ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران در نخستین سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد سعی کرد نشان دهد که موضع تهاجمی دارد و در مقایسه با روسای جمهور قبل تندترین وغیر دیپلماتیکترین سخنرانی را علیه امریکا و اسراییل را مطرح کرد.
وی آمریکا و اسرائیل را به حمایت از تروریسم متهم کرد و آنها را اصلیترین و مهمترین عوامل بحرانهای کنونی و جنگهای منطقه خاورمیانه نامید. ابراهیم رئیسی همچنین سعی کرد شعارهای شیکی در مورد مفهومهای سیاسی بدهد، بدون آنکه دولت خودش پایبند به هیچ کدام از این شعارها باشد.
وی عقلانیت و آزادی و عدالت را سه عنصر مقوم در سیاست دانست که خود جمهوری اسلامی روز به روز در مسیر ریزش همین معیارها قرار دارد. او همچنین خاطرنشان کرد که جمهوری اسلامی ایران آماده است برای جهانی بهتر و مملو از عقلانیت، عدالت، آزادی، اخلاق و معنویت نقش آفرینی کند. شعارهایی که بیشتر بهدرد ویترین سیاست میخورد.
ابراهیم رئیسی که بهطور مجازی سخنرانی میکرد، با تصویر دو حادثه حمله به کنگره آمریکا و نیز پرتاب مردم افغانستان از بالهای هواپیمای امریکا، ان را نشانه افول امپراطوری امریکا در داخل و خارج نامید که مجبور به خروج فضاحت بار از افغانستان شده است.
او همچنین امریکا را به استانداردهای دوگانه در مورد بحث تروریسم متهم کرد و گفت آنها خود تروریسم داعش را میسازند و سپس به مبارزه با آن میپردازند.
رییسی مسئله سلامت و محیط زیست را بهعنوان مسائل انسانی نامید و گفت هرگونه تحریم و اختلال در این دو مسیر بایستی بهعنوان جنایت علیه بشریت محسوب شود و تحریم را روشی غیرانسانی دانست و ازهمین جنبه تحریمهای امریکا علیه مسائل دارویی ایران را جنایت علیه بشریت نامید و گفت بهخاطر تحریمهای امریکا در مورد دارو و واکسن این کشور تصمیم به تولید واکسن داخلی گرفته است.
این در حالیست که جمهوری اسلامی خود عامل مرگ یکی از فعالان محیط زیست در زندان بوده و مهمترین فعالان محیط زیست را هنوز در بازداشت نگاه داشته است و همچنین در مورد مقابله با کرونا بهخاطر منفعت طلبی جناحهای داخلی با انکه واکسن میتوانستند وارد کنند عملا باندهای مافیایی با موضوع کرونا و با مرگ مردم به پولسازی پرداختند.
او همچنین گفت الگوی امنیت در جمهوری اسلامی مبتنی بر شکل دهی به مکانیزمهای درون منطقهای است و مخالف دخالت خارجی بوده و جمهوری اسلامی سیاست حفظ ثبات و تمامیت ارضی کشورها در منطقه را دنبال میکند و اگر نقش ایران و افرادی مثل سلیمانی نبود، داعش مرزهای خود را به اروپا نزدیک کرده بود.
این در حالیست که ایران هنوز رابطه درست و تنش زدایی شده با همسایگانش برقرار نکرده و حتی رابطه دیپلماتیکش با عربستان همچنان قطع است. رییسی راه حل منازعات خاورمیانه را مراجعه به افکار عمومی مردم دانست و تاکید کرد راه حل اسراییل و فلسطین همهپرسی است که رهبر ایران این راه حل پیشنهادی را در سازمان ملل ثبت کرده است .
این در حالیست که جمهوری اسلامی خود با سیل تقاضاهای مخالفینی مواجه است که خواستار همهپرسی هستند و بسیاری به همین خاطر بازداشت و زندانی شدند. وی همچنین در مورد مساله برجام گفت پروژه تحریم ایران و سیاست فشار حداکثری شکست خورده است و گفت که ایران به تعهدات هستهای خود پایبند بوده است و پانزده گزارش آژانس بینالمللی تعهد ایران را تایید کرده است.
او گفت این امریکا بوده است که تعهد خود را که لغو تحریمها بوده است نقض کرده و تحریمهای بیشتری را علیه جمهوری اسلامی تحمیل کرده است.
رئیسی گفت اکنون دولت امریکا وعدههایی برای بازگشت به برجام میدهد اما ما به دولت امریکا اطمینان نداریم. او گفت ما طبق فتوای رهبر جمهوری اسلامی در جستجوی ساخت و انباشت سلاح اتمی نیستیم و سلاح اتمی هیچ جایگاهی در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ندارد.
چنین میتوان گفت که رییسی عملا احیای گفتگوهای برجام را تایید کرد، زیرا بدون این گفتگوها و احیای برجام امکان استحصال درآمدهای نفتی وجود ندارد و با توجه به مسائل مربوط به تورم افزایش نقدینگی و بحران اشتغال، بدون کسب درآمدهای نفتی که مرکز پژوهشهای مجلس آن را حدود ۷/۵ میلیارد دلار در ماه میداند حل این مشکلات اقتصادی امکان ناپذیر است.
نحوه مذاکرات در ماههای آینده مشخص میکند که چقدر شعارهایی که آقای رئیسی در مورد همکاری با کشورهای جهان مطرح کرده است عملی خواهد بود. هرچند برخی تحلیلگران بدبین معتقدند در حال حاضر بخشی از حاکمیت معتقد است که میتوان برنامه هستهای را به پیش برد تا امتیازات بیشتری در مذاکرات از امریکا اخذ کرد. هرچند که این امر میتواند با واکنشهای متقابل خطرناک و تهاجمی امریکا و اسرائیل روبرو شود.