آرمان ملی: فراموشکار شدید؟
روزنامه آرمان ملی که در طیف روزنامههای اصلاح طلب بوده است طی مطلبی در تیتر یک خود با عنوان “فراموشکار شدید… ” به دفاع از عملکرد دولت قبل پرداخته و نوشته است:
“کسی نیست که از پیوستن ایران به پیمان همکاریهای شانگهای خوشحال نباشد. اما برخی رسانههای خاص از این اتفاق مهم تفسیر جناحی خود را دارند و آن را دستمایه هجمه به دولت سابق و اصلاحطلبان قرار میدهند. کیهان که همواره سعی دارد مسائل ملی را در قالبهای جناحی خود تحلیل و گاه مصادره به مطلوب نماید، اینبار نیز اصلاحطلبان را هدف هجمه خود قرار داد و آنان را به زعم خود ناراحت از پیوستن ایران به شانگهای معرفی کرد. در دو روز گذشته رسانههای اصلاحطلب به ابعاد مختلف این رخداد بینالمللی پرداختند و آن را پیروزی ایران قلمداد کردند و مهمتر از آن نیز اینکه آن را فرصتی برای اقتصاد کشورعنوان کردند. درباره نگاه اشتباه کسانی که توفیق ملی را برای بهرهبرداری جناحی، سیاسی میکنند (روزنامه کیهان) میتوان گفت که پیمان شانگهای یک پیمان منطقهای است و شباهتی به اتحادیه اروپا ندارد که کشورهای غربی عضو آن هستند. …”
این FATF لعنتی!
در ادامه این مطلب آمده است”بخش دیگر اظهارات رئــیسی به پیوستن به پیمان شانگهای برمیگردد. این در حالی است که کشور ما در تمام این سالها بارها خواستار عضویت در این پیمان شده بود و اما با آن مخالفت شد و دلیل اصلی این مخالفت هم همان کشورهای دوست بودند. هیچ گاه به دلیل این مخالفتها در همه این سالها اشارهای نشد و از ایران اصرارها و از چین انکارها را نگفتند. البته به سیر توافقات دوستیهای ایران و چین در این حد هم سخنی نگفتند …”
“اما تحلیل نه چندان مطلوب دیگری که از این اظهار نظر رئیسی می توان کرد این بخش از سخنان اوست که گفته:«متاسفانه بعضیها این بحثها را متوقف بر پذیرش FATF کرده بودند» شاید به ظاهر دولت جدید ، دولت قدیم را سرکوفت بزند و به نوعی دستاورد خود را در این زمینه بسیار ارزنده تلقی کند، اما این جمله رئیسی یک معنای خاص دیگر میتواند داشته باشد اینکه دولت کنونی اکنون مانند مجلس انقلابی و ساختارهای خاص دیگر چندان تمایلی به تصویب FATF ندارد و آن را مهم ارزیابی نمیکند، این طرز تفکر قطعا زنگ خطری برای آینده اقتصاد و تعامل با دنیای بین الملل می تواند باشد. …”
آفتاب یزد: چرا عزل عراقچی اشتباه بود؟
روزنامه آفتاب یزد در مطلبی تحت عنوان ” چرا عزل عراقچی اشتباه بود؟ “مصاحبه با احسان حضرتی، کارشناس ارشد روابط بینالملل را منتشر کرده است. وی گفته است:”… اولویتها اینگونه هستند که اولویت اول این است که سکانداران جدید به عنوان حاکمان جدید وزارت خارجه تلاش کنند تا نتایج مسئولین قبلی را بیاهمیت جلوه دهند و بگویند که خودمان از همه بهتر هستیم و اولویت دوم هم این است که ببینند میتوانند مسیر مذاکرات را در مسیرهشت سال پیش قرار دهند یا نه. من احساس میکنم تیم جدید مسئولین وزارت خارجه، مسئله بینالمللگرایی برایشان هیچ اهمیتی ندارد و این همان نقطه شروع آسیب پذیری خواهد بود. به طور کلی باید بگویم اولویت با نگاه حزبی و سیاسی است تا منافع ملی.”
شرق: ابهام در آینده برجام
سرمقاله روزنامه شرق با عنوان “ابهام در آینده برجام” به قلم جاوید قرباناوغلی به بررسی دورنمای پیش روی وزارت خارجه و مسولان آن پرداخته و نوشته است:” با گذشت قریب به سه ماه از آخرین دور مذاکرات وین و در شرایطی که واشنگتن و تهران تعلل و تأخیر در ادامه مذاکرات را در قالب الفاظی دیپلماتیک به یکدیگر نسبت میدهند، با تکمیل تیم مدیریت وزارت خارجه در دولت سیزدهم، مذاکرات احیای برجام با ابهاماتی جدی روبهرو شده است. هفته گذشته عراقچی که در کنار ظریف و تختروانچی یکی از سه ضلع اصلی مذاکرات برجام بود و نقشی کلیدی در رقمزدن مهمترین رویداد دیپلماتیک چند دهه گذشته داشت، جای خود را به «علی باقریکنی» داد. تغییری که در کنار جایگزینی امیرعبداللهیان به جای جواد ظریف نمایانگر ریلگذاری جدید در سیاست خارجی و چرخشی محسوس در دیپلماسی کشور است. اگر فرض را بر این بگذاریم که وزارت خارجه مانند چند سال گذشته متولی مذاکرات احیای برجام باشد، انتصاب باقری در معاونت سیاسی و بهتبع آن مذاکرهکننده ارشد، سیگنال روشنی به ۱+۴ و از طریق آنها به آمریکاست که باید شاهد سختترشدن مواضع ایران در مذاکراتی باشیم که لاجرم دیر یا زود مجددا آغاز خواهد شد. …”
سرمقاله شرق در اواخر این مطلب آورده است:”بعید است در مسئله مذاکرات هستهای برای احیای برجام در شکل سابق یا در شمایل جدید، گزاره «زمان به نفع ایران نیست» تردید داشته باشد. کمااینکه تاکنون نیز متضرر اصلی اقدام ابلهانه ترامپ در خروج از برجام ما بودهایم.”