش جمهوری اسلامی درباره برنامه هستهای ادامه دارد، موضوع مذاکره با آمریکا و انجام یا عدم انجام آن همچنان یک چالش جدی برای جمهوری اسلامی بهشمار میرود.
درحالیکه آینده مذاکرات جمهوری اسلامی با آمریکا و نیز کشورهای غربی همچنان در ابهام است، هنوز مشخص نیست که جمهوری اسلامی ایران و حاکمیت جمهوری اسلامی در سطح کلان و رهبری جمهوری اسلامی چه تصمیمی برای آینده مذاکرات با آمریکاییها گرفتهاند.
امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران روز سه شنبه در جمع ایرانیان مقیم فرانکفورت آلمان با بیان خاطرهای از مذاکره با آمریکا در عراق در سال ۸۶ با بیان اینکه در این مذاکرات طرف مقابل جمهوری اسلامی ایران وزارت خارجه بود، اما مقام معظم رهبری گفتند اینها هر کدامشان به سازمان خودشان گزارش میدهند،
اطلاعاتیها به سیآیای، نماینده پنتاگون به نهاد متبوع خود، وزارت خارجه هم همینطور. گفتند صرف نظر از نتیجه، برداشتی که از مذاکره با هیات ایران میشود، باید این باشد که ایرانیها منطقی مذاکره میکنند، ایرانیها با هدف و حکیمانه مذاکره میکنند و ایرانیها در مسیر مذاکراتشان آداب دیپلماتیک را کاملا مراعات میکنند.
وی گفت: پیش از سفر به عراق، آیتالله خامنهای با اشاره به فرهیختگی خاص ایرانیها، به نمایندگان جمهوری اسلامی توصیه کرده است که توجه داشته باشند که به عنوان ایران صحبت میکنند.
عبداللهیان همچنین با بیان این موضوع که رهبری با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی بنا به درخواست عراقیها مذاکره کرده است، گفته است افزایش امنیت در عراق، امنیت مرزهای جمهوری اسلامی را هم افزایش میدهد.
عبداللهیان با اشاره به اینکه آیتالله خامنهای بر ضرورت رعایت آداب دیپلماتیک تاکید کرده، گفته است هیات ایرانی باید به گونهای رفتار کند که فرهنگ و تمدن و ادب ایرانی را نشان دهد.
بنا به اظهارات وزیر امور خارجه، رهبر همچنین بر انجام مذاکره منطقی با آمریکاییها تاکید کرده و گفته است هیات ایرانی باید با شفافیت حرفهای خود را بیان کند و به گونهای رفتار نکند که امریکاییها بعدا ادعا کنند که هیات ایرانی در تصمیمگیری اختیاری نداشته است یا متوجه ابعاد موضوع نیست.
وزیر امور خارجه ایران همچنین درخصوص ارزیابی آیتالله خامنهای در خصوص نحوهی مذاکره امریکاییها اظهار داشت، ایشان گفته است اگر اهداف آمریکاییها محقق شود، با رضایت از مذاکره خارج میشوند آما اگر هدف آنها محقق نشود از میز مذاکره خارج میشوند.
رهبر جمهوری اسلامی نیز پیش از این گفته بود که در سالهای قبل از ۸۸ اقداماتی برای برقراری ارتباط با آمریکا در دولت اوباما صورت گرفته و تلاشهایی برای عادی سازی روابط با آمریکا انجام شده است.
وی گفته بود که اقدام دولت اوباما در حمایت از جنبش سبز که جمهوری اسلامی و علی خامنهای آن را فتنه مینامند، مهمترین و تنها عاملی بوده است که ادامه مذاکرات با آمریکاییها برای عادی سازی روابط بین ایران و امریکا را متوقف کرده است.
پیش از این اکبر هاشمی رفسنجانی نیز از اتمام حجت وی با رهبر در خصوص ضرورت عادیسازی روابط با امریکا گفته و خاطر نشان کرده بود که رهبر در واکنش به موضوع ضرورت برقراری رابطه با امریکا گفته است این ارتباط را ضروری نمیداند و حتی در پاسخ به این که علی خامنهای بهخاطر این اقدام و آسیب به مردم باید در برابر خداوند پاسخگو باشد، خامنهای گفته است خود وی پاسخگوی آسیبی که در این خصوص به مردم ایران وارد میشود خواهد بود.
امیرعبداللهیان در حالی از تاکید آیتالله خامنهای بر حفظ آداب دیپلماتیک گفته بود، که محمدجواد ظریف در بسیاری از موارد به این دلیل مورد خشم و عتاب اصولگراها و گروههای انقلابی در جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته بود که آداب دیپلماتیک را مراعات کرده بود.
بسیاری از اقدامات دیپلماتیک تیم دیپلماسی دولت حسن روحانی به عنوان وادادگی در مقابل امریکاییها تفسیر شده و در بسیاری از موارد ناشی از ضعف و نشانهی غربگرایی و غربزدگی تیم دیپلماسی دولت حسن روحانی عنوان شده و در رسانههای داخلی به عنوان اقداماتی غیر ملی مورد انتقاد قرار گرفته بود.