در حالی که واکسیناسیون در ایران همچنان وضعیتی بحرانی دارد و در همان حال مرگ و میر رسمی بالای ۵۰۰ نفر در ایران همچنان ادامه دارد، نهادهای مرتبط در ایران همچنان به دنبال یافتن راههایی برای کسب درآمد و افزایش سود اقتصادی خود از طریق بازار کرونا، بازار واکسن و بازار داروهای مرتبط با کرونا هستند.
حسن ابوالقاسمی رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله سپاه پاسداران روز یکشنبه با اشاره به اینکه مراحل اولیه تست واکسن کرونا که توسط دانشگاه بقیهالله انجام شده، طی شده است، ابراز امیدواری کرد که واکسن “نورا” پیش خرید شود تا بتوانند آن را تولید کنند.
وی همچنین با اشاره به اینکه واکسن “نورا” به تازگی فاز اول بالینی خود را طی کرده و باید فاز دو و سه را نیز طی کند، انجام مراحل آزمایشی را زمانبر دانست و اظهار داشت زمان دریافت مجوز برای همه این اقدامات بالینی زمانبر بوده و قابل پیشبینی هم نیست. رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله همچنین با اشاره به اینکه زمان آغاز فاز دو و سه و تولید واکسن برای اطفال قابل پیشبینی نیست، اظهار داشت با وجود غیرقابل پیشبینی بودن این زمان، تمامی این اقدامات برای دانشگاه بقیهالله قابل انجام است. وی تحقق این اقدامات را منوط به موافقت واحدهای ناظر در وزارت بهداشت و درمان دانست.
وی در ادامه اظهاراتش با اشاره به سختگیرانهبودن مراحل کنترل تولید واکسنها، اظهار داشت اگرچه روشها به طور طبیعی سختگیرانه هستند، اما باید در مراحل بحران، این مراحل آسان شوند و تمهیدات ویژهای در نظر گرفته شود. وی افزود ایران در بحران قرار دارد و در دوران بحران کرونا باید روشها سادهتر باشند.
این اظهارات توسط یکی از مسئولان تولید واکسن ایرانی متعلق به سپاه پاسداران در حالی عنوان میشود که مقامهای مرتبط تولید واکسن در ایران و مدیران مدیریت کرونا، در ماههای گذشته به این بهانه که ملت ایران موش ازمایشگاهی شرکتهای تولید واکسن نیستند، از تحویل گرفتن سهمیه واکسن کوواکس ایران خودداری کرده بودند و با تاخیر در واکسیناسیون مردم، در حالی که تمامی کشورهای همسایه واکسیناسیون خود را تکمیل کرده بودند، خودداری کردند. اما در همان حال با استفاده از واکسنهایی که مراحل بالینی خود را در ایران طی نکردهاند، مردم را در معرض مخاطرات ناشی از واکسن تایید نهایینشده قرار دادهاند.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان این موضوع که تولید واکسن زودتر از سه سال امکان تولید ندارد، به تولید زودهنگام و مطالعات سریع کشورهای غربی در تولید واکسن اشاره کرد و با بیان این موضوع که برخی از این کشورها حتی مطالعات حیوانی هم انجام ندادند، گفت به خاطر اضطرار این کشورها یکسره مطالعه بالینی را شروع کردند. وی افزود در ایران هم باید این اتفاق بیفتد.
ابوالقاسمی خاطرنشان کرد وقتی ثابت شد فاز یک عارضه ندارد و اثربخشیاش هم تا حدودی ثابت شد، بلافاصله باید وارد فاز دو شد. وی تاکید کرد باید بلافاصله اجازه تزریق برای سنین پایینتر، یعنی ۱۲ سال به بالا هم داده شود.
این اظهارات در حالی عنوان میشود که حتی واکسنهای امریکایی هم با وجود تزریق گسترده در سراسر جهان و با وجودی که مطالعات مربوط به عوارض این واکسنها به سرعت و با دقت بالایی ثبت میشوند، بعد از نزدیک به یک سال مجوز تزریق با افراد بالای ۱۲ سال را دریافت کردهاند. رئیس بیمارستان بقیهالله همچنین واکسن “نورا” را به دلیل نوترکیب بودن، بدون عوارض دانست و گفت این واکسن جزو مطمئنترین و کمعارضهترین واکسنهاست. وی ابراز امیدواری کرد این واکسن پیش خرید شود که بتوان آن را تولید کرد.
کاملا مشخص است که محدودیت واردات واکنون مسابقه برای واردات واکسن وجریان شروع تولید هشت مرکز برای تولید واکسن از جمله واکسن برکت و نورا، همه با هدف پولسازی و کسب سرمایه از خزانه مردم برای تولید واکسن و نه کمک به بهداشت مردم بوده است که بخاطر حمایت از این منافع هزاران نفر ایرانی تاکنون بهخاطر چنین سیاستی جان خود را از دست دادهاند واین خطرناکترین و فاجعهآمیز ترین سیاستی است که جمهوری اسلامی دنبال کرده است.