محمد اسلامی وزیر مسکن و راه و شهرسازی دولت روحانی و رییس جدید سازمان انرژی اتمی که در چنین جای با اهمیتی فاقد سابقه تخصصی است و فقط برخی پروژههای صنعتی را قبلا در وزارت دفاع اجرا میکرده است، در چنین موقعیت حساسی به جای یکی از متخصصترین نیروهای حکومتی امده. ایشان البته تنها عضو بلند پایه دولت روحانی است که در دولت رییسی توانسته جایگاه جدیدی پیدا کند.
محمد اسلامی در سفرش به بوشهر و در حاشیه نشست با نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر در جمع خبرنگاران در بوشهر در ادعاهایی اغراق امیز که ویژه مقامات در هنگام رسیدن روزهای نخست به قدرت رسیدن است، گفت: به زودی از طریق ساز و کارهای گوناگون با استفاده از ظرفیت داخلی و به کارگیری شرکتهای بزرگ بینالمللی سرمایهگذاری برای رسیدن به تولید هشت هزار مگاوات در برنامه سازمان انرژی اتمی کشور است.
بنابراین برای رسیدن به این هدف لازم است چند واحد دیگر نیروگاههای هستهای در کشور جانمایی شود. وی گفت: انرژی هستهای بعنوان انرژی پاک شناخته و یکی از نیازهای مبرم و فوری حال و آینده کشور بهشمار میرود و برای توسعه آن باید به طور حتم توسعه تولید برق را شتاب بدهیم.
وی گفت در زمان حاضر هزار مگاوات برق هر روز به وسیله نیروگاهها در حال تولید و به شبکه تزریق میشود و خوشبختانه زیرساختهای ما مطابق استانداردهای بین المللی و مدیریت حرفهای در نیروگاه اعمال میشود.
اسلامی در خصوص واحدهای دوم و سوم نیروگاهی بوشهر افزود هرچند تاخیراتی در زمینه احداث این واحدهای نیروگاهی وجود داشته اما عملیات ساختمانی آنها در حال حاضر درحال اجرا است و تلاش میشود براساس زمانبندی روند اجرای این پروژهها دنبال شود.
وی گفت در زمان حاضر روند اجرای پروژههای واحدهای دوم و سوم نیروگاهی بوشهر به دلیل برخی مشکلات مالی با ۲۲ ماه تاخیر روبرو است که خارج از کنترل سازمان انرژی اتمی بوده و با هماهنگیها و تمهیداتی که اتخاذ شده تلاش شده با اتخاذ یک سری شیوهها و ضوابطی بتوانیم تامین مالی پروژهها را سرعت بدهیم و از بیشتر شدن تاخیر در روند اجرا جلوگیری کنیم.
وی گفت سرعت بخشیدن به روند اجرای پروژههای نیروگاهی دوم و سوم بوشهر برای ما حائز اهمیت است و تلاش میشود بتوانیم مطابق زمانبندی اصلاح شده به تولید سه هزارمگاوات برسانیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی در خصوص استفاده از توان ایرانی در ساخت نیروگاههای دوم و سوم بوشهر گفت: بسیاری از اقلام و اجزا از همان مرحله پی سازی، بتن، آرماتور و موارد دیگر که در سری محصولات ایرانی نبوده همکاران ما در سازمان انرژی اتمی بومیسازی کرده و توانستند از ظرفیت داخلی استفاده کنند
ادعاهای محمد اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی در مورد توسعه برق هستهای در حالی است که کشور بیشترین ضرر ناشی از تحریمهای اقتصادی را بابت پروژه غنیسازی دیده است که تحت لوای صنعت برق هستهای گسترش یافته است و میتواند کاربرد نظامی داشته باشد.
بنا به اعتراف اقای صالحی در کلابهاوس، ایران هم اکنون بیش ازپانصد میلیون دلار بابت سوخت نیروگاه بوشهر به این کشور بدهکار است . همچنین ساخت نیروگاه هزار واتی بوشهر با تاخیرهای انجام شده بیش از یازده ملیارد دلار برای ایران هزینه در بر داشته است. این در حالیست که ساخت یک نیروگاه هزارواتی با سوخت فسیلی حداکثر یک میلیارد دلار خرج دارد.
سرمایه گذاری برای ساخت نیروگاههای هسته ای آنهم توسط روسیه که تکنولوژی پیشرفتهای در این زمینه ندارد، عملا هزینه هنگفتی را بر دوش کشور میگذارد. علاوه براین ادعای ساخت نیروگاه برق هستهای با نیرویی به میزان هشت هزار مگاوات نه با امکان مالی ایران سازگار است و ساخت آن نیز سالها به طول خواهد انجامید.
نیروگاه هزار مگاواتی بوشهر بیش از پانزده سال زمان برد تا ساخته شود علاوه براین هرسال محتاج کلان دولتی برای ادمه کار است. معلوم نیست که چگونه میتوان با وضع کنونی تحریمها و مشکلات اقتصادی و کمبود بودجه چند نیروگاه برای تولید هشت هزار مگاوات برق ساخت. آن هم در موقعیتی که خود اسلامی میگوید بخاطر کمبود بودجه ساخت نیروگاه دوم و سوم بوشهر نزدیک به دوسال دچار تاخیر شده است.
بهنظر میرسد این نوع اغراقگویی که میتواند برای خوشآمد نهادهای بالا دستی صورت گرفته باشد روش اسلامی است که باعث شده است در کابینه رییسی هم جایی به خود اختصاص دهد، آنهم در حالتی که موقعیت تخصیصی و مدیریتی اسلامی در حوزه هستهای، فاصله نوری با علی اکبر صالحی دارد. مضافا براینکه بیان این نوع اطلاعات غلط همراه با اغراقگویی میتواند برای مدیریت راهبردی کشور فاجعه تولید کند.