روزنامه جوان با انتشار عکس بزرگی از رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در صفحه اول خود تیتر زده:” اسلامی: دوربین نصب کنیم که عملیات تروریستی را تکرار کنند!”
جوان در ذیل این تیتر نوشته است:” مجتمع ساخت قطعات سانتریفیوژ «تسا» در کرج، دوم تیرماه امسال هدف حمله تروریستی مشکوک قرار گرفت؛ رویدادی که ایران همان موقع آن را تأیید کرد، هرچند در مورد دامنه آسیب این اقدام، روایت ایران با روایتهای غیر رسمی خارج از کشور متفاوت بود.
حالا آژانس بینالمللی انرژی اتمی میخواهد در همان مجتمع، دوربینهای خود را مجدداً نصب کند و برای این کار، به توافق ۱۷ روز قبل رافائل گروسی در تهران استناد میکند. رئیس سازمان انرژی اتمی با رد این درخواست آژانس گفته ایران نصب مجدد دوربین در «تسا» را نمیپذیرد تا زمینهساز تکرار اقدامات تروریستی دوم تیرماه نشود. ایران به نشت اطلاعات هستهای از طریق آژانس مشکوک است و طی دو دهه گذشته بارها در این باره به دیدهبان هستهای سازمان ملل هشدار داده است.
به گزارش «جوان» به رغم توافق ۱۷ روز پیش رافائل گروسی با محمد اسلامی، تهران مقابل این حسن نیت خود، پاسخ خوبی از وین دریافت نمیکند تا جایی که برخی ناظران در تهران دارند به این نتیجه میرسند که دولت جدید ابراهیم رئیسی، نباید در اولین روزهای شروع به کار خود، چنین امتیازی برای گروسی ۶۰ ساله قائل میشد.”
روزنامه جمهوری اسلامی در ستون جهت اطلاع خود نوشت:”رئیس اتحادیه سوپرمارکت و مواد پروتئینی تهران میگوید: شرایط اقتصادی باعث شده بین ۱۵ تا ۲۰ درصد سوپرمارکتهای تهران، مغازههای خود را ببندند یا تغییر شغل دهند. به گفته درخشانی، تعطیلی سوپرمارکتها به دلایلی ازجمله افزایش قیمت کالاهای مصرفی، کاهش قدرت خرید مردم، فروش کم، افزایش مالیات و اجاره بالا رخ داده است.
روزنامه آرمان ملی در صفحه اول خود با تیتر “وقت کشی در مذاکرات به زیان ایران است؛ نه غرب” نوشته است:” … دولت رئیسی به دنبال این است که با سیاست وقتکشی شرایطی را به وجود بیاورد که آمریکا عطای مذاکره را به لقای آن ببخشد تا بتوانند در مجامع بینالمللی آمریکا را به ترک میز مذاکره متهم کنند. شرایط مذاکرات هستهای پیچیده و سخت شده است. این در حالی است که دولت رئیسی عجلهای برای آغاز مذاکرات از خود نشان نمیدهد….”
آرمان ملی در ادامه مصاحبه دکتر علی بیگدلی کارشناسی روابط بین الملل را منتشر کرده. وی معتقد است: “شرایط امروز تغییر کرده و کسانی که تا دیروز منتقد برجام بودند امروز باید درباره آن تصمیم بگیرند. به نظر میرسد این افراد به این نتیجه رسیدهاند که بدون احیای برجام امکان گشایش اقتصادی در کشور وجود ندارد.
واقعیت این است که هنوز رئیسی و امیر عبداللهیان در تفکرات شریعتمداری و روزنامه کیهان قرار دارند و قصد ندارند این روند را تغییر بدهند. دولت گمان میکند اگر از این تفکرات عدول کند و با میل و رغبت وارد مذاکرات شود حامیان خود را در داخل کشور از دست میدهد.”
بیگدلی در ادامه گفته است:”… اگر ایران اجازه ندهد بازرسان آژانس از مراکز هستهای بازدید کنند و به میز مذاکرات بازنگردند این احتمال وجود دارد که شورای حکام علیه ایران قطعنامه صادر کند و پرونده هستهای دوباره به شورای امنیت سازمان ملل برود که شرایط را بسیار سخت خواهد کرد. در شرایط کنونی ایران با مشکلات متعدد اقتصادی مواجه است و رفتن پرونده هستهای به شورای امنیت میتواند شرایط را سختتر از گذشته کند.
به همین دلیل وقتکشی ایران برای مذاکرات به مصلحت نظام و کشور نیست. ایران هرچه سریعتر باید خود را برای ازسرگیری مذاکرات آماده کند و با یک دیپلماسی انعطافپذیر وارد مذاکرات شود. اینکه برخی از دولتمردان عنوان میکنند ما اقتصاد کشور را به برجام و آینده مذاکرات گره نمیزنیم یک دیدگاه اشتباه و غیرواقعی است.
این یک واقعیت غیرقابلانکار است که دولت رئیسی برای حل مشکلات اقتصادی راهی بهجز احیای برجام نخواهد داشت. اگر برجام در آینده احیاء نشود دولت توانایی حل مشکلات اقتصادی را نخواهد داشت….”
وی درمورد احتمال انتقال پرونده هسته ای از وزارت خارجه به شورای عالی امنیت ملی گفته است:” دولت رئیسی برای اینکه همه مسئولیت مذاکرات را به گردن نگیرد ممکن است پرونده هستهای را به شورای عالی امنیت ملی ارجاع بدهد. این در حالی است که تعدد سلایق و دیدگاهها در شورای امنیت ملی سبب میشود که یک سرنوشت محتوم برای پرونده برجام شکل بگیرد.
با انتقال پرونده هستهای به شورای عالی امنیت ملی موافق نیستم. با این وجود به دلیل اینکه رئیسی و امیر عبداللهیان بهخوبی به شرایط بینالمللی آشنایی ندارند بهاحتمالزیاد پرونده را به شورای عالی امنیت ملی خواهد فرستاد. البته در این زمینه دیدگاه رهبری نیز حائز اهمیت است. …”