به نظر میرسد که چین و کانادا بر سر یکی از مهمترین چالشهای دو کشور به توافق رسیدهاند. که آن را میتوان یک پیروزی پرستیژی برای دولت چین دانست.
دولت ترامپ سه سال پیش تقاضای دستگیری و استرداد خانم منگ وانژو معاون مالی شرکت هوآوی و دختر رییس و بنیانگذار شرکت که شخصیت بانفوذ و مهمی در کشور چین است و مقیم کاناداست، را داده بود.
شرکت هواوی یکی از قدرتمندترین شرکتهای اقتصادی چین است. با دستگیری وی در سه سال گذشته این موضوع به یک بحران جدی تبدیل شد و چین نیز در مقابل این قضیه بلافاصله دو نفر از شهروندان کانادا را دستگیر کرد که یکی از آنها قبلا دیپلمات کانادایی با سابقهای بود که زبان چینی میدانست وبعدا در بخش چین گروه مطالعات بحران فعالیت میکرد.
جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا نیز در بیانیهای حکم مایکل اسپیور را کاملا غیرقابل قبول و ناعادلانه خوانده و گفته بود که آن محاکمه فاقد حداقل استانداردهای مورد نیاز قوانین بینالمللی است.
دولت ترامپ فشار زیادی برای آزادی این کانادایی که روابط نزدیکی هم با دولت امریکا داشت وارد کرد ولی این فشارها به جایی نرسید. چین نشان داده بود که هراقدامی برای استرداد و زندانی شدن خانم وانژو به حکم طولانی مدت این تحلیلگر سیاسی اطلاعاتی کانادایی مبدل خواهد شد.
این موضوع تنش زیادی را در روابط دو کشور ایجاد و با تهدیدهای چین به کانادا در مورد عدم استرداد خانم وانجو به یک بحران در روابط دوکشور تبدیل شده بود. چین حتی تهدید کرده بود که ممکن است در صورت استرداد خانم مگ وانژو اقدامات اقتصادی علیه کانادا به اجرا بگذارد.
برخی تحلیلگران معتقد بودند در صورت این اقدام، کانادا میتوانست با توجه به پیوستگی مالی میان کانادا و چین و نقش مهم و برجسته ورود سرمایه چینی به اقتصاد کانادا این اقدام به موقعیت اقتصادی کانادا ضربه سنگینی بزند. اما اکنون به نظر میرسد با موضع ملایم دولت بایدن در نهایت توافقی میان دو کشور صورت گرفته است. در یک اقدام متقابل دو کشور نسبت به آزادی متهمان خود اقدام کردند .
هدر هلمز، قاضی دادگاه عالی ونکوور در یک جلسه استماع کوتاه در این دادگاه حکم آزادی وی را صادر کرد . خانم وانژو در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از دادگاه گفت طی سه سال گذشته، زندگی من زیر و رو شد؛ این یک دوره نگران کننده برای من به عنوان یک مادر، همسر و کارمند شرکت بود.
به دنبال صدور این حکم، وزارت دادگستری کانادا تایید کرد که مدیر مالی هواوی هم اکنون آزاد است و میتواند خاک این کشور را ترک کند . ظاهرا خانم وانژو با دادستانهای آمریکایی در پرونده کلاهبرداری علیه خود به توافق رسیده و بر اساس این توافق نیز، وی که به درخواست واشنگتن در کانادا بازداشت شده بود، از احتمال استرداد به آمریکا رهایی مییافت.
دیوید کسلردادستان آمریکایی پرونده وی خاطر نشان ساخت که مقامات کشورش در صورت پایبندی منگ به مفاد معامله خود با وزارت دادگستری آمریکا، اتهامهای وارده به وی را لغو خواهند کرد.
حدود یک ساعت پس از برخاستن هواپیمای حامل وانژو به سمت چین بود که نخست وزیر کانادا خبر آزادی دو شهروند کشورش را اعلام کرد.
آقای بلینکن وزیر خارجه امریکا دربیانیهای گفت دولت ایالات متحده، همراه با جامعه بینالمللی از تصمیم مقامات جمهوری خلق چین برای آزادی مایکل اسپِیوِر و مایکل کُوریگ، شهروندان کانادایی، پس از گذشت بیش از دو و نیم سال بازداشت خودسرانه استقبال میکند.ما از این که آنها به خانهشان، به کانادا، بازمیگردند، خوشحالیم.
این واقعه نشان داد که دولت چین با توانایی مالی و امکانات اطلاعاتی که دارد به هیچ عنوان در مقابل غرب کوتاه نمیآید. در این پرونده نیز که دولت کانادا در ابتدا به تبعات استرداد فکر نکرده بود با دستگیری وی و فشار پمپئو وزیر خارجه سابق امریکا قصد استرداد وی را به امریکا داشت ولی با دستگیری مایکل اسپیور در چین که دیپلمات بازنشسته متخصص مسائل هنگ کنگ بود که برای دولت امریکا اهمیت داشت و نیز تهیدات مالی چین برای اقتصاد کانادا در نهایت منجر به تبادل زندانیان دوکشور شد.
این اقدام برای چین یک پیروزی بهشمار میرود ولی سیاست آمریکا برای خارج کردن برند هواوی از بازار تکنولوژی همچنان ادامه دارد.