روزنامه کیهان که در طول سالهای گذشته از هرنوع مخالفتی با رژیمهای منطقه که بوی نزدیکی با جمهوری اسلامی داشت برای نخستین بار در مورد تحولات افغانستان موضع عوض کرده و با توجه به اینکه قیام مردم در پنجشیر که زبان فارسی صحبت میکنند و رهبرشان نیز در ایران درس خوانده و پدرش احمد شاه مسعود نیز مورد حمایت سپاه قدس قرار داشت و در افکار عمومی نیز مورد استقبال واقع شده، اکنون موضع کاملا متفاوت گرفته و از جریان طالبان به شکل غیرمستقیم حمایت کرده و برای حمایت از مردم افغانستان گفته این کشور برای فعالسازی اقتصاد و تجارت خود به کمک احتیاج دارد. ما در همسایگی این کشور هستیم. ایران از نظر علمی و تکنولوژیک میتواند به کمک مردم افغانستان بشتابد. این روزنامه افزوده هماینک لااقل نیمی از ظرفیت آموزشی و تحصیلات عالیه در ایران خالی است و این به آن معنی است که ما فقط در حوزه تحصیلات تکمیلی میتوانیم روی ظرفیت خالی حدود دو میلیون نفری در سال حساب کنیم و این ظرفیت را برای توسعه افغانستان بهکار بگیریم. کما اینکه ایران نیز میتواند در حوزه معدن، کاستیهای خود را در زمینه معادن اورانیوم برطرف نماید.
این سخنان کیهان به معنای آن است که بهجای حمایت معنوی و مالی و لجستیکی از مقاومت مسلحانه که در مورد دیگر کشورها از جمله فلسطین بکار میبرد، حمایت اموزشی جایگزین شده است و این انتقادی است که همیشه دیگران در مورد سیاست حمایتی ایران در دیگر کشورها بهکار برده میشود و گفته میشود چرا بهجای حمایت مسلحانه مثلا از فلسطین حمایت اموزشی و بهداشتی از آنها نمیشود که حساسیت بین المللی نیز ایجاد نکند.
علاوه براین توجه به استفاده معادن اورانیوم افغانستان نیز سخنی است که نشان میدهد که روزنامه کیهان درکی از اقتصاد سیاسی بینالمللی ندارد زیرا اصولا نه طالبان و نه پاکستان و قدرتهای بزرگ غربی اجازه نخواهند داد که ایران بتواند از چنین امکانی بهرهمند شود، آنهم در موقعییتی که با سرکوب جنبش پنجشیر و سرکوب شیعیان هزاره افغانستان، جمهوری اسلامی ، اصولا کارت قدرت و چانهزنی جدی در افغانستان ندارد و افغانستان بیشتر کارت هزینه بخصوص از جنبه امنیتی برای جمهوری اسلامی خواهد بود.